Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Sindromul de tunel tarsian


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

CE ESTE SINDROMUL DE TUNEL TARSIAN?

Nervul tibial posterior : este o ramura a nervului tibial, care la randul lui isi are originea in nervul sciatic

Sindromul de tunel tarsian este o neuropatie ( adica o boala ,o suferinta a nervului tibial posterior ), datorata comprimarii acestui nerv la nivelul maleolei mediale , mai exact in tunelul tarsian. Tunelul tarsian este format de maleola mediala pe de o parte si retinaculul flexorilor pe de alta parte. Prin acest tunel trec mai multe tendoane musculare, artera tibiala posterioara si venele care insotesc artera, precum si nervul tibial posterior .

Care sunt cauzele Sindromului de tunel tarsian ?

Printre cauze , enumeram :

 • traumatismele regiunii ( cauza cea mai frecventa )
 • poliartrita reumatoida
 • alte afectiuni articulare ( artrite, artroze )
 • oase deformate in urma unor fracturi mai vechi
 • varice
 • diabetul
 • o tumora pe nervul tibial posterior

Ce simptome apar in Sindromul de tunel tarsian ?

La inceput apar usoare amorteli (parestezii) la nivelul plantei (talpa piciorului ) si la nivelul degetelor piciorului. Daca nu se pune un diagnostic corect si nu se face un tratament corespunzator, amortelile de la nivelul plantei si degetelor se accentuiaza , se extind ca suprafata si apare durerea, care si ea creste in intensitate daca boala nu e tratata corespunzator.

Aceste simptome : paresteziile ( amortelile ) si durerea de la nivelul plantei si degetelor piciorului, se accentueaza daca se exercita o presiune la nivelul maleolei mediale. Intr-o etapa mai avansata apare intepenirea si chiar blocarea plantei piciorului

Cum se diagnosticheaza Sindromul de tunel tarsian ?

Si in acest caz scanarea termografica ( Vezi Termografia ) si scanarea ultrasonografica( Vezi Ultrasonografia ) , sunt hotaratoare prin informatiile extrem de utile pe care le ofera.

Cum se trateaza Sindromul de tunel tarsian ?

In cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE, pentru Sindromul de tunel tarsian folosim un tratament de recuperare medicala bazat pe metode naturiste, care nu au contraindicatii si nu au efecte secundare .

Sedintele de recuperare medicala sunt complexe, cuprinzand mai multe tehnici de recuperare medicala:

 • reflexoterapie si masaj medical, care pe langa efectul terapeutic pe care il au prin ele insele, mai au si rolul de a pregati terenul pentru alte proceduri
 • kinetoterapia
 • acupunctura
 • osteopatia
 • mezoterapia locala cu produse naturist homeopate
 • tratamentele cu plasma proprie imbogatita cu trombocite
 • infiltratiile intra si periarticulare cu produse naturist-homeopate.

Dintre toate tehnicile enumerate de care dispune Centrul Medical Medreflex Line, medicul alege acele metode care se potrivesc pentru pacient si pentru acest sindrom. Prin tehnicile aplicate, alese de catre medic , se obtine o eliberare a nervului si in consecinta o scadere si apoi o disparitie a tuturor simptomelor mentionate.

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Acupunctura, Homeopatie si Ultrasonografie generala
Studii aprofundate de Termografie, DATG si Osteopatie

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!