Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Distonia neurovegetativă


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

GENERALITĂȚI despre distonia neurovegetativă

CENTRUL MEDICAL MEDREFLEX LINE s-a specializat si si-a castigat o mare experienta in tratarea multor afectiuni, printre care se numara si distonia neurovegetativa, afectiuni pe care le gasiti in lista cu afectiunile tratate

Consider ca tot ceea ce am spus despre coloana vertebrala in general si in particular despre fiecare segment al ei: coloana vertebrala cervicala, coloana vertebrala dorsala sau toracala, coloana vertebrala lombara, sacrala si coccigiana , este deosebit de important, deoarece deosebit de important pentru fiecare dintre noi este sa avem o coloana vertebrala in deplinatatea fortelor ei, sa avem o postura, o pozitie corecta, sa putem sta in picioare, sa ne putem deplasa in voie, unde vrem si cand vrem, sa ne putem apleca asa cum dorim si cand dorim, intr-un cuvant sa avem o viata absolut normala.

De multe ori, numai cand aceste posibilitati de deplasare ne sunt amenintate, numai atunci cand le pierdem mai mult sau mai putin si pentru o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, intelegem cat de importanta ne este coloana vertebrala, cat de important este sa facem tot ce putem ca s-o pastram asa cum ne-a fost ea data , iar daca cumva am pierdut o parte mai mare sau mai mica din capacitatile ei, intelegem cat de important este sa ne tratam.

Toate aceste capacitati, valente, ale coloanei vertebrale, pomenite , reprezinta doar unul din grupul imens de motive pentru care trebuie sa avem grija de coloana noastra vertebrala, sa o protejam , iar daca sufera , sa o tratam imediat. Sa o tratam si sa nu pierdem tren dupa tren, lasand boala sa avanseze si coloana vertebrala sa de degradeze.

Un al doilea grup imens de motive pentru care trebuie sa avem grija de coloana noastra vertebrala , sa o ingrijim, sa o protejam ,iar daca sufera ,sa o tratam, este reprezentat de faptul ca imbolnavirea coloanei vertebrale are efecte de nebanuit asupra functionarii normale a organelor noastre interne. Si in acest articol intitulat Distonia neurovegetativa, ne vom ocupa tocmai despre acest lucru, adica vom arata ce inseamna imbolnavirea coloanei vertebrale pentru buna functionare a organelor noastre interne.

Ce este distonia neurovegetativă?

Pentru a intelege ce este distonia neurovegetativa , in primul rand trebuie sa ne reamintim ce este si cum functioneaza sistemul nervos vegetativ .
Sistemul nervos periferic se imparte in sistem nervos somatic si sistem nervos vegetativ.
Sistemul nervos vegetativ , la randul sau , are doua componente :

  1. sistemul nervos vegetativ simpatic
  2. sistemul nervos vegetativ parasimpatic

Sistemul nervos vegetativ, cu cele doua componente ale sale amintite, simpatic si parasimpatic , este denumit si sistem autonom, deoarece el coordoneaza toate functiile care nu necesita un control constient, dar care sunt functii vitale, cum ar fi respiratia, ritmul cardiac, presiunea sangvina, procesul de schimburi intre organism si mediu, digestia, etc . Deci sistemul nervos vegetativ coordoneaza activitatea organelor interne: plaman, inima , rinichi, pancreas ,organele sexuale, muschii globului ocular etc. Asupra fiecaruia dintre aceste organe, sistemul nervos vegetativ, prin cele doua componente ale sale : simpatic si parasimpatic, are un efect antagonic.

Simpaticul creste catabolismul si stimuleaza organele amintite, parasimpaticul stimuleaza anabolismul, deci scade excitatia, stimularea , favorizand relaxarea. S-ar putea spune si ca cele doua componente sunt la polul opus prin faptul ca Simpaticul este sistemul nervos de stimulare, deci de uzura, pe cand Parasimpaticul este sistemul nervos axat pe procesul de refacere, de odihna, de regenerare a organismului. Este la fel cu pilotul automat pe o masina, pe un avion, etc.

O caracteristica importanta a sistemului nervos vegetativ este aceea ca are o viteza de reactie mai rapida decat a sistemului nervos central si ca scapa controlului constient . Cert e ca cele doua componente, simpatic si parasimpatic, trebuie sa fie in echilibru, sa aiba un anumit tonus.

Deci ce e distonia neurovegetativă?

Distonia neurovegetativa este tocmai tulburarea, pierderea, ruperea acestui echilibru, a acestui tonus dintre componenta simpatica si cea parasimpatica a sistemului nervos vegetativ, de unde provin o serie intreaga de manifestari extrem de neplacute si de-a dreptul periculoase, care expun profund viata bolnavului.

Si cum sistemul nervos vegetativ, prin cele doua componente ale sale, simpaticul si parasimpaticul , este legat direct de coloana vertebrala, intelegem ca imbolnavirea coloanei vertebrale are efecte nu numai zonale prin durerea pe care o provoaca si prin incapacitatea mai mare sau mai mica de deplasare, ci mai ales ca are efecte devastatoare asupra functionarii normale a organelor interne.

Tratamentul distoniei neurovegetative

Deoarece sistemul nervos vegetativ, simpatic si parasimpatic, este legat direct de coloana vertebrala, o afectare, o imbolnavire a coloanei vertebrale inseamna si o perturbare in buna functionare a acestui sistem nervos, ducand la distonia neurovegetativa, cu consecinte foarte mari asupra functionarii normale a organelor interne. Deci a trata distonia neurovegetativa , inseamna a trata in primul rand coloana vertebrala, inseamna a trata spondiloza cervicalaspondiloza dorsalaspondiloza lombara.

Pentru mai multe informatii, consultati si articolele despre:

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!