Medreflex Line

Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Sindromul de canal sau canalar


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

Generalități despre sindromul de canal (sindrom canalar)

Centrul medical MEDREFLEX LINE trateaza cu rezultate foarte bune sindromul de canal sau canalar, alaturi de foarte multe alte afectiuni (pentru detalii consultati rubrica AFECTIUNI TRATATE). Acest sindrom ia nastere la trecerea unui nerv printr-un canal , daca acest nerv este intr-o forma sau alta jenat, deranjat de catre o anumita formatiune sau proces patologic ce se gaseste in regiunea respectiva (ca cele enumerate mai jos)

Deci este vorba , in cadrul acestui sindrom, de un ansamblu de manifestari neurologice datorate compresiei unui nerv intr-un canal inextensibil. Printre aceste manifestari amintesc : paresteziile ( amortelile ) , furnicaturile, durerea de mai mica sau mai mare intensitate ( uneori foarte mare ), locala sau mai extinsa . In fazele mai grave , daca nu este tratat la timp, acest sindrom poate duce si la pareza ( paralizie ), in teritoriul nervului care este comprimat.

Cauze ale sindromului de canal

1 ) o cauza poate fi un canal prea ingust, prea stramt

  • os deformat dupa o fractura veche
  • artroza
  • tumora
  • varsta, care duce la o ingrosare a tesutului fibros
  • cauze mostenite

2) lepra

3) inflamatie a tecii sinoviale ( teaca ce inconjoara o articulatie )

  • de exemplu tenosinovita

Tipuri de sindrom canalar

1) Sindromul de canal carpian
Vezi Sindromul de canal carpian

2) Sindromul de canal (sau tunel) tarsian
Vezi Sindromul de tunel tarsian

3) Sindromul defileului costoclavicular
In cadrul acestui sindrom este vorba de o comprimare a plexului brahial

Cauze : Coasta cervicala supranumerara
Spatiu prea ingust intre muschii scaleni
Apar dureri la nivelul degetelor 3 si 4 ale mainii , dureri ce se agraveaza daca se ridica bratul, sau in situatiile in care umarul coboara (caratul de greutati)

4) Sindromul nervului suprascapular

La nivelul umarului, ligamentul coracoidian, poate , in anumite situatii , sa comprime nervul suprascapular .Drept cauza a acestui sindrom poate fi una dintre cele enumerate si valabile la toate sindroamele de canal sau canalare . In acest sindrom apar dureri la nivelul umarului ( regiunea posterioara a acestuia ), dar care pot iradia si spre alte regiuni anatomice. Sindromul nervului suprascapular poate evolua si cu o atrofiere a muschilor din zona respectiva .

5 ) Sindromul colului fibular

La nivelul fosei poplitee ( adica pe fata posterioara a genunchiului ), nervul sciatic are o ramura numita nervul peroneu comun . Aceasta ramura a nervului sciatic ( nervul peroneu comun ), se indreapta spre colul fibular si trece pe sub muschiul peroneu lung. La acest nivel al colului fibular , nervul peroneu comun poate fi lezat . Cauzele pot fi cele care apar si la alte sindroame canalare, dar mai poate fi lezat si din alte cauze, cum ar fi : Compresia acestui nerv catre colul fibular in timpul somnului , sau statul in pozitia picior peste picior.In consecinta pot sa apara, amorteli ( parestezii ) si chiar dureri la nivelul gambei si mai jos, pana la nivelul degedelor piciorului .

6 ) Sindromul canalului cubital

Canalul , sau santul nervului ulnar se gaseste la nivelul cotului , pe fata posterioara a epicondilului medial al humerusului si este acoperit de o banda fibroasa numita retinacul.. Acest canal este osteofibros si nedistensibil, In acest canal sau tunel, nervul ulnar poate fi comprimat si lezat de diferite cauze : edem, inflamatie, traumatisme, tumori, artroze, varsta, cauze mostenite etc.

7 ) Sindromul de canal Guyon

Canalul Guyon se gaseste pe fata palmara a articulatiei radio-carpiene, fiind situat intre artera ulnara si tendonul flexor radial al carpului . Prin acest canal trece nervul ulnar . Uneori, la acest nivel, nervul ulnar poate fi comprimat si lezat. Cauza cea mai frecventa de lezare a nervului ulnar la acest nivel este reprezentata de chisturile sinoviale, dar pot fi si alte cauze, ca cele mentionate mai sus.
In Sindromul de canal Guyon apar furnicaturi, amorteli si dureri la nivelul degetelor 4 si 5 de la nivelul mainii .

Diagnosticul in cazul sindromului de canal

In Centrul medical MEDREFLEX LINE, diagnosticul in Sindromul de canal sau canalar se pune prin scanare termografica, dublata de o scanare ultrasonografica cu sonda liniara . Fiecare din aceste metode are contributia ei cu totul deosebita , dand impreuna o imagine completa asupra acestei afectiuni si ajutand in mod hotarator la stabilirea tratamentului de recuperare medicala necesar .

Tratamentul sindromului de canal

Sindromul de canal sau canalar este tipul de afectiune in care daca nu se intervine repede si in mod corespunzator, atunci s-ar putea sa fie nevoie de interventie chirurgicala . Acest lucru trebuie sa fie un motiv in plus de a va prezenta de urgenta la medic.

Pentru stabilirea sedintelor de recuperare medicala necesare, se face mai intai o scanare, asa dupa cum am mai aratat si apoi , pe baza informatiilor foarte utile obtinute, se stabileste numarul de sedinte de tratament si componenta lor ( adica metodele terapeutice folosite intr-o sedinta de recuperare medicala ). Toate acestea vi se vor explica la momentul potrivit, pentru a intelege mai bine ce aveti de facut pentru a va recupera sanatatea .

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!