Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Gonartroza


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

Ce este gonartroza?

Afectiunea numita Gonartroza a fost prezentata si explicata de Dr Petre Muresan in cadrul unor emisiuni televizate, difuzate pe canalul TVR3. Pentru o mai buna informare a dumneavoastra , va invitam sa urmariti si inregistrarile emisiunilor:

Gonartroza, numita si artroza genunchiului, este un proces degenerativ, un proces de degradare, care se desfasoara la nivelul articulatiei genunchiului. Daca vorbim de artroza in general, putem spune ca ea e cea mai frecventa boala articulara si ca ea debuteaza asimptomatic (fara simptome) inca din al doilea sau al treilea deceniu al vietii. De atunci se dezvolta mereu si, daca articulatia nu e ingrijita, ba mai mult, este chiar suprasolicitata, la un moment dat artroza devine simptomatica, aparand durerea si cu ea toate celelate semne si simptome care compun complexul specific artrozei.

Barbatii si femeile sunt afectati in egala masura de gonartroza, dar boala debuteaza totusi mai repede la barbati, probabil datorita specificului muncii lor si suprasolicitarii. Ca un element de curiozitate, vreau sa mentionez faptul ca artroza era prezenta si la animalele preistorice: dinozauri, amfibii, pesti, pasari, ursi de pestera. Boala artrozica apare la toate vertebratele, dar nu si la lilieci, animale care atarna cu capul in jos.

Ce se întamplă în gonartroză?

Una dintre principalele componente ale articulatiei genunchiului este cartilajul hialin. Acesta este compus din 95% apa si matrice cartilaginoasa extracelulara si 5% condrocite. In timpul functionarii normale a articulatiei genunchiului, cand asupra articulatiei se exercita o presiune, cartilajul hialin elibereaza apa pe care o contine in spatiul intraarticular si in capilarele si venulele din vecinatate, iar cand acea presiune inceteaza, cartilajul hialin reabsoarbe apa pe care a eliberat-o, se hiperhidrateaza si isi absoarbe cu aceasta ocazie si substantele nutritive de care are nevoie. Cand, la un moment dat, articulatia este supusa la eforturi mai mari decat poate ea sa duca (statul mult in picioare, mersul exagerat de mult pe jos, purtarea unor greutati mari in maini sau pe spate, supraponderea, obezitatea si uneori traumatismele – cazaturi, lovituri, accidente) incep procesele de degenerare, de degradare.

In final se ajunge ca la nivelul cartilajului sa apara discontinuitati, intreruperi ale cartilajului, eroziuni, neregularitati pe suprafata cartilajului hialin, care avanseaza continuu si se ajunge la ulceratii si la pierderea completa a cartilajului in anumite zone ale articulatiei. Pur si simplu apar zone in care osul e complet dezvelit de cartilajul hialin, asa cum se vede si din imaginile ultrasonografice prezentate. Portiuni din cartilajul hialin modificat de boala se rup si plutesc liber in interiorul articulatiei genunchiului, aparand asa numitii “soareci intraarticulari“, care afecteaza foarte mult buna functionare a articulatiei, ducand la dureri mari si foarte mari si la scaderea mobilitatii articulatiei, mergand pana la imobilizarea si blocarea articulatiei.

Iata si aici cat e de important principiul pe care eu insist foarte mult (pe baza experientei si observatiilor pe care le-am facut), si anume acela ca o boala (in acest caz gonartroza sau artroza genunchiului) sa fie tratata cat mai repede posibil, deoarece in acest caz posibilitatea ca articulatia sa fie recuperata complet creste foarte, foarte mult. Exista in statisticile mele persoane care au venit la timp si s-au tratat corect iar de 7 – 10 ani, nu mai au nimic si duc o viata absolut normala.

Ce simptome apar in gonartroza?

La inceput apar niste sunete, niste pocnituri la nivelul articulatiei genunchiului, numite cracmente, care reprezinta primul semnal ca articulatia sufera si urmeaza sa sufere tot mai mult. Apoi, treptat, apar durerile, care devin tot mai mari si mai suparatoare, articulatia poate deveni sensibila sau foarte sensibila la palpare, la atingere. Durerile pot iradia si la distanta, in sus sau in jos fata de articulatia genunch iului.

Daca boala nu e tratata, ea avanseaza si, pe masura ce se pierde cartilaj articular, ligamentele din jur devin mai laxe, mai slabe si articulatia devine mai instabila. In aceasta etapa apare senzatia ca genunchiul “scapa“. In etapele urmatoare cartilajul continua sa se degradeze si se ajunge ca anumite fragmente de cartilaj modificate de boala (numite soareci intraarticulari), sa se rupa si sa pluteasca in interiorul articulatiei. Prin aceasta articulatia devine mai dureroasa, mai rigida, ajungandu-se pana la blocarea articulatiei.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA GONARTROZA?

O metoda excelenta de diagnostic folosita in centrul nostru medical este TERMOGRAFIA (vezi detalii la capitolul despre TERMOGRAFIE). De ce excelenta? Pentru ca pe langa faptul ca nu iradiaza si prezinta toate celelalte avantaje enumerate in capitolul respectiv, mai are o calitate uriasa: vede un proces artrozic (in acest caz artroza genunchiului sau gonartroza) cu foarte mult timp inainte ca el sa se manifeste simptomatic, ceea ce reprezinta un avantaj enorm in tratament.

imagini termografice cu gonartroza inainte si dupa tratament

Gonartroza ar putea fi tratata in “fasa“ si nu s-ar ajunge la tragediile pe care le-am vazut traite de unii pacienti. Boala poate fi tratata in aceasta faza si ar fi un lucru foarte bun daca persoana suspecta de gonartroza ar accepta sa faca un tratament cand inca nu are dureri. De ce spun acest lucru? Pentru ca am avut cazuri cand o persoana a venit la scanare pentru o cu totul alta problema decat gonartroza si, cum eu fac scanari generale, TERMOGRAFUL mi-a aratat ca omul respective urmeaza sa faca o artroza la genunchi, deci o gonartroza.
Eu l-am intrebat daca are dureri si i-am atras atentia asupra a ceea ce se intampla, i-am propus un tratament preventiv, dar pentru ca el inca nu avea dureri, nu s-a tratat, considerand ca are alte prioritati. Dupa un an a venit si mi-a spus: „Acum un an am fost la dumneavoastra si m-ati intrebat daca ma doare genunchiul si v-am spus ca nu. Ei, acum ma doare. De unde ati stiut?”

De unde? Nu pentru ca as avea puterea de a ghici, ci pentru ca TERMOGRAFUL imi arata cu mult timp inainte ca acolo, undeva in organism, urmeaza sa se dezvolte un process patologic. Dar oare credem ? Oare vrem sa facem un tratament preventiv ?

Tatamentul gonartrozei?

Sansa cu adevarat reala a unei articulatii atinse de artroza e ca tratamentul sa se inceapa de foarte timpuriu, cand recuperarea medicala poate fi completa. Dar pentru aceasta trebuie sa va prezentati la medic imediat ce aveti primele semne. Chiar si atunci, cand apar primele simptome, deja procesul de degradare este destul de avansat. Ideal ar fi ca sa facem cate o scanare termografica macar o data pe an, cand inca ne consideram sanatosi, si daca ni se spune ca urmeaza sa facem o gonartroza, sa facem imediat un tratament preventiv. Dar oare facem acest lucru?

In cadrul centrului medical MEDREFLEX LINE am dezvoltat o metoda foarte buna si eficace de tratament. Se fac sedinte complexe de recuperare medicala, in care la inceput se pregateste terenul prin proceduri speciale de reflexoterapie, masaj medical si mobilizari facute de specialistii nostri, dupa care urmeaza executarea unor infiltratii intraarticulare si periarticulare, cu produse naturiste, cu efect de regenerare a cartilajului articular. Si rezultatele sunt foarte bune. Persoane care inainte nu se puteau ridica din pat, acum umbla pe strada si se bucura de farmecul si bucuriile vietii normale. Numai cand ai fost bolnav un timp mai scurt sau mai lung, numai cand nu ai putut
umbla sau ai umblat foarte, foarte greu, intelegi ce mare dar e un lucru atat de simplu si de firesc: sa poti umbla normal.

De aceea va rog nu amanati, faceti o scanare termografica si un tratament corespunzator, deoarece un tratament facut la timp are efecte spectaculoase. Si in cazuri avansate si foarte avansate, recuperarea medicala prin metoda aplicata in centrul nostru medical e posibila, dar e mai grea, mai lenta, din cauza distrugerii masive a cartilajului, iar suferinta dumneavoastra este mai mare. Dar niciodata sa nu disperati, sa stiti ca recuperarea e posibila si daca vreti cu adevarat sa va vindecati si faceti un tratament suficient de lung pentru stadiul in care se afla boala dumneavoastra, veti putea din nou reveni la o viata normala.

Ce spun pacienții noștri?

Urmariti un scurt videoclip in care o pacienta a centrului nostru medical explica ce efecte a avut pentru dansa tratamentul naturist aplicat in cadrul centrului medical Medreflex Line.

Numarul de sedinte de recuperare medicala se stabileste inurma scanarii termografice, termograful dand si posibilitatea de a urmari efectele tratamentului aplicat. Sedintele respective se desfasoara la inceput zilnic, in numarul recomandat de medic, dupa care se trece la sedinte de intretinere, facute in numar de una pe saptamana, pentru ca procesul de regenerate sa continue un timp cat mai lung si asa sa se obtina rezultatul dorit de toti.

Ce va rog este: nu amanati, tratati-va la timp si rezultatele vor fi foarte bune! Noi va asteptam, simbolic , cu o floare, semn al sperantei si al facerii de bine.

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!