Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Kinetoprofilaxia sugarului și copilului

Kinetoterapia, sau gimnastica medicala, trateaza numeroase afectiuni ale sugarilor sau copiilor prin intermediul programelor de exercitii terapeutice alcatuite individual, in functie de afectiunea pacientului si de evolutia sau involutia acesteia.

Centrul medical MEDREFLEX LINE recomanda programe de recuperare si gimnastica medicala inca din primele zile de viata ale copilului, considerand miscarea deosebit de importanta si necesara pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.
Kinetoterapia este aplicabila atat copiilor cu probleme de sanatate, cat si copiilor sanatosi, pentru ca, prin stimularea motorie se va realiza automat si stimularea psihica, ceea ce va ajuta copilul sa se adapteze mai repede mediului si sa depaseasca mult mai usor provocarile vietii.

Kinetoterapia pentru sugari si copii are rol deosebit in refacerea coordonarii si facilitarii neuromotorii si in facilitarea schemelor de miscare. Tratamentul precoce de recuperare poate ajuta la recuperarea acestor infirmitati motorii. Programele de kinetoterapie specializata pentru bebelusi se pot aplica inca din primele 5 zile de la nastere, dar perioada cea mai potrivita este in majoritatea cazurilor in jurul varstei de 4 luni, atunci cand bebelusii isi pot sustine singuri capul si isi dezvolta in mod rapid musculatura spatelui si abdomenului.

Kinetototerapia este recomandata copiilor pana cand acestia ajung la adolescenta. Gimnastica medicala are un rol important in corectarea afectiunilor coloanei vertebrale, fiind eficace in combaterea obezitatii si recuperarea copiilor cu sindrom Down.

Kinetoterapia este indicata, chiar obligatorie, in majoritatea tulburarilor si intarzierilor in dezvoltarea neuropsihomotorie si in toate afectiunile suferite de sugar sau copil.

Nu se recomanda kinetoterapia in afectiuni precum: boli acute, tumori, TBC, epilepsie, tulburari psihice, sindrom hemoragic.

Factorii care duc la aparitia tulburarilor in crestere si dezvoltare suntmalnutritia prenatala, nasterea prematura, neglijarea fizica si sociala, abuzul fizic, etc.

Factorii care afecteaza dezvoltarea sunt: ereditatea, ingrijirea prenatala, factori de mediu – conservanti, poluanti, vaccinuri, disfunctii ale sistemului imunitar, etc.

Sedintele de kinetoterapie le dezvolta bebelusilor reflexele si le creste increderea in ei, pregatindu-i pentru mers, iar in primele luni de viata, masajul si kinetoterapia realizata de specialisti are ca efect linistirea copilului, deoarece stimuleaza digestia, inlaturand colicile.

Obiectivele kinetoterapiei la sugari si copii sunt:

 

  • Tonifierea si normalizarea tonusului muscular, prin prevenirea dezechilibrelor musculo-tendinoase, a contracturilor si a deformatiilor
  • Imbunatatirea mobilitatii articulare normale pierdute in urma unei imobilizari, castigand un grad cat mai mare de independenta
  • Educarea si dezvoltarea strategiei axului central
  • Controlul capului, a centurii cervico-scapulo-humerale si a membrelor superioare
  • Educarea si formarea echilibrului static si dinamic
  • Tratarea afectiunilor aparatului locomotor: luxatii congenitale de sold, platfus, genum varum sau valgus, genunchi in X
  • Corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate: cifoza, lordoza, spate plan

La realizarea programului de exercitii pentru stimularea cresterii si dezvoltarii copiilor, kinetoterapeutul tine cont de varsta acestora. reusind sa faca din exercitiile de recuperare o joaca si lasand copilul sa se simta independent. Exercitiile de recuperare pot fi realizate cu ajutorul mingii, spalierului, saltelelor de gimnastica, fiind adaptate afectiunilor specifice fiecarui copil.

In Centrul medical Medreflex Line, kinetoterapeutii nostri dezvolta mai multe programe de exercitii, atat pentru sugari, cat si pentru copii, pe diferite grupe de varsta. Aceste exercitii se fac sub stricta coordonare si supraveghere a specialistilor nostri.

Important!

Pentru a fi acceptat in programul de kinetoterapie din centrul nostru medical, un sugar sau copil are nevoie de recomandarea medicului pediatru care il are in supraveghere, sau, dupa caz, a unui specialist.

Cateva tipuri de astfel de exercitii pentru sugari:

 

  • Exercitii pentru mentinerea sanatatii fizice a sugarului: exercitii care stimuleaza mobilitatea si coordonarea bratelor si picioarelor
  • Exercitii care stimuleaza bebelusul pentru a sta in fundulet
  • Exercitii care stimuleaza mersul

In consecinta, avand in vedere importanta deosebita a miscarii in dezvoltarea normala si armonioasa a sugarului si copilului, va rugam sa aveti grija de modul in care cresc copii dumneavoastra si, in acest scop, va invitam in Centrul medical MEDREFLEX LINE pentru a beneficia de un program special de miscare, gimnastica medicala si kinetoterapie pus la punct de specialistii nostri, astfel incat copiii dumneavoastra sa aiba toate conditiile de a se dezvolta armonios si sanatos.

Kinetoterapeut Elena Tose
Dr. Petre Muresan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *