Lista afecțiunilor reumatice
- Boala artrozica (osteoartroza, osteoartrita, artrita hipertrofica)
- Coxartroza
- Gonartroza, sau artroza genunchiului
- Dureri de spate
- Dureri pe coloana vertebrala
- Discopatii
- Spondiloza cervicala
- Sindromul muschilor scaleni
- Sindromul de coasta cervicala
- Distonia neurovegetativa
- Poliartrita reumatoida
- Boala si sindromul (fenomenul) Raynaud
- Sclerodermia
- Hipertensiunea arteriala
- Spondiloza dorsala
- Spondiloza lombara
- Lombalgia (Lumbago)
- Spondilita anchilozanta
- Hernia de disc
- Sindromul de coada de cal
- Sciatica
- Umar dureros
- Periartrita scapulohumerala
- Fibromialgia (fibrozita)
- Artroza umarului
- Sindromul umar-mana (Distrofia simpatica reflexa)
- Sindromul Tietze
- Dureri in talpa piciorului
- Guta
- Pinteni calcaneeni
- Monturi
- Osteofite (ciocuri de papagal)
- Boala (maladia) Scheuermann
- Scolioza
- Cifoza
- Cifoscolioza
Informatii despre coxartroză
COXARTROZA este un proces degenerativ la nivelul structurilor care compun articulatia soldului (articulatia coxo-femurala). COXARTROZA poate afecta doar o parte a soldului (coxartroza unilaterala) sau poate afecta ambele jonctiuni ale soldului (coxartroza bilaterala).
Ca si in cazul altor articulatii, elementul de baza al articulatiei coxo-femurale este cartilajul hialin. Acesta se afla intre oasele bazinului si femur si actioneaza ca o protectie in timpul miscarii, pentru a reduce frecarea oaselor.
Cartilajul articulatiei este format in proportie de 95% din apa si matrice cartilaginoasa extracelulara, iar restul de 5 % din condrocite. Aceste condrocite sunt niste celule cu functie speciala si au cel mai lung ciclu celular dintre toate celulele organismului. Din acest motiv, din pacate ele au si cel mai lung ciclu de refacere. Odata distrus, erodat, cartilajul hialin se reface foarte greu. Daca solicitarile prea mari la care este supusa incheietura coxo-femurala sunt prezente o perioada mai lunga de timp, acest cartilaj nu are posibilitatea sa se refaca in acelasi ritm in care este erodat, si in timp poate sa apara ceea ce numim COXARTROZA, adica pierderea partiala sau totala a cartilajului care protejeaza oasele din zona bazinului. In cazul acestei afectiuni este foarte important ca boala artrozica sa fie tratata cat mai repede posibil, inca din stadiile incipiente.
Simptomele coxartrozei
COXARTROZA se caracterizeaza prin aparitia unei rigiditati la nivelul articulatiei soldului afectat, stare care se accentueaza treptat. In aceasta faza pot sa fie auzite mici pocnituri la nivelul articulatiei in timpul miscarii. Ca urmare a acestui fapt, scade gradul de mobilitate si posibilitatea de deplasare a persoanei afectate. Deabia dupa o anumita perioada de la debutul bolii apare si durerea, care poate fi localizata la nivel inghinal, la nivelul fesei, sau poate fi resimtita pana la nivelul genunchiului. Acest lucru poate ingreuna diagnosticul coxartrozei deoarece pacientul poate relata doctorului simptome care se intalnesc si in cazul gonartrozei. Este nevoie de stabilirea unui diagnostic foarte precis, pentru a se putea face un tratament corespunzator bolii reale.
In fazele mai avansate ale COXARTROZEI durerea devine simptomul principal, la inceput ea fiind prezenta in timpul mersului, iar apoi, odata cu trecerea in stadii mai avansate ale bolii, durerea este prezenta si in repaus. Dimineata, primii pasi pot fi insotiti de o durere foarte mare, apoi pe masura ce se continua miscarea, durerea poate sa se amelioreze. Daca la inceput durerea apare doar ziua, in stadii mai avansate durerea poate sa apara si noaptea, acesta fiind un simptom de agravare a bolii.
Daca boala nu este tratata corespunzator, procesul degenerativ avanseaza. Datorita scaderii cantitatii de lichid intraarticular si subtierii cartilajului articular ca urmare a degradarii lui, piciorul afectat se scurteaza si apare schiopatatul.
Diagnosticul corect in coxartroza
Pana nu demult, singura metoda de diagnostic in cazul coxartrozei era cea radiologica. Radiografia prezinta insa dezavantaje, printre care cele mai importante sunt acelea ca iradiaza, nu se poate repeta ori de cate ori e nevoie si nu poate fi aplicata oricarei categorii de bolnavi si in orice situatie.
Centrul medical MEDREFLEX LINE din Cluj Napoca va propune o metoda foarte eficienta de diagnostic, care poate fi folosita in orice moment, ori de cate ori e nevoie si la orice categorie de pacienti, inclusiv la femeile insarcinate. Metoda de diagnostic se bazeaza pe scanarea termografica, dublata de o scanare ultrasonografica. Informatiile oferite de cele doua metode de investigare permit stabilirea unui diagnostic corect, duc la identificarea stadiului in care se afla boala si ajuta la stabilirea tratamentului de recuperare medicala corespunzator. Fiecare din cele doua tipuri de scanari poate fi folosita si separat, insa folosite impreuna cresc corectitudinea diagnosticului si permit stabilirea celei mai eficiente strategii de tratament.
articulatie coxo-femurala dr. normala |
coxartroza la articulatia dreapta |
articulatia coxo-femurala sanga: normala |
articulatia coxo-femurala stanga: coxartroza |
Tehnica de diagnostic folosita in centrul nostru medical, prin combinarea celor doua metode imagistice, creste foarte mult precizia diagnosticului si aduce date foarte valoroase, utile in tratament si in urmarirea tratamentului pe parcursul derularii acestuia.
Tratamentul naturist al coxartrozei
Si in cazul acestei boli, ca de fapt in cazul majoritatii afectiunilor, este foarte adevarat principiul ca este mult mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi. Termograful ne ajuta foarte mult in acest sens, deoarece este capabil sa depisteze coxartroza intr-un stadiu incipient, in care pacientul nu este constient de existenta nici unei probleme, deoarece simptomele dureroase nu se manifesta inca. Ar fi foarte bine ca atunci cand termograful sesizeaza predispozitia de a face coxartroza, pacientul sa faca un tratament de intretinere a articulatiei coxo-femurale si sa previna in acest fel instalarea coxartrozei.
Din pacate primele indicii si simptome de coxartroza sunt de regula ignorate, lucru care nu face altceva decat sa permita bolii sa avanseze in stadii mai greu de tratat. In functie de aceste stadii de evolutie a coxartrozei se stabileste si schema de tratament care trebuie urmata si numarul de sedinte de recuperare medicala necesare.
In Centrul medical MEDREFLEX LINE aplicam un tratament al coxartrozei in care intervin sedinte complexe de recuperare medicala compuse din reprize de reflexoterapie, kinetoterapie si masaj medical, urmate de infiltratii cu produse homeopate prin tehnica mezoterapiei. Aceste infiltratii au rolul de a ajuta la regenerarea cartilajului hialin distrus de coxartroza.
IMPORTANT DE RETINUT:
Singura metoda prin care se poate obtine calmarea durerii in mod real (si nu doar pe durata efectuarii tratamentului), si de fapt singura cale prin care se obtine ameliorarea miscarii pana la redobandirea in intregime a libertatii de deplasare, este cea prin care se reuseste regenerarea cartilajului articular distrus. Aceasta regenerare nu este posibila prin simple sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, asa cum sustin unii terapeuti. Aceste metode sunt eficiente in vindecarea coxartrozei insa nu sunt suficiente. In cadrul centrului medical Medreflex Line am pus la punct de-a lungul anilor metode foarte eficiente de tratament, care dau rezultate pentru pacienti, cu efect pe termen lung si foarte lung.
