Medreflex Line

Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Sindromul de coadă de cal

Generalități despre sindromul de coadă de cal

Centrul medical MEDREFLEX LINE trateaza cu succes foarte multi pacienti care prezinta Sindromul de coada de cal.
Acest sindrom, alaturi de multe alte afectiuni, reprezinta paleta larga de lucru a tratamentelor de recuperare medicala in care s-a specializat centrul nostru. Vezi lista cu afectiunile tratate.

La noi veti beneficia de posibilitati ultramoderne de diagnostic, alaturi de sansa de a va trata printr-o metoda foarte eficienta si foarte precisa, deoarece este facuta sub ghidaj termografic, fiind inofensiva, fara efecte secundare si fara riscuri, toate sedintele de recuperare medicala care se fac, avand in componenta lor numai elemente naturiste.

Coada de cal este denumirea pentru un fascicul de nervi (lombar, sacral si coccigian ) prin care se termina maduva spinarii

Cauze ale Sindromului de coadă de cal

1) Hernia de disc lombara
Pentru a intelege ce se intampla in Sindromul de coada de cal, vreau sa precizez ca maduva spinarii se termina la nivelul vertebrei L1. De aceea in cazul localizarii lombare a spondilozei, in caz de herniere mediana sau paramediana a nucleului pulpos, nu se produce un sindrom de compresie medulara, ci apare ceea ce cunoastem sub denumirea de Sindromul cozii de cal, datorita compresiei mai multor radacini ale nervilor spinali, cu toate simptomele descrise mai jos si cu implicatii foarte mari in viata obisnuita a persoanei in cauza.
Prin comprimarea filetelor nervoase care compun coada de cal, se reduce fluxul sangvin, se produce o staza venoasa, care compromite transmiterea influxului nervos in radacinile supuse presiunii, ducand la foarte multe tulburari.
Hernia de disc are dimensiuni importante si asa cum am spus, comprima mai multe radacini nervoase, producand sindromul de coada de cal.

2) Spondiloza lombara in stadiul 4-5 ( compresiv-atrofic)
Aceasta comprimare a filetelor nervoase se poate realiza in cadrul unei hernii de disc, dar poate sa apara si in stadiul 4-5 al spondilozei lombare, compresiv-atrofic, cand iau nastere osteofitele (ciocurile despre care am mai vorbit ) si care pot exercita presiuni foarte mari asupra cozii de cal.

3) Stenoza de canal vertebral lombar ( SCVL )
 in care sunt diminuate diametrele canalului spinal. Poate fi congenitala sau dobandita.
In cazul acestei stenoze de canal vertebral lombar, este afectata vascularizatia, atat a conului medular ,cat si a cozii de cal, ducand la Sindromul de coada de cal .

Suferinta radacinilor nervoase comprimate in cele trei situatii mentionate, trece prin mai multe stadii :
1 ) Sindromul de iritatie, cu amorteli, parestezii si durere.
2 ) Sindromul de compresiune : apar deficite in teritoriul inervat de radacina nervoasa respectiva.
3 ) Sindromul de intrerupere : apare paralizia teritoriului muscular inervat de radacina nervoasa respectiva.

Simptome in Sindromul de coadă de cal.

In Sindromul de coada de cal intra si Sindromul radicular, care este caracteristic, specific, fiecarei radacini in parte.
Nervii spinali sunt nervi periferici si au urmatoarele functii : algica, de motilitate (de miscare ), sensibilitate, reflexa si trofica.
De aceea in Sindromul de coada de cal, simptomele pot fi foarte variate,
in functie de radacina care este comprimata :

