Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Ultrasonografie

Generalitati despre ultrasonografie (ecografie)

Centrul medical MEDREFLEX LINE foloseste ca metoda de diagnostic ultrasonografia generala, cunoscuta si sub numele de sonografie sau ecografie. Cu ajutorul ei se obtin date extrem de valoroase in ceea ce priveste diagnosticul si tot cu ajutorul ei se pot urmari si efectele tratamentelor aplicate. O numim ultrasonografie generala deoarece cu ajutorul ei putem aborda un numar imens de afectiuni.

Iata cateva domenii in care folosim ultrasonografia in centrul nostru medical, atat in diagnostic cat si in urmarirea tratamentelor de recuperare medicala aplicate :

  • Ultrasonografie ( Ecografie ) abdominala
  • Ultrasonografie ( Ecografie ) de articulatii
  • Ultrasonografie ( Ecografie ) de parti moi
  • Ultrasonografie ( Ecografie ) tiroidiana
  • Ultrasonografie ( Ecografie ) mamara
  • Ultrasonografie ( Ecografie ) de analiza a vaselor de sange

Exemplu de imagine ultrasonografica (ecografica) pe ecranul ecografului

imagine ultrasonografica

In cadrul acestui articol o sa prezint cateva repere generale despre ultrasonografie, sonografie sau ecografie, urmand ca apoi, in cadrul unor articole aplicate pe diferite tipuri de aparate si patologii, sa vorbim despre ce este caracteristic, specific, fiecaruia dintre ele .
Ceea ce mai vreau sa spun in aceste randuri de inceput, e ca in cadrul centrului nostru medical folosim foarte mult ultrasonografia in combinatie cu termografia, deoarece cele doua metode de investigatie se completeaza foarte mult si foarte bine . Daca una este mai mult o investigatie structurala ( ultrasonografia ), cea de-a doua ( termografia ), aduce foarte multe informatii legate de functia unui organ, a unui tesut sau aparat. ( Vezi termografia )

Ori, este extrem de util sa ai informatii atat despre structura cat si despre functia unei entitati ( tesut, organ, aparat ), deoarece asa se pot trage concluzii care altfel nu ai avea de unde sa le ai .Acest lucru este extrem de valoros in diagnostic, este foarte important in prescrierea tratamentului de recuperare medicala necesar fiecarei afectiuni si este de asemenea deosebit de util in urmarirea efectelor tratamentelor aplicate.

Ce este Ultrasonografia ?

Ultrasonografia este o metoda imagistica de investigatie, care foloseste ultrasunetele drept vector de formare a imaginii.

Ultrasunetele sunt unde sonore cu o frecventa mai mare decat aceea pe care este capabila urechea umana s-o auda .
Aceste unde au peste 20000 cicli / secunda ( hertz). Viteza cu care se propaga aceste unde depinde de structura pe care o traverseaza, de densitatea ei, deci de proprietatile fizice ale mediului prin care trec undele respective. O parte din undele ultrasonice emise se reflecta si se intorc la transductor (aparatul care le-a emis), aceasta in functie de densitatea structurilor prin care trec.

Transductorul este componenta principala a fiecarui aparat de ultrasonografie. El asigura transformarea reciproca intre energia electrica si energia mecanica ( acustica ) .

Ultrasonografia masoara gradul in care se reflecta undele ultrasonice indreptate spre un tesut si pe acest principiu pune in evidenta structura tesutului respectiv. Mai este numita si ecografie sau sonografie

Este o metoda de investigatie multiplanara, cu ajutorul ei putandu-se obtine o multitudine de sectiuni, sub unghiuri de abord foarte diferite. Spre deosebire de ultrasonografie, CT ( tomografia computerizata ), poate realiza numai sectiuni transversale, este mult mai scumpa si foarte iradianta.Ultrasonografia, sonografia sau ecografia nu este nociva.

Imagine ecografica
imagine de la o investigatie ecografica

Un program foarte complex de calculator transforma numarul imens de informatii culese, in imagini inteligibile, care pot fi intelese si interpretate de catre medicul care a studiat si cunoaste aceasta metoda de investigatie.

Ultrasonografia sau ecografia poate fi practicata in conditii de clinica, policlinica sau cabinet privat. Toata problema este sa existe un aparat performant si un bun specialist in aceasta metoda neinvaziva de diagnostic.
Am spus neinvaziva deoarece nu iradiaza, nu afecteaza sanatatea celui examinat si nici a medicului examinator, de aceea poate fi aplicata la orice categorie de pacienti, inclusiv la gravide in urmarirea sarcinii, sau a unor patologii, precum si in urmarirea efectelor tratamentelor de recuperare medicala efectuate, alaturi de termografie .

Un alt set de avantaje este reprezentat de faptul ca este ieftina, usor de efectuat si nu necesita un personal medical numeros.

Cum ne pregatim pentru scanarea ultrasonografica ?

Asa cum scanarea termografica necesita o buna pregatire, pentru a obtine informatii foarte precise si scanarea ultrasonografica cere o anumita pregatire, care difera in parte in functie de segmentul sau aparatul explorat.

Si cum in acest articol mi-am propus sa va ofer cateva date generale, consider ca nu e momentul si locul aici ca sa detaliez modul de pregatire in vederea scanarii ultrasonografice pentru fiecare organ si aparat in parte . Pentru aceasta va invit sa urmariti articolele viitoare din cadrul sectiunii Ultrasonografia pe aparate

In acest segment al sitului nostru as vrea doar sa va recomand sa apelati la aceasta metoda de investigatie, care are o valoare imensa doar prin ea insasi.

imagine ultrasonografica
imagine ecografica

Deoarece in cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE scanarea ultrasonografica este combinata si dublata de o scanare termografica, iar datele obtinute sunt prelucrate prin programe foarte performante de calculator, valoarea ei devine inestimabila in diagnostic, in prescrierea tratamentelor de recuperare medicala si in urmarirea rezultatelor obtinute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *