Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Cancerul de sân

Cancerul de san  reprezinta pentru femei a 2-a cauza de mortalitate prin cancer dupa cancerul pulmonar. In prezent, singura modalitate de reducere a numarului de decese cauzate de cancerul de san este depistarea precoce si tratarea sa in faze incipiente. Desi se lucreaza la metode de prevenire a cancerului de san, deocamdata acesta trebuie descoperit la timp si apoi trebuie tratat prin metode moderne de tratament pentru a fi siguri ca se obtin cele mai bune rezultate.

In cadrul centrului medical Medreflex Line din Cluj Napoca, vom putea pune la dispozitia pacientelor in scurt timp o metoda foarte noua, revolutionara, de diagnosticare a cancerului de san prin termografie. Metoda de diagnostic este total neinvaziva si neiradianta, si se numeste angiotermografia dinamica.

Ce este cancerul de sân?

Pentru a intelege ce este cancerul de san, cum apare si ce formatiuni sunt afectate de acesta, este nevoie de o scurta prezentare a elementelor anatomice si functionale care au legatura cu sanii.

Sanul este format din lobi, lobuli si acini care sunt conectati prin ducte galactofore. De asemenea, in structura sanului se gasesc numeroase  vase de sange si vase limfatice. Vasele limfatice colecteaza limfa de la nivelul sanului si o transporta spre ganglionii limfatici din apropiere. Ganglionii limfatici unde se colecteaza limfa de la nivelul sanilor se gasesc in axila, la nivelul gatului (ganglionii cervicali), la nivelul toracelui si in alte parti ale organismului. Vasele limfatice impreuna cu ganglionii limfatici alcatuiesc sistemul limfatic, prin care circula limfa, un lichid organic translucid. Limfa contine celule care ajuta sistemul imunitar al organismului sa se apere in cazul unor infectii sau a unor boli.

In cazul raspandirii cancerului de san de la nivelul acestora, cel mai adesea celulele canceroase sunt localizate la nivelul ganglionilor limfatici axilari. In cele mai multe cazuri, atunci cand celulele canceroase ajung la nivelul ganglionilor limfatici, acestea, prin intermediul sistemului limfatic sau prin circulatia sangvina, ajung si in alte parti ale organismului.

Uneori, cancerul de san este asociat unor factori de risc cunoscuti. Majoritatea factorilor de risc pot fi controlati, desi nu toti pot fi evitati complet.

Factorii hormonali

Hormonii ovarieni par sa fie cei care cresc riscul femeilor de a dezvolta cancer de san. Indepartarea chirurgicala a unuia sau ambelor ovare reduce riscul aparitiei cancerului de san. Utilizarea preparatelor contraceptive orale a fost de asemenea asociata cu un risc moderat de a dezvolta cancer de san. Administrarea unor medicamente care suprima producerea de estrogeni poate inhiba proliferarea celulelor tumorale. Administrarea terapiei estrogeno-progestativa, de asemenea numita si terapia combinata de substitutie hormonala, este asociata cu un risc crescut de a dezvolta cancer de san.

Printre factorii care reduc riscul de a dezvolta cancer de san este de exemplu existenta unei sarcini purtate pana la termen. De asemenea, femeile care au nascut inaintea varstei de 20 de ani au un risc scazut de a dezvolta cancer comparativ cu femeile care nu au avut nici o sarcina dusa la termen sau femeile care au copii dupa varsta de 35 de ani. Instalarea menopauzei la o varsta inaintata determina cresterea riscului de a dezvolta cancer de san. Alaptarea la san a copilului poate sa scada riscul dezvoltarii cancerului de san.

Radiatiile

Studiile efectuate au aratat ca riscul de aparitie a cancerului de san este mai redus daca in tinerete este evitata expunerea la radiatii in special la nivelul toracelui (radiografia toracica). Un numar mic de cazuri de cancer de san poate fi determinat de expunerea la radiatii in timpul vietii, mai ales in perioada copilariei.

Factorii genetici

Femeile care mostenesc genele specifice cancerului de san au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. La ora actuala se incearca descoperirea unor metode de identificare a genelor specifice cancerului de san.

Dieta

In prezent se studiaza rolul dietei ca factor de risc in dezvoltarea cancerului de san. Studiile au aratat ca decesele cauzate de cancerul de san la femeile care consuma o cantitate mare de lipide este mult mai mare decat la femeile care au o dieta mai saraca in grasimi. De asemenea studiile au aratat ca anumite vitamine pot determina scaderea riscul de cancer de san la unele femei, in special la femeile aflate inainte de instalarea menopauzei, acestea avand un risc crescut de a dezvolta cancer de san.

Stilul de viata

Exercitiile fizice, mai ales la femeile tinere, pot determina scaderea nivelurilor hormonale si in consecinta scaderea riscului de a dezvolta cancer de san. Exista o legatura de tip cauza-efect intre consumul de alcool si cresterea riscului de a dezvolta cancer de san. Cresterea in greutate dupa instalarea menopauzei, mai ales dupa menopauza instalata fiziologic si/sau dupa varsta de 60 de ani, poate creste riscul de cancer de san.

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!