„Avem arta pentru a nu muri din cauza adevărului!”
Friedrich NIETZSCHE
CE ESTE MUZICOTERAPIA?
CARE SUNT EFECTELE MUZICOTERAPIEI?
De la rolul de adjuvant pe care îl avea până mai ieri s-a ajuns la cel în care s-a demonstrat că muzica are efect major asupra fiinţei umane în cvadrupla ei ipostază prin definiţie: biologică, psihologică, socială şi nu în ultimul rând, religioasă. Cultivarea unui anumit tip de muzică poate propune pacientului orizonturi nebănuite de introspecţie în lumea spiritului acolo unde el îşi va pune întrebări ultime precum cine suntem, de unde venim şi încotro mergem? Religiozitatea lumii de astăzi se construieşte la nivel emoţional. Omul contemporan are nevoie mai mult ca oricând de recuperarea unui limbaj capabil să producă încărcătura de afectivitate, blândeţe, bucurie şi durere, în alte cuvinte, să dea formă emoţiilor lui, interiorităţii lui.
Prin muzică omul intră într-un timp şi un spaţiu special reflecţiei despre sine şi despre aproapele său, despre cele mai intime experienţe ale sale care rezonează înăuntrul său şi când răsună înăuntru nu pot să nu sensibilizeze acea lume tainică alcătuită nu doar din afecte şi emoţii superficiale, ci din convingeri, criterii, speranţă, durere, din bucuria de a înfrunta aventura propriei existenţe, din convingerea sensului de putere dar şi de neputinţă. În acest context religia apare în strânsă legătură cu muzica putându-se regândi o apropiată legătură a raportului lor originar din perspectiva mijlocirii necondiţionate care să poată dărui omului pierduta-i libertate şi spontaneitate în vederea trăirii unei noi vieţi spirituale.
Astăzi, ştiinţa modernă încurajează tot mai mult utilizarea proprietăţilor miraculoase ale muzicii întrucât rezultatele ştiinţifice uimesc an de an prin uluitoarele descoperiri făcute în laboratoare sau săli clinice şi prezentate în cadrul numeroaselor simpozioane internaţionale. Rezultatele analizelor şi măsurătorilor efectelor fiziologice ale muzicii asupra organismului uman au confirmat faptul că, la baza vindecării prin sunet şi muzică se află rezonanţa.
În baza Teoriei sonicităţii s-a constatat că transmiterea energiei sonore în corpurile lichide (hidrosonicitate) şi solide (stereo-sonicitate) se face pe baza vibraţiilor şi a undelor elastice longitudinale. Fiecare organ al corpului omenesc trebuie sa aiba o frecvenţă particulară, o armonie specifică. Pentru a exista armonie şi sănătate e necesar ca funcţia fiecărui organ să se efectueze în parametrii ritmului ei specific. Boala se manifestă printr-o dereglare a ritmului vital interior. De aceea, cu mult timp înainte, Novalis avea să spună că orice boală este o problemă muzicală. Scopul terapiei prin muzică este acela de a reface armonia fiziologică dar şi cea sufleteasca.
AFECŢIUNI TRATATE PRIN MUZICOTERAPIE ÎN CADRUL CENTRULUI MEDICAL MEDREFLEX LINE
- tulburări de dinamica sexuală
- dureri de cap
- oboseală
- stres
- insomnie
- depresie
- agitaţie
- anxietate
- stima de sine
- nervozitatea
- astenia fizică şi psihică
- migrena
- hipertensiunea arterială
- palpitaţiile
- aritmia
- boala Parkinson
- demenţa (boala) Alzeheimer
- insuficienţă cardiacă, etc.
MODALITĂŢI DE TRATAMENT
TRATAMENTE MUZICOTERAPEUTICE ACTUALE IN CADRUL CENTRULUI MEDREFLEX LINE

Licentiat in Muzica religioasa la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca
Masterat in Muzicologie la Institutul Pontifical de Muzica Sacra din Roma
Doctorand in Muzicologie la Institutul Pontifical de Muzica Sacra din Roma
Masterand in Meloterapie la Facultatea de Muzica a Universitatii “Transilvania“ din Brasov
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!