Trebuie precizat faptul ca acest cartilaj are propriul sau ritm de regenerare. Nu putem grabi procesul de refacere, de aceea este extrem de important sa va prezentati cat mai repede la medic pentru a efectua o prima sedinta de scanare termografica. In cazul unei coxartroze avansate si a unui cartilaj foarte degradat, durata refacerii este mai lunga si durerea pe care trebuie sa o suportati este de mai mare intensitate si de mai lunga durata.
De aceea va adresez si aici indemnul: NU AMANATI, prezentati-va la medic, faceti un tratament corect de recuperare medicala, corespunzator stadiului in care se gaseste boala, si veti vedea ca recuperarea este posibila.
Dr. Petre Muresan
Centrul medical Medreflex Line – Cluj Napoca
Informatii despre gonartroză
GONARTROZA, numita si artroza genunchiului, este un proces degenerativ, de degradare, care are loc la nivelul articulatiei genunchiului. Daca vorbim despre artroza in general, putem spune ca aceasta e cea mai frecventa boala articulara si ca ea debuteaza asimptomatic (fara simptome) inca din al doilea sau al treilea deceniu de viata. De atunci se dezvolta constant, si daca articulatiilor nu li se acorda suficienta atentie, sau daca sunt suprasolicitate, la un moment dat artroza devine simptomatica, aparand senzatia de durere si odata cu ea toate celelate semne si simptome care compun complexul specific GONARTROZEI.
Barbatii si femeile sunt afectati in egala masura de GONARTROZA, dar statistic vorbind boala pare sa debuteze mai repede la barbati, probabil datorita specificului muncii lor si suprasolicitarii la care sunt supuse articulatiile. Ca un element de curiozitate, artroza era prezenta si la animalele preistorice: dinozauri, amfibii, pesti, pasari, ursi.
Cum se manifesta GONARTROZA
Una dintre principalele componente ale articulatiei genunchiului este cartilajul hialin. Acesta este un strat de protectie compus in proportie de 95% din apa si matrice cartilaginoasa extracelulara, iar restul de 5% din condrocite (un tip special de celule).
In timpul functionarii normale a articulatiei genunchiului, atunci cand asupra articulatiei se exercita o anumite presiune, cartilajul hialin elibereaza apa pe care o contine in spatiul intraarticular si in capilarele si venulele din vecinatatea sa, iar cand acea presiune inceteaza, cartilajul hialin reabsoarbe apa pe care a eliberat-o, se hiperhidrateaza si cu aceasta ocazie absoarbe si substantele nutritive de care are nevoie pentru a se hrani.
Procesele de degradare a articulatiei genunchiului pot sa apara atunci cand este supusa la eforturi mai mari decat poate ea sa suporte, cum ar fi:
- statul mult in picioare
- mersul exagerat de mult pe jos
- purtarea unor greutati mari in maini sau pe spate
- supraponderea, obezitatea
- unele traumatismele (cazaturi, lovituri, accidente)
Toate aceste activitati nu pot fi total evitate deoarece sunt activitati cotidiene, normale. Daca se fac excese in ceea ce priveste activitatile enumerate mai sus, se poate ajunge in situatia ca la nivelul cartilajului sa apara discontinuitati, intreruperi, eroziuni, neregularitati pe suprafata sa, care avanseaza continuu si se ajunge la ulceratii si la pierderea completa a cartilajului in anumite zone ale articulatiei. Pur si simplu apar zone in care osul e complet dezvelit de cartilajul hialin, asa cum se vede si din imaginile prezentate.
Portiuni din cartilajul hialin modificat de boala se rup si plutesc liber in interiorul articulatiei genunchiului, aparand asa numitii “soareci intraarticulari“, care afecteaza buna functionare a articulatiei, provocand dureri mari si foarte mari. De asemenea duc la scaderea mobilitatii articulatiei, mergand uneori pana la imobilizarea completa si blocarea articulatiei.
Iata cat e de important principiul pe care eu insist foarte mult (pe baza experientei si observatiilor pe care le-am facut), si anume acela ca o boala (in acest caz gonartroza sau artroza genunchiului) sa fie tratata cat mai repede posibil, deoarece in aceste conditii probabilitatea ca articulatia sa fie recuperata complet creste foarte mult. Exista in statisticile mele persoane care au venit la timp si s-au tratat corect iar de 7 – 10 ani, nu mai au nimic si duc o viata absolut normala.
Ce simptome apar in GONARTROZA?
La inceput apar niste sunete, niste pocnituri la nivelul articulatiei genunchiului, numite cracmente, care reprezinta primul semnal de alarma ca articulatia sufera si ca urmeaza sa sufere tot mai mult. In timp apar durerile, care devin tot mai mari si mai suparatoare, articulatia poate deveni sensibila sau foarte sensibila la palpare, la atingere. Durerile pot iradia si la distanta, in sus sau in jos fata de articulatia genunchiului.
Daca boala nu e tratata, ea avanseaza si pe masura ce se pierde din cartilajul articular, ligamentele din jur devin mai laxe, mai slabe si articulatia devine mai instabila. In aceasta etapa apare senzatia ca genunchiul “scapa“. In etapele urmatoare cartilajul continua sa se degradeze si se ajunge ca anumite fragmente de cartilaj afectate de boala (numite soareci intraarticulari), sa se rupa si sa pluteasca in interiorul articulatiei. Prin aceasta articulatia devine mai dureroasa, mai rigida, ajungandu-se in unele cazuri pana la blocarea articulatiei genunchiului.
Diagnosticul gonartrozei
O metoda excelenta de diagnostic folosita in centrul nostru medical este termografia. Pe langa faptul ca nu iradiaza, aceasta mai prezinta un avantaj foarte important: depisteaza aparitia gonartrozei cu mult timp inainte ca boala sa se manifeste simptomatic, ceea ce reprezinta un avantaj enorm in tratament.
Gonartroza inainte de tratament:
Gonartroza dupa tratament:
GONARTROZA ar putea fi tratată “în faşă“ şi nu s-ar ajunge la tragediile pe care le-am vazut traite de unii pacienti. Boala poate fi tratata inca din prima faza si ar fi un lucru foarte bun daca persoana suspecta de gonartroza ar accepta sa faca un tratament cand inca din momentul in care nu are dureri. De ce spun acest lucru? Pentru ca am avut cazuri de pacienti care s-au prezentat la o scanare termografica pentru o cu totul alta problema decat gonartroza si in momentul in care am efectuat scanarea generala, TERMOGRAFUL mi-a aratat ca persoana respectiva are un risc crescut sa dezvolte o gonartroza.
Eu l-am intrebat daca are dureri si i-am atras atentia asupra a ceea ce se intampla, i-am propus un tratament preventiv, dar pentru ca el inca nu avea dureri, nu s-a tratat, considerand ca are alte prioritati. Dupa un an a venit si mi-a spus: „Acum un an am fost la dumneavoastra si m-ati intrebat daca ma doare genunchiul si v-am spus ca nu. Ei, acum ma doare. De unde ati stiut?”
De unde? Nu am puterea de a ghici viitorul, ci ma bazez pe rezultatele indicate de TERMOGRAFUL medical care imi arata cu mult timp inainte ca undeva in organism urmeaza sa se dezvolte un process patologic.
Tatamentul gonartrozei
Sansa cu adevarat reala a unei articulatii atinse de artroza e ca tratamentul sa se inceapa de foarte timpuriu, cand recuperarea medicala poate fi completa. Dar pentru aceasta trebuie sa va prezentati la medic imediat ce aveti primele semne. Chiar si atunci, cand apar primele simptome, deja procesul de degradare este destul de avansat. Ideal ar fi ca sa facem cate o scanare termografica macar o data pe an, cand inca ne consideram sanatosi, si daca ni se spune ca urmeaza sa facem o gonartroza, sa facem imediat un tratament preventiv.