  • durere surda in general, dar care poate fi si de intensitate foarte mare in zona fesiera, genitala si a coapselor
  • amorteli, parestezii sau chiar anestezia zonelor fesiera, genitala si a coapselor
  • claudicatia radiculara neurogena ( claudicatie = schiopatare), apare ca urmare a ischemiei intermitente a radacinilor lombosacrate comprimate si se manifesta prin :
    • instabilitate, agravata la mers, ameliorata la repaus
    • sciatalgii, parestezii ( amorteli ) uni sau bilaterale ( zona fesiera, genitala si coapse )
  • disfunctie intestinala (la comprimarea radacinilor nervoase, apar tulburari de tranzit intestinal : constipatie-diaree).
  • tulburari genitourinare :
    • disurie ( mictiune dificila, lenta, uneori chiar dureroasa )
    • polakiurie ( mictiuni dese )
    • mictiuni imperioase
  • disfunctie vezicala :
    • retentie urinara ( datorata iritarii radacinilor nervoase ) sau
    • incontinenta urinara ( pierderea fara voie a urinii ) datorata intreruperii radiculare
  • tulburari de dinamica sexuala (TDS ) –pot merge pana la impotenta la barbati si frigiditate la femei

Diagnosticul Sindromului de coada de cal

Centrul medical MEDREFLEX LINE foloseste in diagnosticul Sindromului de coada de cal, Termografia si Ultrasonografia.
Cele doua metode de diagnostic, scanarea termografica si scanarea ultrasonografica aduc elemente esentiale in diagnosticul si tratamentul Sindromului de coada de cal.
Pe baza informatiilor deosebit de importante oferite de catre cele doua metode de investigare, se stabileste tratamentul care trebuie facut, numarul de sedinte de recuperare medicala necesare, frecventa lor, componenta acestor sedinte de tratament, care poate sa fie diferita de la pacient la pacient, de la caz la caz si tot cu ajutorul lor ( Termografia si
Ultrasonografia ) se urmareste si efectul tratamentelor aplicate.
Ceea ce vreau sa precizez pe aceasta cale este faptul ca tratamentul Sindromului de coada de cal nu se poate face acasa, ci trebuie facut intr-un centru medical specializat pe acest gen de tratament si care are experienta in acest sens.
Pentru mai multe informatii, va invit sa vedeti articolele despre termografiespondiloza lombara si hernia de disc lombara

Tratamentul Sindromului de coada de cal

Centrul medical MEDREFLEX LINE trateaza aceasta afectiune numita Sindromul de coada de cal
Pentru a trata sindromul de coada de cal, trebuie sa tratezi in primul rand cauza, sau cauzele care-l provoaca, deoarece ele se pot si combina.
Cand am vorbit de cauzele acestui sindrom, enumeram :

  1. spondiloza lombara in stadiile 4-5 (radicular-atrofic), situatie in care apar osteofite sau ciocuri care exercita o presiune asupra radacinilor nervoase care compun coada de cal.
  2. hernia de disc lombara
  3. stenoza de canal vertebral lombar (SCVL)

Foarte multi se intraba si ne intreaba daca se poate trata sindromul de coada de cal. Raspunsul este : da, se poate trata.

Dar si in acest caz este extrem de important aspectul pe care-l subliniez de fiecare data cand am ocazia si anume acela ca este vital ca sa te prezinti la medic cat mai repede posibil, deoarece daca se tot amana si boala progreseaza foarte mult, recuperarea medicala este grea, anevoioasa si cu costuri mai mari, dar nu imposibila daca se face un tratament corespunzator si un timp suficient de lung.

Datorita faptului ca pacientul tot amana sa se trateze, exista si cazuri in care boala a avansat atat de mult incat s-ar putea sa nu raspunda la tratamentul medicamentos. Daca dupa 3-4 luni de tratament medicamentos nu apar macar semne de imbunatatire a starii pacientului, chiar daca boala nu s-a vindecat total, s-ar putea sa fie nevoie de interventie chirurgicala. Iata inca un argument pentru a va prezenta urgent la medic daca suferiti de o astfel de boala.

In centrul nostru medical se fac sedinte complexe de recuperare medicala a celor care sufera de aceasta boala grea. Continutul acestor sedinte se hotaraste in functie de datele pe care le ofera scanarea termografica si ultrasonografica.
Pentru informatii suplimentare legate de fiecare cauza care produce Sindromul de coada de cal, va invit sa vedeti articolele :

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!