Cauze posibile ale herniei de disc

Hernia de disc

Cauzele herniei de disc variaza foarte mult de la o persoana la alta. In general, se crede ca principala cauza a herniei de disc este ranirea coloanei vertebrale. Acest lucru este valabil in marea majoritate a cazurilor, dar nu in toate. Cauzele herniei de disc pot fi impartite in trei mari categorii: leziunile coloanei, toxinele si cauzele genetice.

Leziunile sunt de departe cel mai des intalnita cauza a herniei de disc. Acestea pot fi provocate de accidentele rutiere, de caderi sau alunecari sau chiar de ridicarea unui obiect greu. Leziunile nu trebuie neaparat sa fie majore, existand cazuri cand o persoana sufera traume minore asupra coloanei vertebrale, care mai tarziu vor conduce la hernia de disc.

De exemplu, sa luam cazul persoanelor care desfasoara munca de birou, stand multe ore pe scaun. Discurile coloanei vertebrale sunt proiectate pentru miscare, iar lipsa acesteia poate cauza deteriorarea in decursul timpului. Prin urmare, o persoana care sta asezata majoritatea timpului in decursul unei zile, poate sa dezvolte o afectiune a coloanei vertebrale doar din aceasta cauza.

Cum apare hernia de disc in cazul unor vatamari ale coloanei? Fiecare disc este format dintr-un invelis exterior fibros si un miez numit nucleu pulpos. Daca in timpul lezarii coloanei se aplica forta asupra discului, invelisul exterior se poate rupe, iar nucleul pulpos se extinde dincolo de inelul fibros ducand la slabirea discului.

A doua mare categorie de cauze ale herniei de disc o reprezinta toxinele. Desi pare ciudat, se intampla frecvent ca toxinele din interiorul corpului sa determine aparitia herniei de disc. Acest fapt are legatura cu regimul alimentar al unei persoane, precum si alte obiceiuri legate de sanatate. O dieta saraca in nutrienti, fumatul, consumul excesiv de alcool pot determina acumularea toxinelor in organism, ducand la slabirea invelisului discurilor.
Pe langa acestea, un stil de viata nesanatos va determina deteriorarea mult mai rapida a intregii coloane, conducand la aparitia artritei si a altor afectiuni ale coloanei.

A treia categorie de cauze o reprezinta mostenirea genetica. O persoana in a carei familie exista cazuri de hernie de disc, este mai predispusa la a dezvolta aceasta boala. Totusi, nu trebuie sa va ingrijorati foarte mult, deoarece bagajul genetic are un rol destul de mic in aparitia herniei de disc comparativ cu celelalte doua categorii.

 Tinand cont de cauzele amintite, ce trebuie sa faca o persoana pentru a-si ameliora situatia?

Sa analizam mai intai leziunile coloanei vertebrale. Principala problema in cazul traumelor este posibilitatea dezvoltarii unui tesut cicatriceal. Atunci cand coloana este supusa unei traume fizice, tesuturile moi ale acesteia (discurile, muschii si ligamentele) pot fi deteriorate. Daca persoana respectiva nu primeste tratamentul potrivit pentru aceste rani in intervalul de timp optim, organismul va vindeca ranile printr-un tesus cicatriceal. Acest lucru devine o problema deoarece tesutul cicatriceal este mai slab decat cel normal, ceea ce poate duce la ranirea repetata a acelorasi zone slabite din organism, respectiv coloana.
De aceea, este foarte important sa va adresati medicului pentru un tratament adecvat de fiecare data cand va raniti.

Pentru inlaturarea celei de-a doua cauze a herniei de disc, toxinele, este nevoie de vointa si aplicarea unor schimbari importante in alimentatie si stilul de viata. Cativa pasi simpli pe care ii puteti urma in acest scop sunt: cresterea aportului de fructe si legume din meniul zilnic (ar trebui sa consumati cel putin 5 portii pe zi pentru a reduce acumularea de toxine in organism), cresterea consumului de apa la cel putin 8 pahare pe zi, reducerea sau eliminarea consumului de tutun si alcool, precum si practicarea regulata a exercitiilor fizice (adaptate problemelor specifice celor care sufera de hernie de disc).

In ceea ce priveste cea de-a treia cauza a herniei de disc, mostenirea genetica, este evident ca nu poate fi schimbata. Totusi, daca stiti ca aveti o predispozitie genetica pentru a dezvolta hernie de disc (sau alte afectiuni ale coloanei), trebuie sa va informati ce puteti face pentru a va pastra coloana puternica si sanatoasa.
Deoarece predispozitia genetica joaca un rol minor in aparitia herniei de disc, alegerile pe care le veti face in acest sens vor diminua cu siguranta riscul de a face hernie de disc.