Tratamentul bolii Scheuermann prin kinetoterapie

Boala lui Scheuermann este o patologie de crestere, o afectiune ce apare in timpul dezvoltarii organismului. In cadrul acestei boli se produc anumite modificari la nivelul corpurilor si spatiilor intervertebrale si se produc leziuni ale cartilajelor vertebrale cauzate de o circulatie sangvina insuficienta. Fortele deformante sunt mai accentuate la marginea anterioara a vertebrelor, din aceasta cauza vertebrele devenind mai subtiri. Acest lucru duce la aparitia cifozei.

Rezultatul acestor modificari poate fi o cifoza dorsala (spate rotund sau cocoasa), sau dorso-lombara accentuata. In functie de stadiul bolii, acestor simptome li se poate adauga si durerea. Durerea este in directa legatura cu activitatea fizica, ea reducandu-se pana la diparitie in stare de repaus. Boala poate da si complicatii grave, cum ar fi cele cardiace, respiratorii si deficitele neurologice.

Maladia Scheuermann apare mai frecvent intre 13 si 16 ani si este mai frecventa la sexul masculin. Ea poate debuta chiar si inainte de varsta de 10 ani. In urma acestei afectiuni vertebrele capata o forma cuneiforma si coloana ajunge sa aiba o rigiditate deosebita.

Tratamentul bolii Scheuermann

Tratamentul chirurgical se foloseste extrem de rar (doar la curburi foarte mari ale coloanei vertebrale – peste 75 de grade)

Alte metode de tratament folosite sunt:

 

Tratamentul prin kinetoterapieîn boala Scheuermann implica urmatoarele:

 

  • descarcarea zonelor afectate, prin evitarea compresiunilor mecanice pe acestea (eforturile facute din pozitia aplecat inainte si ridicarea de greutati sunt cele mai periculoase)
  • efectuarea unor exercitii de gimnastica posturala, pentru corectarea pozitiei
  • evitarea accentuarii cifozei si corectarea acesteia
  • profilaxia discartrozelor sau recuperarea acestora
  • corijarea lordozei compensatorii
  • combaterea atrofiilor musculare si a osteoporozei de imobilizare
  • reeducarea respiratorie

Add Comment