Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Coxartroza


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

Ce este coxartroza?

Coxartroza este un proces degenerativ, un proces de degradare a structurilor care compun articulatia soldului, articulatia coxo-femurala. Ea poate fi uni sau bilaterala. Ca si in cazul celorlalte articulatii, “piesa “ de baza a articulatiei coxo-femurale este cartilajul hialin. Acesta este compus din 95% apa si matrice cartilaginoasa extracelulara si 5 % condrocite. Aceste condrocite au cel mai lung ciclu celular dintre celulele organismului, deci si cel mai lung ciclu de refacere. De aceea este foarte important ca aceasta boala sa fie tratata cat mai repede. La un moment dat articulatia soldului nu mai suporta eforturile mari la care este supusa, incep procesele de degradare si apare ceea ce noi numim coxartroza.

Ce simptome apar in coxartroza?

Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia unei rigiditati la nivelul articulatiei soldului afectat, rigiditate care se accentueaza treptat. In aceasta faza apar si cracmentele sau pocniturile la nivelul articulatiei. Ca urmare a acestui fapt, scade gradul de mobilitate si posibilitatea de deplasare. Dupa o perioada apare si durerea, care poate fi localizata la nivel inghinal, la nivelul fesei, sau poate fi resimtita chiar la nivelul genunchiului. Acest lucru poate fi un element disturbator si poate duce la confuzia unei coxartroze cu gonartroza sau artroza genunchiului.

De aceea e nevoie de un diagnostic precis, pentru a se face un tratament corespunzator. Durerea devine simptomul principal, la inceput ea aparand in mers, iar apoi, pe masura ce boala avanseaza, fiind prezenta si in repaus. Dimineata, primii pasi pot fi foarte durerosi, dar pe masura ce se continua miscarea, durerea poate sa se amelioreze. Daca la inceput doare doar ziua, ulterior durerea apare si noaptea, acesta fiind un simptom de agravare a bolii.

Daca boala nu este tratata corespunzator, procesul degenerativ avanseaza si, datorita scaderii lichidului intraarticular si subtierii cartilajului articular ca urmare a degradarii lui, piciorul afectat se scurteaza si apare schiopatatul.

Cum se diagnosticheaza coxartroza?

O metoda mult folosita pana in prezent pentru diagnosticul acestei boli era radiografia, insa ea are multe dezavantaje, printre care il amintesc doar pe acela ca iradiaza, deci nu se poate repeta ori de cate ori ar fi nevoie si nu poate fi folosita la orice categorie de bolnavi si in orice situatie.

Centrul medical MEDREFLEX LINE vine cu o metoda foarte buna de diagnostic, revolutionara, care poate fi folosita in orice moment, ori de cate ori e nevoie si la orice categorie de pacienti, inclusiv la gravide. Aceasta metoda de diagnostic include o scanare termografica, dublata de o scanare ultrasonografica, informatiile oferite de cele doua metode de investigare permitand stabilirea unui diagnostic corect, si, in acelasi timp, stabilirea stadiului de evolutie al bolii si tratamentului de recuperare medicala corespunzator. Vreau sa precizez aici ca fiecare din cele doua tipuri de scanari pomenite poate fi folosita si singura, dar fiecare luata separat ar fi suficienta pentru un diagnostic corect.

Imagini termografice care pun in evidenta coxartroza

articulatie coxo-femurala dr. normala

articulatie coxo-femurala st. normala

coxartroza la articulatia dreapta

coxartroza la articulatia stanga

Tehnica folosita de centrul nostru medical, prin combinarea celor doua metode, creste foarte mult precizia si aduce date foarte valoroase, utile in diagnostic, in tratament si in urmarirea tratamentului. Aceasta pentru ca aceeasi metoda folosita in diagnostic si in stabilirea tratamentului permite, prin parametri pe care-i masoara si care dau date despre evolutia bolii, urmarirea efectelor tratamentului de recuperare medicala aplicat.


Pentru mai multe informatii consultati paginile despre TermografieUltrasonografie generala, Ultrasonografie pe aparate.

Cum se trateaza coxartroza?

Si in aceasta boala, ca in oricare alta, este foarte valabil principiul ca este mai usor si mai ieftin sa prevenim decat sa tratam. Si termograful ne ajuta foarte mult in acest sens, deoarece este capabil sa depisteze o coxartroza care inca nu exista, care urmeaza sa se produca. Si ar fi foarte bine ca atunci cand termograful sesizeaza inclinatia, predispozitia de a face o coxartroza , pacientul respectiv sa faca un tratament de intretinere a articulatiei amenintate de aceasta boala si de prevenire a instalarii ei. Dar cati dintre noi facem asa ceva? Ar trebui sa ne gandim tot mai mult la medicina de intretinere, medicina de preventie, medicina profilactica.

Si cum lucrul acesta nu se prea intampla, din pacate, boala isi urmeaza cursul si la diagnostic o gasim in diferite faze de evolutie. In functie de aceste faze se stabileste schema de tratament si numarul de sedinte de recuperare medicala necesare. In cazul in care nu facem un tratament preventiv, ce bine ar fi ca macar sa nu pierdem tren dupa tren, ocazie dupa ocazie, si sa ne prezentam la medic la primele dureri, pentru un diagnostic si un tratament corespunzator.

Tratamente efectuate în centrul nostru

In Centrul medical MEDREFLEX LINE folosim drept tratament in cazul coxartrozei sedinte complexe de recuperare medicala in care intra reflexoterapia si masajul medical, care au un efect terapeutic prin ele insele, dar mai au o calitate foarte mare: pregatesc terenul pentru urmatoarea etapa de tatament, si anume infiltratiile intra si periarticulare cu produse naturiste, cu efect de regenerare a cartilajului.

Singura cale de a obtine calmarea durerii in mod real si nu numai cat tine un calmant, si singura cale de a obtine ameliorarea miscarii pana la redobandirea in intregimee a libertatii de deplasare, este refacerea, regenerarea cartilajului articular.

Vreau doar sa precizez ca acest cartilaj are ritmul lui de regenerare si de aceea este extrem de important cat de repede va prezentati la scanarea termografica. In cazul unei coxartroze avansate si a unui cartilaj foarte degradat, durata refacerii, a regenerarii, este mai lunga si durerea pe care trebuie sa o suportati este mai mare. De aceea va adresez si aici indemnul: nu amanati, prezentati-va la medic, faceti un tratament corect de recuperare medicala, corespunzator stadiului in care se gaseste boala, si recuperarea este posibila.

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!