Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Discopatia


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

Ce este discopatia?

Pentru a intelege ce este discopatia, trebuie sa ne reamintim cum este alcatuita coloana vertebrala. Aceasta este compusa din vertebre intre care se afla discurile intervertebrale. Discurile au un nucleu pulpos, alcatuit dintr-un amalgam de proteine cu rol elastic ce asigura functia de amortizare a socurilor. Acest nucleu pulpos este inconjurat de un inel fibros care tine bine fixat nucleul.

Discul intervertebral are o irigatie directa doar pana la varsta de 5 – 7 ani, dupa care se hraneste indirect, prin difuziune de la nivelul vaselor din jur. Se poate spune ca din acest moment discul intervertebral incepe sa imbatraneasca. Va dati seama ce inseamna acest lucru, ca discul sa imbatraneasca inca de la varsta de 5-7 ani?

Mai trebuie spus ca discul, prin nucleul sau pulpos are proprietatea de a absorbi apa, deci de a se hidrata atunci cand este supus unui efort sau unei presiuni. Prin aceasta isi exercita functia de amortizor, eliberand apa atunci cand efortul, presiunea asupra discului inceteaza. Acest proces de hidratare – deshidratare se repeta mereu si coloana functioneaza bine. Dar cand efortul exercitat asupra coloanei vertebrale e prea mare si prea brusc, discul nu mai face fata, este depasit si incep procesele de degradare. Discopatia reprezinta asadar o boala a discului intervertebral.

Cum se diagnosticheaza discopatia?

Foarte util in punerea unui diagnostic pentru discopatie, ca de altfel in multe alte afectiuni, este termograful, care depisteaza discul intervertebral bolnav, dupa cum se observa si din imaginea termografica alaturata.

Suntem inca in prima etapa de degradare a coloanei vertebrale, cand durerea care apare e locala si de mai mica intensitate. Ar fi foarte bine ca toti cei care simt o durere cat de mica la nivelul coloanei sa vina la o scanare termografica pentru un diagnostic si un tratament rapid si precis, eficient. Daca acest lucru se amana, situatia se poate complica si boala poate avansa.

Cum se trateaza discopatia?

In urma scanarii termografice si a diagnosticului pus se recomanda sedinte complexe de recuperare medicala in care intra masajul medical, executat de catre profesionistii nostri, reflexoterapia si infiltratiile care se fac sub scanare termografica. Prin aceasta metoda, precizia si eficacitatea tratamentului creste foarte mult. De aceea, daca suferiti de o astfel de durere localizata la nivelul unuia sa a mai multor puncte de-a lungul coloanei, va sfatuiesc sa va prezentati urgent la medic pentru un diagnostic si un tratament corespunzator. Noi va asteptam cu drag si ne punem la dispozitia dvs. priceperea, aparatura si experienta noastra spre binele dumneavoastra.

Pe tema  ICVB  si a spondilozei cervicale au avut loc mai multe emisiuni TV in care am expus pe larg toate aceste informatii. Pentru o mai buna informare a dumneavoastra, in completarea acestui articol va invit sa urmariti si inregistrarea emisiunii despre ICVB si a celei despre spondiloza cervicala.

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!