Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Boala / Maladia Scheuermann


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

Centrul medical MEDREFLEX LINE, prin experienta pe care o are si prin metodele de tratament foarte eficace asupra coloanei vertebrale pe care le poseda, abordeaza si aceasta boala a lui Scheuermann, numita astfel dupa numele unui chirurg ortoped danez. Mai este numita si hipercifoza juvenila sau osteocondroza vertebrala

Maladia Scheuermann – DEFINIȚIE

Boala lui Scheuermann este o patologie de crestere, deci apare in timpul dezvoltarii. Este o forma mai rara de spondiloza dorsala. In cadrul acestei boli se produc anumite modificari la nivelul corpurilor si spatiilor intervertebrale. Se produc leziuni ale cartilajelor vertebrale cauzate de o circulatie sangvina insuficienta. Fortele deformante sunt mai accentuate la marginea anterioara a vertebrelor.In acest fel vertebrele devin mai subtiri anterior si astfel apare cifoza.

Rezultatul acestor modificari este o cifoza dorsala (spate rotund sau cocoasa), sau dorso-lombara accentuata. Inconstant, in functie de stadiul bolii, se asociaza si durerea. Durerea este direct legata de activitatea fizica. In repaus ea se reduce pana la disparitie.Boala poate da si complicatii grave, cum ar fi cele cardiace, respiratorii si deficitele neurologice. Boala apare mai frecvent intre 13 si 16 ani si este mai frecventa la sexul masculin. Poate debuta chiar si inainte de varsta de 10 ani. Intre 10 si 20 ani se constituie cifoza. Vertebrele capata o forma cuneiforma si coloana ajunge sa aiba o rigiditate deosebita.

Cauzele bolii Scheuermann

Cauza exacta a acestei boli nu se cunoaste. Au fost totusi avansate mai multe ipoteze, mai multe teorii, dar nici una nu a fost inca dovedita. Este posibil sa aiba si o componenta ereditara.

DIAGNOSTICUL MALADIEI SCHEUERMANN

In diagnostic se folosesc urmatoarele metode :

  • examenul clinic
  • examenul radiologic (dezavantajul este ca iradiaza si nu se poate repeta)
  • rezonanta magnetica nucleara ( este scumpa si nu poate fi folosita decat in anumite conditii )
  • Scanarea termografica (folosita pe scara larga in Centrul medical MEDREFLEX LINE). Are avantaje cu totul deosebite. Vezi articolul despre Termografie.

Boala Scheuermann – TRATAMENT

Tratamentul chirurgical se foloseste extrem de rar ( doar la curburi foarte mari ale coloanei vertebrale –peste 75 de grade )

Alte metode de tratament folosite :

In Centrul medical MEDREFLEX LINE se foloseste cu succes in tratarea coloanei vertebrale, deci si a acestei boli, tehnica numita termo-homeopunctura, descrisa pe site la capitolul corespunzator.
Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!