Aritmia cardiaca poate avea mai multe cauze: cardiomiopatia, blocarea arterelor, hipertensiunea arteriala, diabetul, hipertiroidismul, fumatul, abuzul de tutun sau droguri, stresul, medicamentele, etc.
Obiectivele tratamentului kinetoterapeutic al disritmiilor
- reducerea incidentei tulburarilor ventriculare de ritm in cursul unui efort fizic
- cresterea capacitatii de efort fara simptome
- ameliorarea ischemiei miocardice de efort
Programul de recuperare prin kinetoterapie in cazurile de aritmie:
Faza I de recuperare
- sub observatie medicala, bolnavul isi reia treptat activitatiile de autoingrijire, ortostatismul, mersul, cat si urcatul si coboratul scarilor
- se realizeaza mobilizari pasive la patul bolnavului, dupa care se trece la cele active, pe grupe musculare.
Faza II de recuperare
- perioada de covalescenta incepe dupa 3-6 saptamani de la debutul infarctului si dureaza 8-10 saptamani.
- obiectivul major al acestei etape este acela de a reda bolnavului maximul posibil din capacitatea sa fizica, corespunzator starii functionale a cordului.
- mijloace: exercitii izometrice, exercitii de rezistenta care implica grupe mari musculare, alergare pe loc, urcat pe scarita, bicicleta ergometrica, plimbari, activitati zilnice curente.
Faza III de recuperare
- obiectivele acestei etape sunt acelea de a mentine si eventual a creste capacitatea de efort a pacientului si reorientarea profesionala in raport cu capacitatea maxima de efort dobandita .
- mijloacele: exercitii active, corelate cu rezistenta la cicloergometru, elemente din jocuri sportive, dar fara caracter competitional.