Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Termografia

Termografia este o metodă de scanare în infraroșu folosită in diagnosticul unui număr mare de boli. Termografia este o procedură non invazivă ( nu iradiază), care se bazează pe temperatura corpului . Calculează gradientul de temperatură, adică diferența de temperatură dintre un țesut normal și un țesut afectat. În urma scanării termografice, informațiile obținute se transmit unui soft specializat care formează o imagine termografică. Medicul specializat în termografia medicală, face măsurătorile necesare cu ajutorul programului de calculator și stabilește diagnosticul. Spre deosebire de alte investigații imagistice, termografia poate stabili stadiul bolii și tendința de răspândire a acesteia.

Așa cum am spus, termografia este folosită pentru diagnosticarea unui număr mare de boli. Centrul Medical Medreflex Line din Cluj-Napoca este specializat pe diagnosticul și tratamentul bolilor musculo-osteo-articulare, ale sistemului nervos și ale aparatului circulator.

Poate fi folosită și la urmărirea în timp a efectelor tratamentelor aplicate.

Pentru a realiza o bună scanare termografică, pacientul trebuie să facă o anumită pregătire. Această pregătire se explică pacientului cu ocazia programării telefonice.

Termografia are multiple avantaje comparativ cu alte metode de diagnostic:

 • nu iradiază
 • poate fi folosită la orice vârstă
 • poate fi repetată de atâtea ori cât este nevoie, deoarece nu este nocivă
 • poate fi folosita si la femeia gravidă, situație în care alte metode de diagnostic
 • imagistic nu pot fi folosite.
 • in diagnosticul sânului termografia poate fi folosită împreună cu angiotermografia dinamică ( DATG ) la orice vârstă, chiar si sub varsta de 40 de ani, acolo unde mamografia nu se recomandă deoarece iradiază sânul foarte puternic.
 • nu este traumatizantă, scanează corpul uman de la distanță.
 • poate fi folosită si la nou născuți si copii.
 • nu are contraindicații si nu are efecte adverse.

Termografia poate fi folosită cu mare succes si in urmărirea efectelor tratamentelor aplicate.

Despre Termografie se poate vorbi foarte mult si in termeni foarte complecsi, dar nu aceasta este intentia mea aici. Acum vreau sa va ofer doar cateva informatii mai usor de inteles, pentru a va face o idee despre ce este si la ce foloseste Termografia.

Termografia porneste de la un principiu foarte simplu, dar deosebit de util in diagnostic: toate bolile modifica temperatura organului bolnav: unele boli scad temperatura organului afectat, altele o cresc. Termograful lucreaza cu temperatura corpului omenesc si masoara tocmai aceasta modificare a temperaturii organelor in urma imbolnavirii lor.

Foarte util in acest sens este gradientul de temperatura, adica diferenta de temperatura dintre un tesut normal si unul bolnav. Deci Termografia este un sistem de scanare in infrarosu. Undele infrarosii sunt continuarea gamei luminii vizibile din partea culorii rosii a spectrului si de aceea sunt numite infrarosii. Termograful capteaza un numar imens de informatii, atat de multe incat nici macar nu ar putea fi interpretate daca nu am avea mijloacele necesare in acest sens. Si aceste mijloace sunt reprezentate de programe superspecializate de calculator care preiau aceste informatii, le analizeaza, le prelucreaza si le transforma intr-o harta colorata care poate fi interpretata de catre medical specializat in Termografie. Cu ajutorul TERMOGRAFULUI se pot diagnostica un numar de 150 de boli, ceea ce face din termografie o metoda de diagnostic fara de care nu ar trebui sa se ia nici o hotarare importanta in ceea ce priveste modul in care se trateaza o anumita boala. In cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE ,cu ajutorul termografiei stabilim diagnostice, verificam precizia altor metode de diagnostic si urmarim eficacitatea tratamentelor aplicate.

In masura timpului disponibil, vom atasa acestui subiect mai multe subcapitole in care vom vorbi despre termografia fiecarui aparat in parte si treptat, chiar a fiecarui organ al corpului uman , in parte, ( aceasta din motive didactice , de studiu , de intelegere mai usoara ) , aratand cat este de utila, de importanta termografia, ce aduce termografia in plus fata de alte metode de diagnostic, care sunt avantajele reale ale termografiei , sustinand aceste afirmatii si exemplificand cu imagini termografice , astfel incat sa fie cat mai usor de inteles de catre toata lumea. Si pentru ca vom avea subcapitole explicative pe aparate si pe anumite organe ale corpului uman, aici ma voi rezuma doar la a enumera pentru ce anume facem termografie:

 • Termografie pentru afectiuni ORL
 • Termografie pentru aparatul respirator
 • Termografie pentru aparatul digestiv
 • Termografie pentru aparatul urinar
 • Termografie pentru sistemul cardiovascular
 • Termografie pentru sistemul endocrin
 • Termografie pentru sistemul imunitar
 • Termografie pentru afectiuni urologice
 • Termografie pentru afectiunile sanului
 • Termografie pentru sistemul nervos
 • Termografie pentru aparatul locomotor
 • Termografie pentru afectiuni dermatologice

As dori sa fac o precizare foarte importanta: in centrul nostru medical, cu ajutorul termografului se depisteaza un numar atat de mare de boli ca cele descrise mai sus, succinct, pe capitole. Din acest numar foarte mare de afectiuni ce pot fi diagnosticate, Centrul MEDREFLEX LINE s-a specializat in tratamentele de recuperare medicala orientate catre cele enumerate in capitolul afectiuni tratate. Pentru restul, va putem recomanda tratamente ce pot fi facute chiar acasa, sau va indrumam catre acele clinici specializate pe un anumit gen de patologie unde va puteti trata corespunzator.

