Cardiopatia ischemica este o boala care afecteaza arterele coronare ce hranesc inima. Prin ingustarea (stenoza) acestor artere, are loc o scadere a cantitatii de sange ce iriga muschiul inimii. Miocardul este irigat de doua artere coronare, artera coronara stanga si artera coronara dreapta, care se bifurca in mai multe ramuri.
Semnele clinice ale cardiopatiei ischemice
Cel mai important simptom in cazul cardiopatiei ischemice este durerea. Durerea este in general declansata de efort. Ea dispare in cateva minute de la oprirea efortului, sau la administarea de nitroglicerina sublingual. Durerea apare de obicei in zona precordiala, la nivelul pieptului.
Obiectivele kinetoterapiei in cardiopatia ischemica sunt:
- normalizarea greutatii corporale printr-un regim alimentar adecvat
- diminuarea efectelor stresurilor din viata
- intensificarea transportului de O2 pentru solicitarea dozata a cordului
- marirea fortei si rezistentei grupelor musculare ale membrelor si trunchiului.
Mijloace kinetoterapeutice utilizate in tratamentul cardiopatiei ischemice
- mersul pe bicicleta atat cu cea de camera cat si de exterior
- alergare usoara in locuri special amenajate cu un continut bogat de O2 cum ar fi stadioane, parcuri. Trebuie evitatate locurile poluate, cum ar fi: strazi intens circulate, zone industriale
- urcatul pe scari, care trebuie sa se faca in mod gradat si dozat
- sporturi usoare fara caracter competitional si fara a forta limitele cordului
Observatii: daca dupa realizarea unuia dintre mijloacele de mai sus apar semnele specifice ischemiei se intrerupe automat orice efort, urmand ca reluarea lui sa se faca dupa un control de specialitate .