Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Cefaleea secundară

Ce este cefaleea secundara

Daca am face o ierarhizare a diferitelor tipuri de dureri, am constata ca pe primul loc se afla durerea de cap (cefaleea). Dupa aceasta urmeaza durerile articulare (Vezi Coxartroza si Gonartroza ) , durerile epigastrice, durerile lombare (Vezi Spondiloza lombara si Hernia de disc). Urmeaza apoi durerile musculare, dismenoreea si durerile dentare.

Am facut aceasta clasificare succinta pentru a vedea cat de raspandite sunt durerile de cap si cat de neglijate sunt. Aceasta deoarece cei mai multi bolnavi cu cefalee – durere de cap — nu se prezinta la medic. Si daca aflam ca dintr-un numar atat de mare de cefaleei, aproximativ 10 % sunt secundare, adica au in spatele lor alte boli, care pot fi foarte grave, care pot pune in mod real viata in pericol, atunci intelegem cat de nesabuita este atitudinea celor care aleg sa nu mearga la medic. A spune : “ am o durere de cap si o sa-mi treaca “, se poate dovedi fatal . De ce ? Tocmai datorita acestor dureri de cap — cefalei – secundare altor boli, care daca nu sunt diagnosticate la timp si tratate, pot pune viata in pericol.

De multe ori afirmatia: „ma duc maine la medic„, poate fi fatala. Trebuie mers acum, adica imediat ce apare o durere de cap. Pentru ca aceste dureri de cap, cefalei secundare, nu se pot trata decat daca tratezi boala care o provoaca.

Cefalee secundara determinata de spondiloza cervicala in stadiul 4 radicular

Cefalee secundara determinata de spondiloza cervicala
Cefalee secundara determinata de spondiloza cervicala

cefalee secundara produsa de icvb
cefallee secundara produsa in urma ICVB

De atatea ori am avut in centrul nostru medical bolnavi care acuzau dureri de cap—cefalei—si care mi-au spus ca orice au facut nu au reusit sa scape de acea durere de cap chinuitoare. Si dupa ce am facut o scanare cu termograful in infrarosu, dupa ce termografia ne-a dat toate informatiile pe care numai ea ni le poate oferi si am trecut la un tratament cu infiltratii facute sub scanare termografica, persoana in cauza a reusit in 2—3 zile ce nu a reusit in 10 ani sau mai mult si anume a scapat de durerea de cap. De ce toate acestea ? Dintr-un motiv foarte simplu: am descoperit ca in spatele acelei cefalei chinuitoare stateau modificari profunde ale coloanei vertebrale cervicale, le-am tratat corespunzator cu ajutorul infiltratiilor facute sub ghidaj termografic si am obtinut rezultate cu adevarat pectaculoase.

Cauze

Si pentru a va convinge si mai mult ca in fata unei dureri de cap—cefalei—trebuie sa te duci la medic pentru un diagnostic si un tratament corespunzator, vreau sa arat ca o cefalee secundara poate avea mai multe tipuri de cauze:

1 ) Cauze intracraniene

 • Malformatii arteriovenoase
 • Tumori cerebrale
 • Hipertensiunea intracraniana benigna
 • Abcesele cerebrale
 • Encefalita
 • Meningita
 • Hematomul subdural
 • Vasculita etc

2 ) Cauze extracraniene

3 ) Cauze sistemice (adica generale)

 • Anemia
 • Intreruperea consumului de cafea
 • Febra
 • HTA
 • Hipoxia cerebrala (Vezi ICVB)
 • Virozele (Viremia)

Va dati seama ce ar insemna ca sub masca unei asa zise simple dureri de cap ,o astfel de boala ca oricare dintre cele enumerate, sa fie lasata sa evolueze ? Se poate ajunge intr-o situatie cu adevarat grava .

De aceea fac un apel si pe aceasta cale de a va prezenta la medicii dumneavoastra pentru un diagnostic pus din timp, pentru un diagnostic corect si un tratament de recuperare medicala corespunzator.

 

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala