Generalitati despre periartrita scapulohumerala
Centrul medical MEDREFLEX LINE s-a specializat si a castigat o mare experienta de-a lungul anilor in tratarea umarului dureros (vezi articolul referitor la umarul dureros).
Din enumerarea cauzelor care dau dureri de umeri, se canstata ca acestea pot fi foarte multe si foarte variate ca localizare si natura. Dintre toate, centrul nostru medical are o mare experienta in tratarea durerilor de umar provocate de cauzele care sunt cuprinse in notiunea de periartrita scapulo-humerala.
Am avut la centrul nostru medical multi pacienti cu dureri foarte puternice de umeri, cu dureri foarte vechi de umeri, pacienti care nu mai puteau sa-si miste mana, pacienti cu umarul blocat si care in urma tratamentelor de recuperare medicala facute la noi , au avut rezultate foarte bune, au scapat de dureri, au putut sa-si miste mana din nou si si-au reluat viata lor obisnuita.
Aici vreau sa fac o mentiune: pentru obtinerea unor rezultate bune si foarte bune, trebuie respectat numarul de sedinte de tratament care au fost recomandate de medic in functie de gravitatea si vechimea bolii. Pentru restul cauzelor,de natura traumatica, tumorala,unde poate fi necesara interventia chirurgicala, sau boli ce tin de digestiv, cardiovascular si altele , veti primi din partea noastra consilierea necesara pentru a cunoaste ce trebuie sa faceti si daca e cazul, cui trebuie sa va adresati pentru un bun tratament, potrivit cu patologia in cauza .
Ce este Periartrita scapulo-humerala ?
Periartrita este inflamatia tesuturilor din jurul unei articulatii. In cazul umarului, notiunea de periartrita scapulo-humerala include durerile care au drept cauza procese sau afectiuni :
- Inflamatorii
- Degenerative
- Nervoase
- Sunt afectate in special tendoanele articulatiei umarului.
Factori favorizanti pentru Periartrita scapulo-humerala
- Factori fizici
- Factori traumatici
- Efortul
- Factori degenerativi
- Factori nervosi
Tablouri clinice ale Periartritei scapulo-humerale
- Umarul dureros simplu
- Umarul dureros acut
- Umarul blocat
- Umarul pseudoparalitic
Si acum sa le luam pe rand, pentru a intelege ce este si ce implica fiecare :
1 ) Umarul dureros simplu
Pentru a intelege ce se intampla, vreau sa precizez ca la nivelul umarului, sunt doua articulatii :
a) articulatia glenohumerala ( cavitatea glenoida si capul humeral ) – este cea mai mobila articulatie a organismului
b) a doua articulatie are:
–un plan osteomuscular superficial ( acromion si deltoid )
–un plan musculotendinos profund :
- tendoanele Supraspinosului
- Subspinosului
- Micului rotund
- Subscapularului
- Bicepsului
In aceasta etapa a durerii de umar, se produc procese degenerative ale tendoanelor celei de a doua articulatii a umarului. Apar dureri moderate ale umarului, la anumite miscari, cum ar fi : imbracat ,dezbracat, cusut, pieptanat si orice alta activitate care implica miscari din articulatia umarului.
Vreau sa mentionez ca in acest stadiu inca nu este afectata mobilitatea articulara. Sunt acele dureri moderate de care am vorbit, dar persoana in cauza poate sa-si miste bratul in mod normal. La palparea articulatiei, se pot gasi unele puncte dureroase.( punctual subacromial )
Si pentru a evita foarte multa suferinta, ar fi foarte bine ca din aceasta etapa sa va prezentati la medic pentru un diagnostic si un tratament corespunzator.
Daca nu se face acest lucru si daca se rateaza sansa unui tratament bun inca din acest stadiu, boala avanseaza si se ajunge la :
2) Umarul dureros acut
Uneori are o evolutie progresiva, de la umarul dureros simplu netratat la timp si in mod corespunzator. Dar se poate intampla ca sa aiba si un debut acut, din faza lipsei durerilor si a aparentei sanatati a articulatiei umarului, sa se treaca direct la dureri puternice, violente ale umarului.
Se produc inflamatii ale tendoanelor si burselor subacromiale si deltoidiene.
Durerile violente, extrem de puternice pe care le simte pacientul in acest stadiu, se accentuiaza noaptea si la miscari.
Articulatia umarului devine sensibila local, se tumefiaza ( adica se umfla ) si creste temperatura locala.
Din aceasta etapa , miscarile devin foarte dificile si mai ales miscarea prin care se incearca ducerea bratului in lateral si in spate fata de linia mediana a corpului ( abductia ) .
Daca nu ati facut-o pana in aceasta etapa, va rog macar acum sa va tratati, deoarece daca nu o faceti, boala avanseaza si se ajunge la :
3) Umarul blocat
De ce se blocheaza umarul? Deoarece leziunile inflamatorii care existau pana acum pe capsula gleno-humerala , evolueaza spre fibroza si totul se complica. Tratamentul este mai greu, dureaza mai mult si este si mai scump.
4) Umarul pseudoparalitic
In acest caz este vorba de ruptura tendoanelor muschilor rotatori. Durerile sunt foarte puternice si nu se mai pot face miscari din articulatia umarului.
Tratamentul Periartritei scapulo-humerale
Daca este vorba de rupturi ale tendoanelor muschilor rotatori, este necesara interventia chirurgicala si aceasta nu face obiectul tratamentelor de recuperare medicala pe care noi le facem. In rest, ceea ce intra in notiunea de Periartrita scapulo-humerala si anume procese inflamatorii, procese degenerative sau legate de afectarea nervilor, tratam in cadrul centrului nostru medical. Sedintele complexe de tratament se hotarasc in urma scanarii termografice si ultrasonografice, tinandu-se cont de toti factorii care pot hotari un tratament, de aceea aceste sedinte de recuperare medicala pot varia de la o persoana la alta. Din acest motiv nu le pot detalia aici, ci se vor hotari in functie de situatia dumneavoastra ( cat e de grava boala, cat e de veche boala, ce tratamente ati mai facut, ce alte boli mai aveti..etc…)
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!