Un articol prezentat de dr. Petre Muresan
Ce este pintenul calcanean?
Pintenul calcanean, numit si pinten al calcaiului, e o formatiune osoasa nou aparuta pe suprafata plantara a osului calcaneu si care produce dureri la mers.
Generalitati despre pintenii calcaneeni
Centrul medical MEDREFLEX LINE studiaza, cerceteaza, diagnosticheaza si trateaza durerile de la nivelul calcaiului. Aceste dureri, numite si talalgii, pot avea mai multe cauze care trebuie bine analizate si studiate in vederea stabilirii celui mai bun tratament.
In Centrul medical MEDREFLEX LINE puteti beneficia de tratamente de recuperare medicala bazate pe metode naturiste. Dispunem de mai multe tehnici de tratament naturist, foarte bine studiate, verificate si confirmate de rezultatele pe care le aduc.
Valoarea acestor metode de tratament naturist consta tocmai in rezultatele foarte bune pe care le aduc. Aceste metode de tratament sunt descrise pe situl nostru la rubrica SERVICII OFERITE si va vor fi explicate dupa scanarea termografica si ultrasonografica, pentru fiecare caz in parte.
Termeni medicali
Lista unor denumiri si termeni folositi in cadrul acestui articol:
Talalgie : discomfort sau durere in calcai sau glezna
Fascie : este un strat de tesut conjunctiv care acopera corpul sub tegument. Ea imbraca muschii si alte organe.
Periost : este o membrana groasa, fibroasa, care acopera suprafata osului
Aponevroza : este o structura fibroasa de culoare alba-sidefie alcatuita din fibre de colagen, care serveste la realizarea conexiunii dintre muschi si insertia sa.
Insertie : este locul de legare a unui muschi pe un os
Pintenii calcaneeni: definitie
Potrivit literaturii de specialitate, pintenii se formeaza prin tractiunea sau intinderea excesiva a periostului calcanean de catre aponevroza plantara. Drept urmare apare o inflamatie a fasciei plantare ( fasciita plantara ). Durerea apare datorita tractionarii fasciei plantare pe periost. Semnele radiologice ale prezentei unui pinten calcanean pot fi putine sau chiar pot lipsi.
Pintenii pot sa apara si datorita cresterii tensiunii aponevrozei plantare, intalnita in piciorul plat ( platfus )
Simptome in cazul pintenilor calcanei
Literatura de specialitate arata ca pintenii calcaneeni inferiori sunt durerosi inca de la debut, chiar si cand semnele radiologice ale prezentei lor sunt putine sau absente. Absenta semnelor radiologice nu exclude un pinten la debut. Pe masura ce pintenul creste in dimensiuni, datorita unor modificari adaptative de la nivelul piciorului, durerea se poate ameliora.
Dupa o perioada in care un pinten a fost asimptomatic, adica nu s-a manifestat prin durere, el poate deveni brusc dureros in urma unui traumatism local sau in urma suprasolicitarii piciorului ( statul mult in picioare pe loc )
La nivelul calcaiului se poate forma si o bursa care se poate inflama, transformandu-se intr-o bursita calcaneana inferioara .In acest caz vom avea o durere cu caracter pulsatil si baza calcaiului devine calda.
Toate aceste simptome mentionate sunt atribuite de catre literatura de specialitate pintenului calcanean.
Tratamentul pintenilor calcaneeni
Printre metodele de tratament ale durerilor de calcai (talalgiilor), literatura de specialitate mentioneaza urmatoarele metode :
- exercitiile de elongare ale gambei
- atelele puse noaptea
- bandaje adezive, dispozitive ortetice
- antiinflamatoare nesteroidiene
- injectarea in calcai a unui anestezic
- cand e vorba de caldura locala si durere pulsatila, literatura de specialitate recomanda infiltratiile locale cu corticoizi
Centrul medical MEDREFLEX LINE, in cazul talalgiilor ( talalgie = discomfort sau durere in calcai sau glezna ), ca si in cazul altor afectiuni descrise pe situl nostru si-a dezvoltat metode si tehnici de tratament bazate pe mijloace naturiste. Intre acestea, un loc aparte este ocupat de homeopatie.
Valoarea acestor metode naturiste de tratament consta in faptul ca ele s-au dovedit foarte eficace. Sedintele de tratament, compozitia lor, numarul lor si desfasurarea pe zile, sunt explicate fiecarui pacient in parte, in urma datelor pe care le aduce scanarea termografica si ultrasonografica
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!