IMPORTANT DE RETINUT:
Singura metoda prin care se poate obtine calmarea durerii in mod real (si nu doar pe durata efectuarii tratamentului), si de fapt singura cale prin care se obtine ameliorarea miscarii pana la redobandirea in intregime a libertatii de deplasare, este cea prin care se reuseste regenerarea cartilajului articular distrus. Aceasta regenerare nu este posibila prin simple sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, asa cum sustin unii terapeuti. Aceste metode sunt eficiente in vindecarea gonartrozei insa nu sunt suficiente.
In cadrul centrului medical MEDREFLEX LINE am dezvoltat o metoda foarte eficienta de tratament. Se fac sedinte complexe de recuperare medicala, in care la inceput se pregateste terenul prin proceduri speciale de reflexoterapie, masaj medical si kinetoterapie facute de specialistii nostri in masaj si kinetoerapie, dupa care urmeaza executarea unor infiltratii intraarticulare si periarticulare, cu remedii naturiste, homeopate prin tehnica numita mezoterapie. Aceste infiltratii au efect de regenerare a cartilajului articular.
Procedurile de kinetoterapie in recuperarea pacientilor care sufera de gonartroza au ca prim obiectiv reeducarea muschiului cvadriceps. In cazul gonartrozei se produce o atrofie a cvadricepsului si astfel se ajunge la scaderea si apoi la limitarea mobilitatii. Imediat dupa reducerea durerilor si inflamatiei se poate trece la reeducarea muschiului cvadriceps. Se recomanda o reeducare blanda si progresiva. Prin aceasta prelucrare se poate ajunge la disparitia durerilor din timpul mersului si de la urcatul scarilor. In functie de situatia data ( genu varum, genu valgum ) atentia se indreapta si spre alte grupe musculare.
Rezultatele obtinute prin aceasta metoda de tratament sunt foarte bune. Persoane care inainte nu se puteau ridica din pat, acum pot umbla pe strada si se bucura de farmecul si bucuriile unei vieti normale. Doar cei care au suferit de GONARTROZA o perioada mai scurta sau mai lunga, care nu au putut sa mearga sau cei care au reusit sa se deplaseze cu mari eforturi pot sa inteleaga ca mersul normal este un mare dar de la natura.
De aceea, sfatul nostru este sa nu amanati prezentarea la medic, sa faceti din timp o scanare termografica si un tratament corespunzator, deoarece aplicand un tratament corect la timpul potrivit se pot obtine efecte spectaculoase. Chiar si in cazurile avansate si foarte avansate ale GONARTROZEI, recuperarea medicala prin metoda aplicata in centrul nostru medical e posibila, dar e mai anevoioasa, din cauza distrugerii masive a cartilajului, iar suferinta dumneavoastra este mai mare.
Nu trebuie sa disperati, trebuie doar sa stiti ca recuperarea e posibila si daca vreti cu adevarat sa va vindecati si faceti un tratament corect si pe toata durata recomandata de medic pentru stadiul in care se afla boala dumneavoastra, veti putea sa reveniti la o viata normala.
Ce spun pacientii nostri?
Am inclus in pagina de prezentare a gonartrozei un scurt clip video in care o pacienta a centrului nostru medical explica ce efecte a avut pentru dansa tratamentul naturist aplicat in cadrul centrului medical Medreflex Line si cum se simte acum, dupa tratament:
Numarul de sedinte de recuperare medicala se stabileste in urma scanarii termografice. Totodata, prin metoda termografiei avem posibilitatea sa urmarim de la o sedinta la alta de tratament ce efecte are tratamentul aplicat. Sedintele respective de tratament se desfasoara la inceput zilnic, in numarul recomandat de medic, dupa care se trece la sedinte de intretinere, facute in ritmul de una pe saptamana, pentru ca procesul de regenerate sa continue un timp cat mai lung si in final sa se obtina rezultatul dorit, recuperarea totala.
Dr. Petre Mureșan
Centrul medical Medreflex Line – Cluj Napoca
Gonartroza – Generalități
Gonartroza – Cauze
Gonartroza – Simptome
Gonartroza – Diagnostic
Gonartroza – Tratament
- Refacerea mobilitatii articulare
- Refacerea tonusului musculaturii implicate in articulatia genunchiului
- Mai important ca orice: refacerea in doza cat mai mare a structurii cartilajului articular care este distrus in grade diferite, in functie de vechimea bolii .
- Refacerea stabilitatii articulare .
- Redobandirea de catre pacient a capacitatii de a umbla si a-si desfasura viata in mod normal.
Vă invit și vă aștept la tratament! Din inima!
Genunchiul reprezinta o zona foarte importanta a organismului, care ii asigura functionarea zilnica si efectuarea cu usurinta a miscarilor. In cazul in care la un genunchi apare artroza, acesta poate deveni imobil din cauza durerii, imflamatiei si a umflarii. Pentru a nu ajunge la diagnosticul de gonartroza, exista diverse modalitati de prevenire ce pot fi integrate din timp in stilul de viata al fiecaruia dintre noi, cum ar fi:
1. Scaderea in greutate
Avand o greutate mai mica, muschii si articulatiile genunchilor nu vor trebui sa suporte o presiune suplimentara. Pentru a slabi, adoptati obiceiuri alimentare sanatoase si faceti regulat exercitii fizice.
2. Adoptarea unei diete sanatoase pentru a fortificarea muschilor si articulatiilor genunchilor
Consumati alimente bogate in calciu, precum branzeturile slabe, iaurtul si branza de vaca. Consumati fructe si legume diverse pentru a furniza nutrienti si a va pastra greutatea ideala. Luati zilnic un supliment cu calciu si vitamina D.
3. Evitarea ridicarii de greutati
Deoarece ridicarea unor obiecte grele poate declansa instalarea gonartrozei, evitati acest lucru atat la locul de munca, cat si in activitatile de recreere.
4. Evitarea activitatilor care exercita o tensiune excesiva asupra genunchilor deoarece aceasta poate determina instalarea gonartrozei. Un exemplu de astfel de activitati il reprezinta sporturile suprasolicitante precum alergatul, sariturile. Daca desfasurati o activitate fizica grea si extenuanta, luati pauze frecvente si efectuati corect ridicarile si aplecarile. Daca apar simptome alarmante sau dureri la genunchi, adresatii-va medicului inainte de instalarea gonartrozei.
5. Practicarea unor exercitii usoare si de flexibilitate
Activitatile fizice pe care le desfasurati nu trebuie sa fie epuizante si nici sa determine exercitarea unei presiuni crescute pe genunchi. Yoga, mersul pe jos si mersul pe bicicleta sunt cateva exemple de activitati fizice usoare si sanatoase pe care le puteti face in mod regulat. De asemenea, exercitiile de flexibilitate au si ele rol preventiv in instalarea gonartrozei. Practicarea frecventa a exercitiilor de streching pentru picioare e foarte eficienta in prevenirea gonartrozei. Un stil de viata sedentar poate duce la slabirea ligamentelor, muschilor si oaselor, ceea ce ar putea cauza aparitia gonartrozei odata cu inaintarea in varsta.
6. Hidratarea
Beti suficiente lichide in fiecare zi! Articulatiile sunt formate din 70% apa. Apa ajuta la lubrifierea cartilajelor din incheieturile genunchiului, asfel ca acestia vor putea absorbi mai bine socurile. Evitati consumarea de cafea, ceai sau bauturi dulci in detrimentul apei.
Cazuri clinice de coxartroza si gonartroza intalnite in practica noastra medicala. Tratamentele efectuate s-au materializat in refacerea articulatiilor distruse de boala, lucru demonstrat prin imaginile termografice si ecografice realizate inainte si dupa tratament, cat si de marturiile pacientilor nostri.
Va prezentam cateva cazuri reale ale unor pacienti care s-au adresat centrului nostru medical pentru tratamentul coxartrozei si gonartrozei.
- Pacienta 35 ani – gonartroza bilaterala 2010. [detalii]
CE ESTE HERNIA DE DISC ?
Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se rupe, se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.
