Recuperarea pacientilor cu scolioza prin kinetoterapie

Scolioza reprezinta deviatia patologica laterala a coloanei vertebrale. Este localizata in special la nivelul coloanei dorsale. Ea poate avea o singura curbura pe toata lungimea coloanei sau poate fi localizata regional : cervical, toracal, lombar,

 

 1. Poate fi vorba de o scolioza functionala, care nu este structurala ci o simpla atitudine scoliotica. Aceasta se datoreaza unei pozitii incorecte a trunchiului sau inclinarii bazinului ca urmare a scurtarii unui membru inferior ( in luxatia congenitala de sold sau piciorul plat unilateral )
 2. Scolioza structurala este scolioza care are o cauza osoasa. Apar modificari ale cutiei toracice care influenteaza negativ functiile de baza ale organismului : aparatul cardio-vascular si respirator.
 3. Scolioza idiopatica apare la fete si este o forma grava. Nu i se cunoaste cauza. Scolioza idiopatica evolueaza negativ numai in perioada de crestere osoasa, dupa care se stabilizeaza.
 4. Scolioza dureroasa.

Formele de scolioza mentionate mai sus, cand ating un anumit prag de dezvoltare, induc anumite modificari in constitutia coloanei vertebrale care pot produce dureri mai mici sau chiar foarte mari si deranjante. In fazele mai avansate scolioza se combina si cu modificari degenerative de tip polidiscopatie sau de tip spondilozic.

Centrul Medical Medreflex Line are un program bine pus la punct de recuperare medicala in cazul scoliozei, pentru toate categoriile de bolnavi si pentru toate varstele. Sedintele de recuperare medicala se desfasoara dupa urmatoarea schema :

 

 1. Sectiunea de masaj medical de recuperare si masaj reflex. Efectele deosebit de benefice ale masajului medical se vad si in cazul scoliozei.
 2. Sectiunea de kinetoterapie. Kinetoterapia aplicata in cazul scoliozei are trei obiective:
  1. asuplizarea coloanei vertebrale –include exercitii de mobilizare a coloanei vertebrale si a musculaturii paravertebrale
  2. intarirea musculaturii paravertebrale
  3. educarea posturala
 3. Sectiunea de mezoterapie si homeoacupunctura. Prin mezoterapie si homeoacupunctura efectuate cu medicamente naturiste, homeopate, se urmareste si se obtine o crestere a elasticitatii coloanei vertebrale, ceea ce o face mult mai usor de modelat prin celelalte doua metode : masajul si kinetoterapia.

In cazul in care scolioza a produs si modificari pe coloana vertebrala care provoaca dureri, prin metodele noastre le tratam si pe acestea. Infiltratiile realizate prin tehnica mezoterapiei au si un efect regenerativ asupra coloanei, contribuind la refacerea discurilor intervertebrale si a celorlalte structuri ale coloanei.

Deoarece scolioza reprezinta o problema foarte importanta de sanatate prin toate implicatiile pe care le poate avea in viata dumneavoastra, va recomand celor ce va confruntati cu aceasta problema sa nu amanati si sa nu intarziati nici o zi in a trata cu toata seriozitatea scolioza si complicatiile ei posibile.

Dr Petre Muresan

Add Comment


%d blogeri au apreciat: