Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Kinetoterapia în supraponderabilitate și obezitate

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta societatea moderna, la nivel mondial numarul persoanelor care sufera de obezitate s-a dublat si se afla in continua crestere.

Kinetoterapia sau terapia prin miscare are un rol important in optimizarea starii de sanatate si aducerea sau mentinerea organismului la greutatea ideala.

Centrul medical MEDREFLEX LINE considera deosebit de importante programele de recuperare si gimnastica medicala, realizand in acest sens complexe de exercitii individuale adaptate fiecarui pacient. In conceptia noastra, miscarea este extrem de importanta si necesara pentru o dezvoltare armonioasa a intregului corp.

Obezitatea poate aparea atat la adulti, cat si la copii, avand efecte negative asupra sanatatii. Factorii principali ai obezitatii sunt de natura genetica, de comportament si de cultura.

 

Cauzele supraponderabilitatii sunt:

 

 • Factori genetici
 • Factori de mediu – stilul de viata, consumul in exces de alimente hipercalorice, sedentarismul, activitate fizica redusa
 • Factori hormonali, metabolici – boli endocrine, sindromul Chushing, sindromul ovarelor polichistice, deficit de STH
 • Factori psihologici – stresul, probleme familiale, probleme sociale

Kinetoterapia intervine in tratamentul obezitatii prin eliminarea tesutului adipos in exces, cunoscut fiind faptul ca exercitiul fizic alaturi de o dieta sanatoasa adecvata fiecarui pacient ajuta la pierderea surplusului de greutate.

In cazul persoanelor supraponderale, kinetoterapia este foarte utila pentru scaderea in greutate si pentru mentinerea greutatii optime a corpului. Kinetoterapia nu este recomandata in cazul persoanelor supraponderale care sufera si de alte afectiuni, precum: tumori, boli infectioase, boli acute, TBC, sindrom hemoragic, tulburari psihice.

 

Excesul ponderal si supraponderabiliatea cresc simtitor riscul de:

 

 • Moarte prematura
 • Diabet
 • Cancer – endometrial , de colon, de vezica biliara , de prostata, renal
 • Probleme respiratorii – astm bronsic , apnee nocturna
 • Artrita – pentru fiecare kilogram in plus , riscul de artita creste cu 9-13 %
 • Hipertensiune si diabet de sarcina, infertilitate, dereglari de ciclu menstrual, incontinenta urinara

Supraponderabilitatea sau obezitatea favorizeaza aparitia diabetului de tip II, iar la persoanele susceptibile creste rezistenta la insulina. Diabetul zaharat de tip II creste odata cu cresterea indicelui masei corporale.

Exista o stransa legatura intre obezitatea abdominala si boala cardiovasculara, aceasta fiind o consecinta metabolica a supraponderabilitatii. La o persoana cu indicele masei corporale ridicat, riscul de a face cardiopatie ischemica este de doua ori mai mare.

Persoanele cu obezitate sunt expuse mai des decat persoanele cu o greutate corporala normala la diferite tipuri de cancer, cum ar fi: cancerul de san la femei in postmenopauza, cancer de colon, precum si hipertensiune arteriala, tromboza coronariana, insuficienta cardiaca congestiva.

 

Beneficiile scaderii in greutate asupra sanatatii sunt:

 

 • mortalitatea generala se reduce
 • reducerea cu 40% a mortalitatii prin cancerul determinat de supraponderabilitate
 • tensiunea arteriala sistolica scade
 • tensiunea arteriala diastolica scade
 • glicemia bazala se amelioreaza
 • spectrul lipidic se imbunatateste

 

Supraponderabilitatea la copii si adolescenti

Supraponderabilitatea apare la copii si adolescenti atunci cand acestia au prea multe grasimi in corp si este cauzata atat de consumul excesiv de alimente, cat si de lipsa de miscare. Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramana si in perioada de adolescenta obezi, iar cu cat un copil se mentine obez o data cu inaintarea in varsta, cu atat mai mari sunt sansele ca el sa devina un adult obez.

Supraponderabilitatea sau obezitatea in copilarie sau adolescenta maresc riscul unei sanatati precare la maturitate, indiferent daca adultul este sau nu obez. De aceea este important sa se indentifice obezitatea la copii si sa se actioneze din timp pentru inlaturarea ei, inainte de maturizarea copiilor si adolescentilor.

Supraponderabilitatea sau obezitatea se pot trata cu ajutorul unui program kinetoterapeutic adecvat. Kinetoterapia urmareste efectuarea unor exercitii fizice realizate individual pentru fiecare pacient pentru a-l ajuta la pierderea surplusului de greutate.

 

Obiectivele kinetoterapiei la supraponderali sunt:

 

 • Scaderea greutatii corporale spre o greutate corporala ideala
 • Tonifierea organismului , in special a musculaturii abdominale
 • Cresterea capacitatii la efort a organismului
 • Imbunatatirea respiratiei si marirea ventilatiei pulmonare
 • Imbunatatirea starii fizice si psihice
 • Prevenirea instalarii altor afectiuni generate de obezitate
 • Prevenirea hipotoniei gastrice si intestinale
 • Inlaturarea afectiunilor asociate


Tratamentul obezitatii prin kinetoterapie poate fi format dintr-un complex de exercitii cardio, exercitii pentru eliminarea apei si grasimilor din organism, exercitii de tonifiere musculara in zona deficitara. Se recomanda inceperea activitatii fizice cu o intensitate scazuta unde se vor arde lipidele iar treptat se va marii intensitatea activitatii fizice si se vor arde glucidele.

Daca persoanele cu supraponderabilitate nu au hipertensiune, atunci acestea pot face ca activitate fizica si fitness.

Timpul alocat exercitiilor fizice trebuie sa fie de cel putin 30 de minute in fiecare zi timp de 3 ori pe saptamana.

Slabirea este un proces greu de atins si foarte greu de mentinut. Se indica slabirea in trepte, adica perioade de slabire de 3 luni alternate cu perioade de mentinere a greutatii de circa 3-6 luni, si nu este indicata o slabire mai mare de 0,75 kg pe saptamana. O scadere prea mare in greutate intr-un timp scurt nu va putea fi mentinuta si reprezinta un efort imens pentru inima.

Kinetoterapia sau gimnastica medicala la supraponderali incepe cu o parte introductiva in care se executa mers, variatii de pasi, exercitii pentru incalzirea generala a aparatului locomotor si se continua cu o parte fundamentala care cuprinde exercitii cu diferite obiecte, exercitii de respiratie, iar ca parte de incheiere se vor executa exercitii de relaxare si respiratie in care efortul scade treptat.

 

Principiile de baza ale exercitiului fizic kinetic de care trebuie sa se tine seama la supraponderali sunt:

 

 • Exercitiile se executa lent si ritmic , fara a se executa miscari bruste
 • Exercitiile se executa din pozitii stabile, care sa permita un maxim de randament muscular
 • Progresivitatea exercitiilor trebuie sa fie lenta , de la exercitii cu o intensitate mica spre exercitii cat mai complexe ca intensitate

 

Programul kinetoterapeutic la supraponderali poate fi impartit in trei etape:

1. Etapa lipolitica:

Aceasta etapa cuprinde exercitii de durata si intensitate crescanda care sa conduca la arderea depozitelor de grasime. Exercitiile se efectueaza in ritm ascendent, intercalate cu pauza. Exercitiile cuprind grupe musculare cat mai mari, fiind executate din pozitii diferite care determina schimbarea permanenta a centrului de greutate.

Structura exercitiilor combina lucrul muscular izotonic cu cel isometric; se pot executa exercitii la aparate, cat si exercitii libere.

In acesata etapa trebuie sa se urmareasca in paralel si reconstructia corporala. In caz contrar, pierderea in termen scurt a masei adipoase duce la formarea ridurilor, cutelor sau faldurilor inestetice, deoarece tegumentele raman fara suport.

2. Etapa musculopoetica:

Urmareste dezvoltarea musculaturii spatelui, abdomenului, toracelui si membrelor.

Aceasta etapa cuprinde exercitii cu amplitudine mare, executate in ritm lent si cu tensiuni finale, exercitii izometrice, exercitii analitice din pozitii cu suprafata mare de sprijin si alergari de durata medie. Exercitiile au rolul de a intari musculatura, pentru a reduce riscul de aparitie a ridurilor si a faldurilor inestetice.

In aceasta etapa, chiar daca pierderile nu sunt atat de evidente, stagnarea poate fi falsa deoarece greutatea masei adipoase pierdute este mai mica decat cea a masei musculare castigate.

3. Etapa de intretinere:

In aceasta etapa se urmareste pastrarea rezultatelor obtinute in primele doua etape si prevenirea reaparitiei surplusului de greutate. Se executa exercitii de intretinere, exercitii pe aparate si in aer liber sau practicarea unui sport in functie de preferintele fiecarei persoane.

Aceasta etapa este importanta pentru mentinerea greutatii corporale si a tonusului muscular. Exercitiile fizice trebuie continuate pentru prevenirea obezitatii, sportul fiind benefic atat fizic cat si psihic. Efortul trebuie sa scada treptat in aceasta etapa de intretinere, facand loc exercitiilor de respiratie si relaxare.

Kinetoterapia este una dintre cele mai indicate metode de pierdere a masei adipoase si de mentinere a greutatii corporale ideale, benefica atat copiilor cat si persoanelor adulte.

Pentru a va asigura si mentine o stare de sanatate optima si a beneficia de cele mai bune programe terapeutice personalizate, va recomandam sa apelati la noi cu incredere si sa nu ezitati sa ne cereti ajutorul.

Kinetoterapeut Elena Tose
Dr. Petre Muresan