Un articol prezentat de dr. Petre Muresan
Ce este sindromul de canal carpian?
Pentru a intelege acest subiect ar trebui sa trecem in revista mai intai cateva notiuni:
Nervul median: este nervul care provine din plexul brahial prin intermediul a doua radacini : mediala si laterala
Are mai multe ramuri :
- Musculara
- Articulara
- Interosoasa anterioara
- Digitale palmare comune
- Digitale proprii
Are o distributie catre :
- Majoritatea muschilor flexori ai antebratului
- Muschii scurti ai policelui
- Lombricali laterali
- Articulatia cotului
- Articulatiile mainii
- Pielea mainii
- Regiunea subunghiala
Canalul carpian: este un canal osteofibros situat la gatul mainii, prin care trec tendoanele muschilor flexor superficial al degetelor, flexor profund al degetelor, flexor lung al policelui, impreuna cu nervul median. Alunecarea lor este favorizata de o sinoviala.
O caracteristica importanta a acestui canal carpian este aceea ca nu este extensibil, formatiunile din jur nepermitand acest lucru. De aceea orice proces inflamator sau de alta natura care se dezvolta la nivelul acestui canal, ajunge sa stranga nervul median, sa-l comprime si sa dea simptomele caracteristice sindromului de canal carpian. Sindromul de canal carpian se intalneste frecvent la femei in timpul sarcinii si la menopauza, dar poate sa apara si in ale situatii.
De multe ori am avut la cabinet persoane care acuzau parestezii (amorteli) la primele trei degete de la mana, precum si dureri, uneori foarte puternice la acest nivel . In acest caz este vorba de asa numitul sindrom de canal carpian pomenit mai sus, in cadrul caruia se produce o compresie a nervului median la nivelul canalului carpian.
Care sunt cauzele Sindromului de canal carpian ?
Cauzele acestui sindrom de canal carpian pot fi mai multe, dintre acestea amintim cateva si anume :
- Traumatismele
- Cauze profesionale:
- cantatul mult la vioara,
- folosirea indelungata a mouse-lui calculatorului etc
- Poliartrita reumatoida
- Acromegalia
- Amiloidoza
- Mixedemul
- Diabetul
- Boala Raynaud
- Tenosinovita ( inflamatie a tecii unui tendon )
- Os deformat de o fractura veche
- O artroza la acest nivel
- O posibila tumora
Care sunt simptomele in sindromul de canal carpian ?
In sindromul de canal carpian apar urmatoarele simptome :
- Parestezii ( amorteli ) la primele trei degete de la mana – daca nu e tratat corespunzator, poate sa apara paralizia
- Dureri tot in aceeasi zona( primele trei degete ) – aceste simptome se accentueaza noaptea
- Tulburari de sensibilitate in teritoriul nervului median
- Diminuarea fortei musculare
- Atrofia muschilor din zona
- Tumefactia ( umflarea ) zonei respective
Cum se pune diagnosticul in Sindromul de canal carpian ?
In cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE se foloseste in scop diagnostic scanarea termografica ( Vezi termografia ) si scanarea ultrasonografica ( Vezi ultrasonografia ), care ofera informatii foarte utile si cu ajutorul carora putem pune in evidenta comprimarea nervului median, comprimare care da simptomele mai sus amintite.
Cum se trateaza sindromul de canal carpian ?
Tratamentul acestei afectiuni este foarte important, deoarece daca nu se intervine la timp si in mod corespunzator, se poate ajunge la paralizie.
La ora actuala se folosesc mai multe metode de tratament, majoritatea dintre acestea bazandu-se pe medicatia alopata.
Foarte important : rezultatele tratamentului depind de tipul leziunii care provoaca acest sindrom de canal carpian si mai ales de cat de repede se intervine. Daca afectiunea este veche, sansele de a se rezolva repede si bine, scad. In cazul in care s-a asteptat prea mult, daca afectiunea nu cedeaza sub tratament, se poate ajunge la interventie chirurgicala, pentru eliberarea nervului median.
In Centrul medical MEDREFLEX LINE se foloseste o metoda de tratament de recuperare medicala complet naturista, cu care am obtinut rezultate foarte bune . Un avantaj imens al acestei metode, pe langa rezultatele foarte bune, e acela ca fiind naturista, nu are efecte secundare, asa cum au celelalte produse folosite in acest tratament.
Tratamentul se face in functie de datele obtinute la scanarea termografica si ultrasonografica. Pe baza acestor informatii se stabileste numarul de sedinte de recuperare medicala necesare, ritmul lor, la ce interval trebuie repetate si alte decizii importante legate de tratament. Tot cu ajutorul scanarii termografice si ultrasonografice se poate urmari si rezultatul tratamentului aplicat .
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!