Spuneam mai sus si vreau sa reiau ideea , pentru a se intelege mai bine, ca in procesul de diagnosticare, termograful lucreaza cu gradientul de temperatura, adica cu diferenta de temperatura dintre un tesut normal si unul afectat de boala. Important in diagnostic este cu cat creste sau cu cat scade temperatura unui tesut bolnav si in functie de acest parametru extrem de important, corelat cu o serie de multi alti parametri folositi in termografie si pe care nu-i pot numi si explica aici, din lipsa de spatiu, medicul specializat in interpretarea termogramelor pune diagnosticul sau diagnosticele care se impun. Termograful colecteaza un numar imens de informatii, pe care cu ajutorul unui program complex de calculator  le transpune intr-o harta colorata, care poate fi interpretata. Si aici intervine rolul cel mare al medicului care practica termografia si care pe baza studiilor pe care le-a facut, perfectionate mereu de experienta pe care o are, interpreteaza acele imagini despre care vorbeam si pune un diagnostic.

Cum ne pregatim pentru scanarea termografica?

Cateva reguli de baza:

 • Cu o seara inainte se poate face baie sau dus, dar nu si in dimineata in care are loc scanarea (deoarece prin aceasta se modifica temperatura organismului si vom avea un rezultat eronat)
 • Cu 24 de ore inainte de scanare nu va dati pe corp cu nici un unguent, crema sau lotiune
 • Cu 24 de ore inainte nu se consuma alcool, cafea si nu se fumeaza
 • Cu 24 de ore inainte de scanare nu se face masaj
 • Este indicat sa nu mancati cu 6 ore inainte de efectuarea termografiei
 • Daca aveti un tratament pentru HTA sau orice alta afectiune, nu-l intrerupeti !
 • Daca este vorba de scanarea sanului, este indicat ca doamnele sau domnisoarele sa fie intre ziua 10 si 15 a ciclului menstrual, numarate de la prima zi a ciclului
 • Din momentul in care ati ajuns in centrul medical, trebuie asteptat cca. 30 minute pentru acomodarea cu temperatura din interior – cu care lucreaza termograful (aceasta pentru un diagnostic corect)
 • In sala de asteptare se recomanda sa nu stati cu spatele atins de scaun sau perete, deoarece si in aceasta situatie se modifica temperatura corpului si se poate obtine un rezultat eronat
 • Se recomanda ca orice bijuterie sa fie lasata acasa, pentru a nu modifica temperatura corpului
 • Si nu in ultimul rand trebuie sa ne pregatim prin a face o programare, folosindu-ne de datele de contact de pe site

Cum decurge o sedinta de termografie?

Este bine sa cunoasteti modalitatea in care se desfasoara scanarea termografica, pentru a intelege etapele si pentru a cunoaste din timp ce aveti de facut, aceasta pentru a fi foarte bine pregatiti.

In momentul in care ajungeti la cabinet, o sa fiti invitati sa luati loc si sa asteptati 30 minute, timp necesar pentru acomodarea la temperatura cu care lucreaza termograful.

Urmeaza scanarea termografica: se face o scanare generala, urmarindu-se depistarea tuturor afectiunilor posibile. Dupa toate acestea, se face interpretarea tuturor termogramelor obtinute in timpul scanarii si se trage o concluzie, stabilindu-se diagnosticul final. Deci e bine sa stiti ca tot procesul dureaza ceva timp, in functie de complexitatea patologiei cu care vine fiecare pacient.

In centrul nostru medical primiti rezultatul scanarii in care sunt precizate afectiunile depistate, dupa care vi se recomanda tratamentul necesar sa-l urmati. De la caz la caz, acesta poate fi un tratament pe care sa-l urmati acasa (daca boala dumneavoastra poate fi tratata acasa), dar pot fi si afectiuni care nu se pot trata acasa la dumneavoastra si de aceea o sa fiti invitati la noi pentru sedintele de recuperare medicala care vi se vor recomanda in functie de boala de care suferiti. Vedeti lista a afectiunilor tratate in centrul nostru medical. Pot fi si situatii in care, daca boala e grava si necesita interventie chirurgicala sa fiti indrumati catre clinicile si medicii care va pot veni in ajutor.

La noi, tratamentele se fac numai pe baza de programare, tinindu-se cont de timpul si posibilitatile dumneavoastra de a participa la acestea.

Avantajele termografiei:

 • Nu iradiaza (cel mai mare avantaj), spre deosebire de celelalte metode, foarte iradiante (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata)
 • Se poate aplica la orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide)
 • Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (tocmai pentru ca nu iradiaza)
 • Ajuta atat in diagnosticul cat si in tratamentul multor boli
 • Vede inainte pericolul in care se gaseste o persoana de a face o anumita boala (sesizeaza degradarea zonei sau a organului respectiv si indica riscul de imbolnavire)
 • Cu ajutorul termografiei se poate stabili numarul de sedinte necesare pentru tratament
 • Ofera precizie in tratament (care se face sub scanare termografica)
 • Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si se poate determina cand trebuie repetat
 • Este mai ieftina si mai usor de efectuat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *