Un articol prezentat de dr. Petre Muresan
Nevralgia de trigemen (trigeminală)
Intre afectiunile tratate in Centrul medical Medreflex Line se numara si nevralgia de trigemen sau trigeminala. De multe ori aceasta boala este greu de tratat, dar printr-un diagnostic corect si prin alegerea celor mai potrivite metode de tratament, se pot obtine rezultate foarte bune.
Fara tratament corespunzator, crizele se pot intinde pe perioade foarte lungi, de ani de zile. Fara tratament, crizele sunt din ce in ce mai dese, aducand bolnavul in stari de disperare, in stari grave neurodepresive, cu alterarea profunda a starii generale.
Nevralgia de trigemen este o boala neurologica destul de rara, care afecteaza mai ales persoanele mai in varsta. Totusi in cadrul tuturor nevralgiilor, ocupa un loc fruntas. La tineri este mai rara.
In ceea ce priveste repartitia pe sexe, se poate spune ca este mai raspandita in randul femeilor.
Nervul trigemen
Pentru a intelege mai bine ce se intampla in nevralgia trigeminala, trebuie sa stim cate ceva despre nervul trigemen.
Nervul trigemen face parte din grupul nervilor cranieni. Nervii cranieni sunt 12 perechi de nervi atasate bazei creierului.
Nervul trigemen este reprezentat de perechea V ( cinci ) de nervi cranieni. Este cel mai mare nerv cranian.
Originea lui este la nivelul trunchiului cerebral, pe fata inferioara a puntii. Are trei ramuri : oftalmica ( regiunea ochiului ), maxilara si mandibulara ( de aici si denumirea lui ). Fiecare dintre aceste ramuri se divide in ramuri mai mici.
Ramurile nervului trigemen inerveaza pielea fetei, muschii masticatori, dintii, gura si cavitatea nazala.Mai controleaza si glandele salivare si lacrimale.
Cauzele nevralgiei de trigemen
De multe ori are o cauza necunoscuta
Alte cauze pot fi :
- compresiunea exercitata de un vas de sange asupra nervului trigemen
- tumori
- scleroza multipla
- malformatie la baza craniului
Simptome in nevralgia de trigemen
Simptomele apar de regula la nivelul uneia sau mai multor ramuri ale nervului trigemen.Ramura oftalmica este mai rar afectata. Cel mai frecvent durerile apar in teritoriile inervate de ramurile maxilara si mandibulara, deci la nivelul obrajilor si mandibulei.
Durerea apare in crize care pot dura de la cateva secunde pana la 2 sau 3 minute.Este fulgeratoare, ca si senzatia de trecere a unui curent electric. E ca o taietura dureroasa ce apare la nivelul fetei. Este insotita de o senzatie de sfasiere, de smulgere a tesuturilor din regiunea interesata. Are un inceput si un sfarsit brusc.
Durerea poate sa apara la nivelul barbiei, buzelor, gingiilor,obrajilor si mai rar la nivelul fruntii. Intensitatea mare a acestei dureri poate determina si o contractura musculara ( ca un tic dureros )
Cu ce frecventa pot sa apara aceste crize ?
Nu este o regula generala. Pot sa apara la interval de cateva minute, la interval de ore, zile,saptamani sau luni. Difera de la persoana la persoana, difera in functie de stadiul bolii si de posibilele cauze care o provoaca. Aceste dureri urmaresc traseul ramurilor senzitive ale nervului.
S-a constatat ca aceste dureri apar mai frecvent pe partea dreapta ( nu se cunoaste cauza exacta ) si nu apar deodata pe ambii obraji.
Ce declanseaza aceste dureri ?
Pot fi declansate de mai multi factori, cum ar fi : curenti de aer sau diferite atingeri (mestecat, spalatul pe dinti,spalatul fetei,barbierit, machiat ) sau chiar de vorbit ,respiratie ,deglutitie (inghitire ).
Uneori ne putem intalni si cu dificultati de diagnostic reprezentate de faptul ca putem intalni durerea iradiata la nivelul urecii, gatului, cefei, deci in alte zone decat cele obisnuite.
Cand apar crizele ?
Aceste crize dureroase apar mai frecvent ziua si mai rar noaptea.Intre crize nu exista nici o tulburare de sensibilitate in teritoriul afectat.
Ce alte semne si simptome pot insoti criza ?
Crizele dureroase pot fi insotite de mai multe fenomene neuro-vegetative, cum ar fi : congestia fetei, lacrimare, transpiratia fetei, rinoree( scurgere abundenta de secretie nazala apoasa )
Tratamentul nevralgiei de trigemen
In Centrul medical Medreflex Line si folosesc metode noi, moderne, foarte eficace de tratament. Alegerea si utilizarea acestora se face pe baza informatiilor pe care le furnizeaza scanarea termografica.
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!