Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Formele de aplicare ale kinetoterapiei

 

1. Imitatii si jocuri

Se aplica la copii pana la varsta de 10 ani, acestia avand tendinta de a se misca in limitele impuse de gravitatea si stadiul de evolutie a leziunii, chiar daca au suferit o operatie sau imobilizare.

Se recomanda ca execitiile sa imbrace o forma libera si atragatoare, kinetoterapeutul gasind aici un domeniu practic nelimitat de exercitii.

 

2. Gimnastica generala si respiratorie

 

3. Gimnastica medicala selectiva

Programul de exercitii urmareste in principal ameliorarea functiei segmentului sau segmentelor interesate de leziune si este alcatuit din miscari cu finalitate directa.

Se folosesc toate mijloacele kinetoterapeutice: miscarile imaginare, contractiile izometrice, posturile alternante, miscarile active si pasive, miscari active cu rezistenta:

 

 • Miscarile imaginare se aplica in mod special la deficientii imobilizati timp indelungat in aparate gipsate constituind un mijloc util de prevenire a instalarii redorilor articulare.
 • Contractiile izometrice sunt recomandate in special postoperatoriu, cand membrul operat este imobilizat la pat in aparate gipsate sau in atele de tip special. Se aplica principalelor grupe musculare ale segmentului operat , realizandu-se in a doua zi dupa interventia chirurgicala.
 • Posturile alternante se recomanda dupa o serie de interventii si incep odata cu contractiile izometrice. Ele constau din schimbarea alternativa a pozitiei, in general miscari de flexie si extensie a segmentului respectiv.
 • Miscarile pasive se realizeaza tardiv dupa reluarea miscarilor active. Sunt situatii in care miscarile pasive se incep concomitent cu cele active. Miscarile pasive au rol in prevenirea instalarii flebotrombozelor postoperatorii ale membrelor inferioare , acestea aparand in special dupa interventiile pe sold si genunchi..
 • Miscarile active trebuie efectuate in functie de tipul interventiei, dupa obtinerea unui tonus muscular suficient.

 

4. Reeducarea mersului

Se adreseaza unor miscari complexe care antreneaza lanturile cinematice ale intregului organism. La persoanele carora deficientele raman definitive se urmareste dezvoltarea unor mecanisme de compensare si crearea unor stereotipuri dinamice.

 

5. Reeducarea prehensiunii

Succede programul de gimnastica medicala. Prehensiunea este o miscare complexa si antreneaza membrul superior in intregime, centura scapulara si trunchiul.

Exercitiile de baza in reeducarea prehensiunii sunt:

 

 • Abductia si adductia in articulatiile metacarpo-falangiene ale ultimelor patru degete
 • Flexia si extensia degetelor
 • Prinderea diferitelor obiecte
 • Folosirea unei aparaturi de specialitate in scopul usurarii procesului de reeducare.

 

6. Hidro-kinetoterapia

Ofera posibilitati multiple de recuperare pentru deficientii cu atitudini vicioase ale coloanei vertebrale reprezentand un mijloc ideal in special prin miscarile de inot pe spate. Reluarea mersului in apa se face in conditii favorizante, exercitiile putand fi incepute chiar in timpul imobilizarii. Prin scaderea nivelului apei , se pot obtine conditii de incarcare progresiva ale membrelor inferioare.

 

7. Sportul curativ

Reprezinta o forma deosebita a kinetoterapiei deficientilor motori, ei beneficiind de un grad inalt de activitate sportiva reprezentand un mijloc excelent de intretinere a unei stari fizice si psihice optime.

 

8. Dansul curativ

Se poate aplica cu succes la toate varstele reprezentand un mijloc valoros al kinetoterapiei, recomandandu-se acele ritmuri si miscari care corespund necesitatilor de recuperare. Dansul in cerc este un excelent exercitiu pentru mobilizarea coloanei vertebrale si a bazinului iar twist-ul poate fi folosit cu precautie, ca un exercitiu pentru tonifierea musculaturii coapselor. La aceasta forma a kinetoterapiei fantezia si experianta kinetoterapeutului gasesc un larg camp de aplicare.

 

9. Terapia ocupationala

Este o forma prelungita si specializata a kinetoterapiei fiind o metoda medicala.Ea apeleaza la folosirea unei intregi serii de aparate, instalatii , in scopul reeducarii prin imbunatatirea posibilitatilor de deplasare, a efectuarii unor munci si a deprinderii unor jocuri distractive.

 

10. Ergoterapia

 

 • Este o forma prelungita si specializata a kinetoterapiei, fiind definita ca folosirea muncii in scop terapeutic.
 • Urmareste restabilirea capacitatii functionale si se desfasoara in afara orelor de program terapeutic intensiv.
 • Reprezinta o metoda specifica readaptarii socio-profesionale si vizeaza pregatirea bolnavului pentru reluarea activitatii profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *