Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Dureri de cap, cefaleea


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

Ce sunt durerile de cap? Care sunt cauzele durerilor de cap?

Durerile de cap sunt cunoscute probabil de fiecare dintre noi. Unele dureri de cap ne apuca aparent fara nici un motiv anume si ne lasa fara a face nimic, alteori insa, ele persista si devin suparatoare. Cauzele durerilor de cap sunt multiple, asa cum si durerile de cap pot fi de mai multe feluri. In articolul urmator vom incerca sa explicam pe scurt aceste tipuri de dureri de cap, sa le clasificam si sa le descoperiti si mai in amanunt in articolele dedicate lor. Cauzele durerilor de cap pot sa fie foarte diverse si de cele mai multe ori este nevoie de un consult amanuntit pentru a pune in evidenta motivul pentru care apar.

Ce este cefaleea (durerea de cap) si caracteristicile fiecarui tip de cefalee cu recomandarile de tratament aferente
Cum se diagnosticheaza cefaleea
Cum se trateaza cefaleea

Ce este cefaleea?

Cefaleea (durerea de cap) este un simptom, as numi-o o stare care apare des, la multe persoane si este insotita de obicei de o alterare a starii generale, de o senzatie de rau.

Daca vorbim despre cauzele care provoaca cefalee , atunci avem urmatoarea clasificare :

 1. Cefalei primare (90 % din cazuri)
 2. Cefalei secundare (10 % din cazuri), adica cele provocate de anumite boli si anume:
  • Boli nervoase: meningite, encefalite, tumori cerebrale etc
  • Discopatii cervicale
  • Spondiloza cervicala
  • ICVB
  • Spondilita anchilozanta
  • Boli cardiovasculare : HTA , insuficienta cardiaca
  • Boli renale
  • Boli digestive : dischinezia biliara, constipatia etc
  • Boli endocrine
  • Boli psihice
  • Traumatismele
  • Unele medicamente
  • Cauze sistemice ( adica generale )
  • Anemia
  • Intreruperea consumului de cafea
  • Febra
  • Virozele
  • Hipoxia cerebrala (Vezi ICVB)

Din punct de vedere clinic, cefaleea se clasifica in :

 1. cefalee acuta: meningite,encefalite, boli infectioase, traumatisme etc…
 2. cefalee cronica progresiva: tumori cerebrale,abcese cerebrale, etc…
 3. cefalee cronica neprogresiva : discopatii, spondiloza cervicala, ICVB

Cum se diagnosticheaza cefaleea ?

A diagnostica corect cefaleea inseamna a depista corect care sunt cauzele care provoaca cefaleea. Si daca ne uitam la clasificarea facuta mai sus, ne dam seama ca nu e chiar usor sa depistam cauzele cefaleei. Dar daca se tine seama de cativa factori , cum ar fi : localizarea si severitatea cefaleei, durata cefaleei, factorii care o agraveaza sau o amelioreaza , simptomele si semnele care se asociaza cu cefaleea, cum ar fi : febra, rigiditatea cefei, greata si voma si mai ales daca se folosesc mijloacele ultramoderne de investigatie si diagnostic , se poate stabili cauza cefaleei . Daca se cunoaste cauza exacta, se poate recomanda si tratamentul corespunzator. A trata o cefalee inseamna a trata cauza care o provoaca.

In cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE folosim ca metoda de diagnostic a cauzelor cefaleei  scanarea termografica si ultrasonografica.Tinand cont de faptul ca prin termografie se pot depista 150 boli, aceasta inseamna ca prin aceasta metoda, dublata de scanarea ultrasonografica, se acopera o foarte mare zona din care pot veni cauzele cefaleei. Daca prin corelarea rezultatelor termografiei, ultrasonografiei si a datelor clinice si de laborator de care dispunem se prefigureaza un alt gen de patologie, cum ar fi o tumora intracraniana, de exemplu, insotita de fenomene neurologice anormale, atunci recomandam si alte investigatii, cum ar fi CT sau RMN, dar cu prudenta si numai daca sunt absolut necesare, deoarece sunt foarte iradiante.

Cum se trateaza cefaleea ?

Am avut multi pacienti care au venit la centrul nostru medical spunandu-ne ca au dureri de cap (cefalee ) de ani de zile si ca orice au facut nu au putut scapa de aceasta, care devenise un adevarat cosmar, un adevarat handicap in desfasurarea vietii de zi cu zi. Si in urma tratamentului facut la noi, au scapat de cefaleea de care credeau ca nu vor mai scapa niciodata . De ce s-a intamplat acest lucru ? Pentru ca s-au intalnit doi factori, doua conditii necesare si anume : un diagnostic corect si un tratament corespunzator.

Din nou trebuie sa vorbesc aici de rolul extraordinar pe care il are termografia in tot acest proces de vindecare, atat prin contributia ei cruciala in diagnostic , cat si prin interventia ei in tratamentul de recuperare medicala aplicat. Nu vad un alt aparat atat de complet si care ar putea inlocui termografia, in primul rand deoarece termograful neiradiind, poate fi folosit la nesfarsit, exact lucrul de care ai nevoie pentru a face tratamentul sub scanare termografica si pentru a-i urmari mereu efectele.

Daca este vorba de o cauza a cefaleei care necesita interventie chirurgicala, desigur ca bolnavul isi urmeaza calea necesara, fiind indrumat catre clinicile unde-si poate rezolva problema cu care se confrunta.  In rest , Centrul medical MEDREFLEX LINE s-a orientat si s-a specializat in tratarea cefaleei de cauza nechirurgicala, in special acea cefalee care are drept punct de pornire coloana cervicala : discopatii cervicale, spondiloze cervicale, spondilita anchilozanta, ICVB, hipoxia cerebrala, unde a obtinut rezultate remarcabile.

Si din moment ce se poate scapa de cefaleea care poate va chinuie de mult timp si nu stiti ce sa mai faceti, chiar nu merita sa suferiti .
In consecinta va asteptam la centrul nostru medical pentru a va veni in ajutor. Vezi capitolul AFECTIUNI TRATATE

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!