Ce este cicatricea?
Cicatricea este procesul prin care este reparata o rana. In cazul in care este lezat doar tesutul exterior al pielii (epiderma), nu se formeaza cicatrici. La lezarea tesutului mai profund al pielii (dermul) organismul reactioneaza prin producerea unei cicatrici. Cicatricile produc modificari structurale in straturile profunde ale pielii, nu doar o schimbare a culorii tegumentului.
- Cicatricile apar in cazul iun care tesutul a fost lezat in mod semnificativ, iar apoi s-a vindecat.
- Cicatricile cutanate produc modificari care conturba arhitectura fizica normala a pielii.
- Cicatricile sunt cauzate fie de o trauma fizica, fie de existenta unei afectiuni.
- Vindecarea incorecta poate rezulta in cicatrici groase, rosii, inestetice, care pot cauza mancarimi si pot sa se extinda de-a lungul timpului. Acestea se numesc cicatrici cheloide.
- Unele persoane au o predispozitie genetica de a dezvolta cicatrici cheloide.
- Atunci cand ranile sunt produse pe care chirurgicala, medicii utilizeaza tehnici de minimizare a cicatricilor.
- Modul in care se vindeca o rana difera de la un organism la altul, fiind determinata de factori genetici, de mediu si multi altii.
Care este tratamentul estetic pentru cicatrici?
Deoarece sunt parte a procesului normal de vindecare, cicatricile obisnuite nu sunt de regula tratate. Taratementul cicatricilor se face
- in cazul persoanelor care au predispozitia de a dezvolta cheloide,
- daca cicatricile se afla in zone anatomice in care de regula apar cicatrici groase, sau
- daca aceste cicatrici afecteaza estetic aspectul zonelor adiacente
Cicatricile ingrosate sau cheloidele se pot aplatiza prin injectarea de streroizi direct in tesutul cicatriceal fibros.
Cheloidele mici pot fi tratate si prin criogenie. De asemenea, cicatricile pot fi subtiate prin dermoabraziune – procedura ce utilizeaza anumite dispozitive abrazive pentru ca reduce din grosimea cicatricii.
Anumite tipuri de cicatrici atrofice (sub forma de gropi) pot fi reparate prin injectarea unei substante care umple tesutul de piele respectiv. In unele ocazii, cicatricile pot fi reparate chirurgical, rezultatul fiind o cicatrice mult mai putin vizibila. Deoarece maturizarea unei cicatrici dureaza aproximativ un an, este mai prudent sa asteptati trecerea acestei perioade inainte de a incepe un tratament invaziv.