Un articol prezentat de dr. Petre Muresan
Ce este ICVB ?
Pentru a intelege mai bine ce este ICVB , va propun sa revedeti articolul despre spondiloza cervicala. Acolo am aratat ca procesul de degradare a coloanei vertebrale cervicale are 5 stadii de evolutie, de dezvoltare.
In stadiul 3 iritativ si mai ales in stadiul 4 radicular, compresiv, apare ICVB. In aceasta situatie vorbim de afectarea vertebrelor C1, C2 si C3
In stadiul 3 si mai ales in stadiul 4 de dezvoltare a spondilozei cervicale avem acele ciocuri laterale pe coloana numite osteofite. Acestea apasa pe vasele de sange din zona si pe radacinile nervoase de la acest nivel.(de exemplu nervul simpatic cervical). Ca urmare, in prima etapa se produce o iritare a acestor nervi (in stadiul 3 de evolutie ) si apoi o comprimare a lor (stadiul 4 ) si ca urmare apare un spasm acut al muschilor posteriori ai gatului si mai multe reactii vasomotorii patologice (este un cerc vicios acolo: ciocurile laterale — osteofitele — apasa pe nervi, nervii se irita, aceasta iritare produce spasmul musculaturii, iar spasmul muscular strange vasele si apar tulburari de circulatie vertebro-bazilara, adica tulburari pe circulatia care merge la cap – arterele vertebrale si trunchiul bazilar ).
Stadiul 5, atrofic, al spondilozei cervicale inseamna o agravare accentuata a tuturor simptomelor ICVB .
Vreau sa mentionez ca circulatia cerebrala mai poate fi scazuta si de depunerile de ateroscleroza pe vase (este vorba de arterele vertebrale si de trunchiul bazilar) , ceea ce agraveaza si mai mult ICVB,acest mecanism actionand din interiorul vasului.
Ce simptome apar in ICVB ?
Asa cum am spus si cu alta ocazie, ar fi foarte, foarte bine ca cel care are probleme cu coloana vertebrala cervicala sa nu piarda ocazie dupa ocazie,tren dupa tren si sa se trateze inca din stadiul 1 al spondilozei, sau daca l-a ratat si pe acesta ,atunci macar in stadiul 2,deoarece daca se ajunge in stadiul 3, deja problemele se complica si apar simptomele specifice ICVB, care nu sunt nici putine, nici usoare, nici fara risc, ci dimpotriva , ajunsi in aceasta etapa va expuneti la o situatie extrem de neplacuta si chiar foarte riscanta si o sa vedeti de ce.
Enumeram cele mai importante simptome care apar in aceasta boala :
- senzatii de jena, apoi greutate si mai apoi durere occipitala
- dureri de cap, ameteli, vertij (acest vertij poate fi rotator, sau nesistematizat, de scurta durata )
- hipoxia cerebrala( nu se oxigeneaza suficient de bine creierul ) si apar
- stari de oboseala,de moleseala marcata
- tulburari senzoriale ( parestezii–amorteli in maini si in picioare )
- pareze, hemipareze
- tulburari de motilitate ( adica dificultate la mers si la miscarea mainilor)
- slabirea brusca a musculaturii membrelor inferioare, astfel incat bolnavul cade brusc pe genunchi ( fenomen numit drop-attack)
- hipertensiune arteriala (HTA ) si mai ales apare HTA oscilanta, foarte greu de stapanit
- tulburari ale ritmului cardiac
- jena, greutate , apoi durere oculara
- scaderea treptata (incetosarea ), sau brusca a vederii
- scaderea auzului, zgomote, sunete, vajait in urechi
- scaderea memoriei (tot mai mult persoana in cauza constata ca uita )
- risc crescut de accident vascular cerebral (AVC ) ischemicAsupra acestui ultim punct vreau sa insist in mod special si vreau sa atrag atentia asupra faptului ca atunci cand aveti aceste simptome enumerate, pe langa faptul ca sunt extrem de deranjante , extrem de greu de suportat si care aduc in viata de zi cu zi un adevarat handicap, trebuie sa va fie si semnale de alarma foarte serioase ca sunteti in pericol de a face AVC si deci ca nu mai e nici un minut de pierdut pana sa mergeti si sa faceti un tratament corespunzator
Cum se diagnosticheaza ICVB ?
In cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE ,diagnosticul acestei boli, alaturi de foarte multe altele, se face printr-o scanare termografica generala (Vezi TERMOGRAFIA ).
In momentul in care termograful arata ca spondiloza a ajuns in stadiul 3 si apoi 4 de dezvoltare stim ca s-au creat toate conditiile anatomice si functionale ca sa apara ICVB. Faptul ca pacientul nostru ne descrie si ne spune ca are simptomele enumerate mai sus, nu face decat sa confirme inca o data ca suntem in fata ICVB. Va sfatuiesc, va recomand si va rog sa nu lasati sa ajungeti in aceasta situatie, extrem de neplacuta si riscanta !
Cum se trateaza ICVB ?
A trata ICVB inseamna a trata spondiloza cervicala ajunsa in stadiul 3 sau 4 de dezvoltare. Vezi spondiloza cervicala! A da in aceasta boala un medicament care imbunatateste circulatia cerebrala nu e gresit, dar nu e complet, nu e suficient . Nu trebuie sa se uite faptul ca aceasta boala are in primul rand drept cauza un mecanism extern, adica acele ciocuri — osteofite laterale — care apasa pe vasele de sange si pe nervi, mecanism extern care nu se rezolva cu medicamente care actioneaza din interiorul vasului, fara a face nimic pentru reducerea sau dizolvarea acelor ciocuri care actioneaza din exterior, iritand si apoi comprimand structurile amintite.
In cadrul Centrului nostru medical se face o abordare corecta si complexa a acestei boli si a tratamentului care trebuie aplicat. Pornim de la ideea ca pana nu se trateaza spondiloza cervicala si acele osteofite in mod corect, nu se pot obtine rezultate reale si de durata si persoana in cauza nu-si poate relua cu adevarat activitatea. Aceasta afirmatie este verificata de practica in atatea si atatea cazuri de ICVB , tratate prin metoda noastra si care si-au gasit o rezolvare excelenta, persoana afectata revenind la activitatea obisnuita si recapatandu-si tonusul si pofta de viata.
Tratamentul se face sub control strict termografic, cu produse naturiste cu efect de regenerare a coloanei si de dizolvare a ciocurilor despre care va vorbeam. Numarul de sedinte de tratament se stabileste in cadrul consultatiei, in urma informatiilor extrem de utile oferite de termograf.
Chiar nu merita sa suferiti si mai ales sa va expuneti la atatea riscuri pe care le-am mentionat . In consecinta va asteptam pentru diagnostic si tratament !
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala
Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!