Un articol prezentat de dr. Petre Muresan
Ce este spondiloza lombara ?
Spondiloza lombara este un proces degenerativ care se desfasoara la nivelul coloanei vertebrale lombare. Pentru a intelege mai bine cum incep si se dezvolta fenomenele degenerative de la nivelul coloanei vertebrale lombare, va rog sa revedeti subiectul referitor la DISCOPATII.
Din punct de vedere termografic si spondiloza lombara are 5 stadii de evolutie.
Spondiloza lombara in stadiul 1 – local
este acela in care procesul degenerativ se desfasoara la nivelul unui singur disc intervertebral si in consecinta durerea care apare este locala, de mai mica sau mai mare intensitate. Si aici spun ca ar fi foarte bine daca cel in cauza s-ar prezenta la o scanare termografica unde se pune un diagnostic si i se recomanda un tratament de recuperare corespunzator. Un tratament aplicat inca din aceasta etapa are foarte mari sanse de reusita rapida, rezultatele pot fi spectaculoase si prin aceasta se evita multa suferinta ulterioara.
Spondiloza lombara in stadiul 2 – miotonic
este cel in care procesul patologic cuprinde mai multe discuri intervertebrale, fiind cuprinsi si muschii paravertebrali care se contracta si devin durerosi. In acest stadiu durerea este mai intensa, de mai lunga durata si mai extinsa ca zona. Cel putin in aceasta faza daca s-ar face un tratament corespunzator s-ar evita multa suferinta ulterioara. Daca nu se intampla acest lucru boala avanseaza si se ajunge la urmatorul stadiu: stadiul 3 – iritativ
Spondiloza lombara in stadiul 3 – iritativ
in care procesul este mai extins, mai avansat si in care sunt iritati si nervii care pleaca de la nivelul coloanei vertebrale lombare, in special nervul sciatic. Despre afectarea nervului sciatic, va rog sa cititi in capitolul SCIATICA. In acest stadiu recuperarea este mai grea, mai anevoioasa dar posibila. Altfel se ajunge in urmatorul stadiu al afectiunii: stadiul 4 radicular
Spondiloza lombara in stadiul 4 – radicular
in care procesul patologic se extinde de-a lungul radacinilor nervoase afectate si in care durerea se resimte la mare distanta de zona afectata a coloanei lombare, putand ajunge pana la nivelul piciorului si talpii piciorului. In acest stadiu sciatica cunoaste o agravare si o extindere ca suprafata si simptome. In acest stadiu gradientul de temperature poate ajunge la 2,5 °C. Ce este gradientul de temperatura? Este diferenta de temperatura dintre un tesut normal si unul patologic. Cu ajutorul lui se pune un diagnostic de boala, de stadiu al bolii, dar se urmareste si evolutia bolii sub tratamentul indicat (Vezi TERMOGRAFIA)
Spondiloza lombara in stadiul 5 – atrofic
in care toate fenomenele degenerative se accentuiaza si simptomatologia se agraveaza. Pe termograma apare o zona hipotermica, lateral de coloana, semn al scaderii temperaturii locale si al agravarii distrugerii structurilor locale
Cum se pune diagnosticul in spondiloza lombara ?
Ca si in spondiloza cervicala, o metoda excelenta de diagnostic este TERMOGRAFIA. De ce? Pentru ca nu iradiaza, ofera date extrem de valoroase in diagnostic si in urmarirea tratamentului aplicat (aflati mai multe detalii despre termografie)
Pentru a exemplifica metoda de diagnostic si evolutia starii de sanatate a pacientului in urma tratamentului aplicat in centrul nostru medical, va prezentam 2 imagini sugestive reprezentand 2 termograme efectuate aceluiasi pacient: prima efectuata la inceputul tratamentului, iar cea de-a 2-a dupa 12 zile de la inceperea tratamentului pentru spondiloza lombara.
termograma #1: Spondiloza lombara la inceputul tratamentului
Data efectuarii termogramei: 06.12.2010
Diagnostic: Spondiloza lombara aflata in stadiul 4
termograma #2: Spondiloza lombara dupa tratament
Data efectuarii termogramei: 18.12.2010
Cum se trateaza spondiloza lombara ?
Si in acest caz, in cadrul centrului nostru medical aplicam cu rezultate foarte bune sedinte complexe de recuperare medicala in care intra reflexoterapia si masajul medical, care pregatesc terenul pentru metoda care urmeaza: infiltratiile facute sub scanare termografica .Tocmai pentru ca folosim termograful si in tratament, precizia si eficacitatea acestor infiltratii creste foarte mult. Numarul de sedinte se stabileste la consultatie, atunci cand se pune diagnosticul si se face un plan de tratament. Sedintele, in numarul prescris de medic, se fac la inceput zilnic dupa care se trece la sedintele de intretinere in numar de una pe saptamana, pentru ca procesul de regenerare sa continue si sa se obtina rezultatul dorit. Daca aveti probleme cu coloana vertebrala in general si cu cea lombara in special, va asteptam la centrul nostru medical pentru un tratament de specialitate bazat pe mijloace naturiste, nedaunatoare, cu efecte regenerative si a carui eficacitate este de necontestat.
In final va invit sa urmariti o inregistrare a unei emisiuni TV in care am discutat pe larg despre spondiloza lombara si despre complicatiile ei:
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!