Pacient cu periartrită scapulo-humerală

Caz clinic

Studiu de caz al unui pacient cu periartrită scapulohumerală

Pacientul S.D. în vârstă de 54 de ani s-a prezentat la Clinica Medreflex Line cu următoarele simptome: durere de umăr care se accentua în special noaptea si la mişcări, umăr înţepenit, restricţie de mişcare la acivităţile zilnice (îmbrăcare-dezbrăcare, pieptănat, spălat,etc). În urma scanării termografice i s-a pus diagnosticul de periartrita scapulohumerală şi i s-a recomandat inceperea unui tratament în cadrul clinicii. Tratamentul a constat în mai multe şedinţe de: reflexoterapie, masaj medical, kinetoterapie şi infiltraţii homeopate. Prin reflexoterapie am urmărit reechilibrarea energetică a întregului organism, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi limfatice, eliminarea toxinelor din organism prin creşterea proceselor metabolice, iar prin stimularea punctelor reflexogene corespunzătoare zonelor afectate am accentuat procesul de vindecare. Totodată, reflexoterapia are capacitatea de a îmbunătăţii calitatea somnului, reducerea stresului, redă pacientului o stare generală de bine care îl face mai calm, mai optimist, mai pozitiv. Prin masaj medical am pregătit organismul pentru kinetoterapie prin reducerea durerilor, reducerea contracturilor musculare, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi a troficităţii locale. Programul de gimnastică medicală a avut urmatoarele obiective:

 

  • păstrarea sau ameliorarea abilităţii existente în ceea ce priveşte activităţile şi gesturile zilnice, prin antrenarea întregului membru superior;
  • refacerea  mobilităţii umărului prin diverse tipuri de exerciţii: pasive, active şi active cu rezistenţă;
  • combaterea durerii, realizată în special prin corectarea posturii şi pozitiei umărului în timpul activităţilor;
  • refacerea forţei şi stabilităţii umărului, prin exerciţii cu rezistenţă;
  • refacerea mişcării controlate a umărului.

În urma evaluării iniţiale pacientul a avut o mobilitate redusă din umăr: flexia braţului 110 grade,exetensia braţului 20 grade, abducţia braţului 80 grade, rotaţie internă 60 de grade, rotaţie externă 40 de grade. Pe o scara  de la 0 la 10 a durerii pacientul a acuzat iniţial dureri constante de 8 ceeea ce reprezintă o durere foarte severă.Încă după primele şedinţe de tratament, pacientul a început să simtă o ameliorare a stării lui prin reducerea durerii şi creşterea treptată a mobilitătii braţului,  accesibilitate mai mare în realizarea activităţilor zilnice.Starea pacientului s-a îmbunătăţit treptat până la finalul tratamentului realizat în clinică, astfel durerea din umăr a dispărut aproape în totalitate, pacientul resimţind dureri uşoare doar la schimbarea vremii sau în caz de suprasolicitare a umărului; mobilitatea umărului a crescut semnificativ reuşind la finalul tratamentului să efecutueze o flexie a braţului de 170 grade, abducţia braţului 160 grade, extensia braţului a ajuns la 40 de grade, rotaţie internă 75 de grade, rotaţie externă 60 de grade. Totodată forţa şi stabilitatea umărului a crescut considerabil, pacientul reuşind să aibă un control bun asupra mişcărilor, astfel pacientul, în urma tratamentului a revenit la viaţa lui normală reuşind să-şi desfăşoare toate activităţiile zilnice fără nicio problemă. La finalul tratamentului pacientului i s-a recomandat să continue  acasa zilnic o parte din exerciţiile invăţate pentru întreţinere, să evite activităţile care i-ar putea suprasolicita articulaţia umărului, să evite mediile reci , umede, aerul condiţionat, toate acestea pentru menţinerea sănătăţii umărului şi pentru a preveni o eventuală recădere. Aşadar, tratamentul realizat de pacientul S. D. în Clinica Medreflex Line, a fost util, pacientul fiind mulţumit că a avut eficienţa dorită, reuşind sa trateze intr-un mod  natural, neinvaziv o afecţiune atat de neplăcută cum este periartrita scapulohumerală.

Kinetoterapeut Augustin Marian

Add Comment


%d blogeri au apreciat: