Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Masaj de drenaj limfatic

Aproape toate civilizatiile de la care ne-au ramas documente scrise, aveau masajul ca o tehnica bine conturata de terapie fizicala. Primele date scrise sunt din China antica, India antica si Babilon.

Masajul este o tehnica ce a aparut odata cu manifestarea primelor dureri, ca un gest de protectie, de aparare fata de acestea. Rand pe rand, oamenii au inteles tot mai mult importanta si efectele extraordinare ale masajului. Multitudinea si varietatea culturala a popoarelor au condus la marea varietate a tehnicilor de masaj.

Masajul de drenaj veno-limfatic este o tehnica speciala de masaj. Valoarea ei este tot mai mult recunoscuta si se apeleaza tot mai mult la aceasta metoda terapeutica care aduce reale beneficii.

Masajul de drenaj veno-limfatic are drept scop stimularea circulatiei de intoarcere in vasele limfatice. Ca urmare, se realizeaza o mai buna evacuare a lichidelor in surplus din organism si o mai buna drenare a toxinelor.

Aceasta tehnica de masaj cunoaste o dezvoltare in Europa mai ales dupa anii 1930. Masajul de drenaj limfatic manual este foarte raspandit si mult practicat in SUA. Este extrem de util in controlul limfedemului dupa interventia chirurgicala in cancerul de san, fiind astfel folosit ca o tehnica de control a limfedemului post mastectomie.

O sedinta de masaj de drenaj veno-limfatic dureaza 50 minute. Drenajul veno-limfatic poate fi cuplat, de la caz la caz, in functie de necesitati, cu reflexoterapia.

Si in cazul circulatiei limfatice exista puncte reflexe specifice. Actionarea lor prin masajul reflex poate fi extrem de benefica.

De asemenea, masajul de drenaj veno-limfatic este combinat si cu miscarea, cu kinetoterapia, aceasta din urma aducandu-si pe deplin aportul la obtinerea unui rezultat final cat mai bun.

In urma masajului de drenaj veno-limfatic, volumul membrelor poate sa scada cu 25 % pana la 65 %. Acest lucru este sustinut de autori de marca. Efectul pe termen lung va depinde de modul in care este controlata circulatia, de miscare, de alimentatie, de starea psihica, toate avand repercursiuni asupra modului in care este tinut sub control edemul limfatic.

Trebuie precizat ca acest gen de tratament trebuie sa aiba in vedere functionalul, esteticul si sechelele emotionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *