Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Masajul în sport

 

Centrul nostru medical a fost ales sa ofere servicii de masaj sportiv handbalistelor clubului sportiv U Jolidon Cluj.

Toate aceste sedinte de masaj medical specializat pe probleme sportive va sunt oferite intr-un cadru elegant, intr-o locatie corespunzatoare, intr-un mediu intim si insotite de efectele deosebit de benefice ale muzicoterapiei, ale relaxarii si fortificarii prin muzica.

In cele ce urmeaza va voi aduce cateva argumente care sa va convinga si mai mult de necesitatea, utilitatea si efectul extraordinar de benefic al acestor sedinte de masaj pentru sportivi.

Masajul in sport a fost practicat inca din antichitate. Pe vremea imparatului roman Marcus Aurelius gladiatorilor li se recomanda masajul inainte si dupa luptele din arena. In decursul timpului, masajul legat de activitatea sportiva a fost folosit, dezvoltat si perfectionat.

Si in timpul nostru se practica masajul inainte si dupa activitatile sportive. Dupa cum se poate vedea si la meciurile de fotbal, de multe ori masajul este folosit chiar in timpul competitiei, mai ales daca au loc accidentari ale jucatorilor. Pentru a-i repune cat mai repede in starea de competitie, se apeleaza de multe ori la masaj.

In ceea ce priveste masajul in sport, trebuie facuta o precizare foarte importanta. El este foarte bun, foarte util, dar nu inlocuieste antrenamentul fizic corespunzator.

 

Efectele masajului in sport:

 

 • ajuta la mentinerea performantei fizice
 • reduce contractura musculara: un muschi relaxat are performante fizice mult mai bune decat un muschi rigid
 • reduce durerea musculara
 • creste elasticitatea musculoligamentara
 • imbunatateste circulatia sangvina si limfatica
 • favorizeaza recuperarea mai rapida dupa efortul fizic
 • in lipsa unei “incalziri“ corespunzatoare, reduce disfunctionalitatile musculo-ligamentare care pot sa apara
 • reduce stresul si tensiunea psihica de dinaintea si din timpul competitiei sportive
 • creste circulatia cerebrala, deci mareste atentia si performanta sportivilor
 • in cazul unei musculaturi elastice, pregatita prin masaj si intindere, scad, se reduc complicatiile aparute in urma efortului sportiv
 • masajul de dinaintea competitiei creste performanta
 • masajul de dupa competitie imbunatateste si grabeste recuperarea

Masajul in sport poate fi aplicat folosind mai multe tehnici, in functie de tipul sportului practicat: se poate practica un masaj general, sau sunt masate cu precadere grupele musculare folosite mai mult in sportul respectiv.

Este cunoscut faptul ca in urma efortului muscular sustinut creste metabolismul fibrei musculare si se produc anumite substante cum ar fi acidul lactic si dioxidul de carbon. Acestea sunt responsabile de aparitia febrei musculare, a rigiditatii, a contracturii musculare si uneori chiar a unor leziuni musculare. Masajul pentru sportivi are tocmai rolul de a elimina acesti produsi rezultati in urma metabolismului muscular crescut, evitand sau diminuand foarte mult fenomenele amintite. De multe ori masajul este bine sa se combine cu exercitii usoare si relaxante.

Prin aceste argumente ne adresam sportivilor si speram ca i-am convins de utilitatea masajului medical in sport. Speram ca vor apela la acest instrument extraordinar de crestere a performantei si de grabire a recuperarii.

Centrul medical MEDREFLEX LINE, prin specialistii lui, va sta la dispozitie pentru efectuarea unor sedinte de masaj profesionist, deosebit de utile si reconfortante in acelasi timp.

Dr. Petre Muresan