Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Spondilita anchilozantă

Generalități despre spondilita anchilozantă

Centrul medical MEDREFLEX LINE a tratat si trateaza spondilita anchilozanta prin metode naturiste de recuperare medicala, obtinand rezultate foarte bune, la fel ca in toate afectiunile pe care le gasiti in lista afectiunilor tratate. Aceasta este cu atat mai important cu cat s-a constatat ca fara un tratament corespunzator, intr-un numar de ani mai mare sau mai mic, dupa caz, spondilita anchilozanta duce la blocarea completa a coloanei vertebrale, care-si pierde total mobilitatea. De aceea se spune ca bolnavul ia aspectul unei “marionete de lemn “.

Persoane care isi vedeau toata situatia si toata cariera amenintata si pusa sub semnul intrebarii din cauza acestei afectiuni, care le aducea un adevarat handicap si o mare povara, prin tratamentul de recuperare medicala facut in centrul nostru si-au recapatat statutul normal si s-au intors la viata, la familia si la activitatea lor obisnuita.

Definitia spondilitei anchilozante

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie cronica ce afecteaza atat coloana vertebrala cat si articulatiile periferice. De obicei aceasta boala este evolutiva. Deoarece in aceasta boala sunt afectate si articulatiile sacroiliace (aproape in toate cazurile), ea mai e numita si o sacroileita.

Spondilita anchilozanta este o spondilartrita seronegativa, numita asa deoarece lipseste factorul reumatoid din serul bolnavilor.
Este cu ceva mai frecventa la barbati decat la femei. Apare mai frecvent intre 15 si 30 ani. Este foarte rara inainte de 15 ani si dupa 50 ani. Boala are si o predispozitie genetica, rudele celui bolnav facand spondilita anchilozanta mult mai frecvent decat restul populatiei.

Simptome in cazul spondilitei anchilozante

Boala poate debuta prin dureri lombosacrate, deci de tip central, sau prin dureri localizate la nivelul articulatiilor periferice. Mai pot exista si cazuri in care boala debuteaza prin dureri localizate in ambele sectoare aratate mai sus.

Durerile lombosacrate apar mai ales in a doua jumatate a noptii, au un caracter inflamator si trezesc bolnavul din somn.
Aceste dureri sunt prezente si la trezirea din somn si sunt insotite de o redoare sau intepenire Dureaza de obicei peste o ora pana ce bolnavul isi mai revine. Durerile lombosacrate de care vorbeam pot iradia de-a lungul coapsei, cand spre un picior, cand spre altul, realizand asa numita sciatica “in bascula“.

Spondilita anchilozanta poate aduce perioade cu dureri puternice, care daca nu sunt tratate corespunzator, pot dura peste 3 luni de zile. Fara un tratament corespunzator, spondilita anchilozanta poate duce intr-un numar de ani mai mare sau mai mic, la anchilozarea completa a coloanei vertebrale.

Ceea ce este foarte important de precizat e ca spondilita anchilozanta, pe langa manifestarile descrise, duce si la tulburari si afectarea altor organe ale corpului omenesc. Astfel pot sa apara :

 • afectarea oculara : irita, uveita
 • afectarea cardiovasculara
  • tulburari de conducere
  • insuficienta aortica
  • cardiomegalie ( inima marita )
  • crize de angina pectorala
 • afectare pulmonara
  • procese infiltrative
  • fibroza pulmonara ( tuse, expectoratie, dispnee – adica lipsa de aer )
  • chiste ce apar in tesutul pulmonar ( se pot suprainfecta )
 • amiloidoza
 • afectarea renala
 • manifestari neurologice – apare Sindromul de coada de cal (incontinenta urinara, impotenta sexuala, hipoestezie perineala, abolirea reflexelor achileene )

Diagnosticul spondilitei anchilozante

Prin datele si informatiile foarte valoroase pe care le ofera, scanarea termografica este si in cazul spondilitei anchilozante, extrem de utila.
Procesul patologic predominant in spondilita anchilozanta este inflamatia, pe care termograful o sesizeaza foarte bine inca din faza de debut, adica din fasa si ofera date extrem de valoroase pentru tratament, permitand sa se ia deciziile cele mai bune si sa se si urmareasca rezultatele obtinute in urma tratamentului aplicat.

Tratamentul spondilitei anchilozante

Cheia tratarii spondilitei anchilozante consta in a tine sub control procesul inflamator. Cum se face acest lucru ? Centrul medical MEDREFLEX LINE are o metoda de tratament care se bazeaza foarte mult pe utizarea termografului. Modalitatea de tratament se alege in urma informatiilor oferite de catre scanarea termografica. Sedintele de recuperare medicala pot fi diferite in functie de fiecare caz in parte si de aceea informatia pe care o ofera scanarea termografica este extrem de valoroasa. In urma scanarii va vom explica fiecaruia in parte ce tratament trebuie sa urmati, cate sedinte trebuie facute si in ce constau aceste sedinte.

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!