Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Ultrasonografie-3D

Ce este ultrasonografia 3D (ecografia 3D)

Daca ultrasonografia clasica foloseste un plan ca modalitate de redare a imaginii, ultrasonografia 3D face un mare pas inainte in modul de constructie si redare a imaginii. Ea memoreaza punct cu punct un organ examinat si construieste un volum, oferind o imagine in spatiu, tridimensionala, ceea ce creste foarte mult posibilitatea de analiza a organului respectiv. Firmele specializate in constructia acestor aparate pun la punct tehnologii tot mai avansate de realizare a acestei imagini tridimensonale, asa ca in curand vom vedea noi si noi progrese in realizarea si interpretarea acestor tipuri de imagini in spatiu. Si la ora actuala, cu tehnologia care exista, progresul realizat este enorm, cu aceasta metoda deschizandu-se o noua era in ultrasonografie. Metoda permite si reprezentarea tridimensionala a suprafetelor unor organe, ceea ce da posibilitati mult mai mari de analiza a acestora.

Pentru realizarea unor astfel de reconstructii 3D, trebuie sa dispui de o aparatura complexa: e nevoie de un aparat cu o inalta rezolutie, de o sonda sau transductor specializat in captarea si transmiterea de informatii care sa permita reconstructia 3D, un procesor cu putere foarte mare de calcul si un program de calculator specializat in realizarea unor astfel de imagini 3D.

Nu vreau sa intru foarte mult in datele tehnice ale metodei, deoarece nu acesta este scopul articolului de fata, ci vreau mai mult sa informez asupra existentei acestei metode foarte performante de investigatie si sa punctez cateva situatii in care metoda este foarte utila.

Aplicatii ale ultrasonografiei 3D

In centrul medical MEDREFLEX LINE dispunem de o astfel de aparatura performanta, cu ajutorul careia se poate realiza scanarea in 3D. Performantele deosebite ale acestei metode, combinate cu informatiile revolutionare pe care le aduce si TERMOGRAFIA, dau posibilitati deosebite de a pune un diagnostic. Cele doua metode se completeaza foarte bine, crescand precizia diagnosticului, dar se si confirma una pe alta. Vreau sa dau cateva exemple in care se poate folosi scanarea 3D cu foarte mare succes si in care e deosebit de utila:

  • explorarea colecistului si a cailor biliare
  • explorarea ficatului (inclusiv a retelei de vase din interiorul ficatului)
  • explorarea pancreasului
  • explorarea rinichilor
  • explorarea vezicii urinare
  • explorarea prostatei
  • explorarea stomacului
  • explorarea tiroidei
  • explorarea sanului
  • explorarea vaselor

Ar fi prea mult ca sa vorbesc aici despre gradul de utilitate al scanarii 3D in toate aceste exemple. In masura posibilitatilor, o voi face treptat si cu fiecare ocazie in parte. Vreau doar sa precizez ca asocierea ei cu Termografia este deosebit de benefica si face din cele doua metode un instrument deosebit de util in diagnostic si in urmarirea tratamentelor aplicate in centrul nostru medical.

Reamintindu-va principiul la care tin foarte mult, si anume acela ca orice boala trebuie depistata si tratata in fasa, va asteptam cu drag in cazul in care aveti o problema de sanatate cat de mica. Chiar si in cazul in care ne consideram sanatosi, tot ar fi foarte bine ca sa facem macar o scanare pe an, pentru a preveni aparitia si dezvoltarea unor boli, care pot deveni grave daca nu sunt tratate la timp. Poate ca ar trebui sa ne gandim tot mai mult la Medicina preventiva .

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *