Medreflex Line

Dr. Petre Mureșan

Boala artrozică


Un articol prezentat de dr. Petre Muresan

BOALA ARTROZICĂ
(OSTEOARTROZA, OSTEOARTRITA, ARTRITA HIPERTROFICA)

Generalități despre boala artrozică

Centrul medical MEDREFLEX LINE s-a axat si s-a specializat in tratarea bolii artrozice, numita si osteoartrozaosteoartrita sau artrita hipertrofica, acumuland o experienta foarte mare in urma miilor de pacienti cu aceasta boala tratati la noi in ultimii ani.
Boala artrozica este cotata a fi cea mai frecventa afectiune reumatica. Face parte din categoria reumatismului degenerativ.

ATENTIE MARE! Boala artrozica poate fi tratata cu rezultate foarte bune daca se intervine imediat ce sunt sesizate primele semne si simptome. De aceea, pe aceasta cale si prin toate emisiunile televizate si de radio la care am participat, v-am sfatuit, va sfatuiesc si va rog sa nu asteptati pana nu mai puteti, cand boala a avansat si este foarte greu de tratat. In centrul nostru medical, cu ajutorul termografului, care sesizeaza artroza inainte ca aceasta sa se manifeste si sa doara, se fac foarte multe tratamente preventive. Pe aceasta cale se evita aparitia unor adevarate tragedii pe care le poate aduce aceasta boala, daca este neglijata si scapata de sub control.

Boala artrozica duce la multa suferinta, la incapacitate de munca si la scaderea calitatii vietii, putand da un adevarat handicap.

Boala artrozica reprezinta o problema atat de mare pentru sistemele de sanatate, incat unele tari europene ajung sa cheltuiasca pana la 2,5 % din produsul intern brut pentru tratarea acesteia.

Diagnostic artroză

Pentru diagnosticarea artrozei se foloseste mult radiografia. Aceasta aduce informatii valoroase, dar vreau sa punctez cel putin doua dezavantaje mari pe care le are si anume:

  • iradiaza si deci nu poate fi repetata cand ai nevoie, pentru a urmari evolutia bolii
  • cand modificarile degenerative se vad pe radiografie, ele au parcurs deja un drum destul de lung.

De preferat ar fi sa avem o investigatie mult mai fina, care sa ne arate debutul unei artroze chiar inainte ca aceasta sa se manifeste in vreun fel. Acest lucru il realizeaza termograful, care sesizeaza o artroza chiar inainte ca aceasta sa fie banuita ca va aparea si se va manifesta. Vezi articolul Termografia

Un loc aparte in diagnosticul unei artroze este ocupat de scanarea ultrasonografica (ecografia). Acest tip de scanare este folosit cu succes in Centrul medical MEDREFLEX LINE, in combinatie cu scanarea termografica, fiecare dintre aceste scanari aducand informatii extrem de utile in stabilirea diagnosticului si in urmarirea evolutiei bolii.

Ultrasonografia cu sonda liniara este la egalitate cu RMN in ceea ce priveste examinarea unor parametri specifici artrozelor, dar spre deosebire de RMN, este mai ieftina, nu este invaziva si mult mai usor de folosit in examinarea pacientilor.

In cazul artrozelor, cu ajutorul ultrasonografiei sunt depistabile urmatoarele elemente patologice :

  • sinovita in articulatiile mari si mici ( Sinovita este o inflamatie a membranelor sinoviale care captusesc articulatiile)
  • lichidul intraarticular
  • osteofitele
  • anomaliile cartilajului
  • eroziunile osoase

Artroza este o boala degenerativa cu multiple localizari. Afecteaza atat articulatiile mari cat si pe cele mici.

Tratamentul artrozei

Asa dupa cum am mai spus, Centrul medical MEDREFLEX LINE s-a specializat si a castigat o mare experienta in tratarea artrozelor, indiferent de localizarea lor. Tratamentele artrozelor cu diferite localizari le gasiti descrise pe situl nostru la fiecare in articolele corespunzatoare.

Dr. Petre Muresan
Medic Primar Medicina Generala
Atestate in Homeopatie si Ultrasonografie generala 

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!