Pentru a intelege mai bine ce este hernia de disc, trebuie sa facem apel la informatiile referitoare la modul in care este construita coloana vertebrala. Coloana vertebrala este compusa din mai multe vertebre, intre care se afla discurile intervertebrale. Rolul discurilor intervertebrale este acela de a conferi coloanei elasticitate si in final posibilitatea de miscare a corpului (flexie, indreptare, aplecare in lateral).
Aceste discuri intervertebrale au in componenta lor un nucleu pulpos, format din proteine cu aspect gelatinos, care dau discului elasticitate si ii confera rolul de amortizor. Nucleul pulpos este inconjurat de un inel fibros, care fixeaza nucleul si da stabilitate discului intervertebral.
Un lucru foarte important de stiut este ca discul intervertebral beneficiaza de o irigatie sanguina directa doar pana la varsta de 7 ani, dupa care el primeste doar o irigatie indirecta, prin difuziune de la vasele din jur odata cu comprimarea si revenirea discului la forma initiala din timpul miscarilor coloanei. Aceasta inseamna ca inca de la varsta de 7 ani discul intervertebral incepe sa imbatraneasca.
O alta caracteristica foarte importanta a discului intervertebral este aceea ca el, prin intermediul proteinelor cu aspect gelatinos amintite mai sus, are capacitatea de a fixa apa si apoi de a o elibera. Acest lucru ii da posibilitatea sa-si indeplineasca functia de amortizor. Cand asupra coloanei vertebrale se exercita o presiune, proteinele din nucleul pulpos fixeaza rapid apa si functioneaza ca o pernita elastica, iar cand presiunea asupra coloanei scade, proteinele elibereaza rapid apa fixata. Pentru realizarea acestui proces de hidratare-deshidratare este nevoie de un anumit interval de timp, iar in cazurile cand presiunea asupra coloanei creste prea rapid pe unitatea de timp sau daca are o valoare prea mare, hidratarea nu mai poate fi realizata la timp si incep sa apara leziuni la nivelul discului intervertebral. Asa apar in timp fisurile care in final duc la aparitia herniei de disc.
Exista 3 etape in aparitia si dezvoltarea herniei de disc:
1) Hernierea discului. In aceasta faza, proteinele din nucleul pulpos patrund in fisurile inelului fibros. Discul se umfla si depaseste vertebrele. De multe ori, in acest stadiu nu sunt afectate nici maduva spinarii si nici radacinile nervoase, de aceea pot sa nu apara simptome.
2) Ruptura de disc. In aceasta faza, materialul din interiorul nucleului trece de inelul fibros, sunt afectate radacinile nervoase si incep sa apara simptomele specifice herniei de disc.
3) Fragment liber. In aceasta faza, o parte din nucleu se rupe si devine fragment liber in canalul vertebral, unde comprima maduva spinarii si radacinile nervoase din zona respectiva. Simptomatologia se agraveaza mult.
Simptome ale herniei de disc
HERNIA DE DISC LOMBARA
(cea mai frecvent intalnita forma de hernie de disc)
- in prima faza poate fi chiar asimptomatica, daca nu este afectata cel putin o radacina nervoasa
- dureri care incep de la nivel lombar si se extind treptat in unul sau ambele picioare, pana la varf
- furnicaturi si amorteli care incep de la nivelul sezutului si se extind de-a lungul piciorului, pana in gamba si degete
- slabiciune, care in functie de gravitate bolii, poate fi in unul sau in ambele picioare
- durere la nivelul fetei anterioare a coapsei
- Sindromul de coada de cal, care consta in:
– slabiciune in ambele picioare
– pierderea controlului vezicii urinare, cu incontinenta urinara (pierdere de urina)
– pierderea controlului colonului si a actului de defecatie
– dereglarea functiilor sexuale (la ambele sexe)
HERNIA DE DISC CERVICALA
Hernia de disc cervicala prezinta anumite simptome specifice:
- Dureri la nivel cervical, in functie de discul afectat (faza de inceput)
- Durerea poate iradia in omoplat, umar, brat, antebrat si degete
- Cu agravarea bolii, apar parestezii (amorteli) in zonele amintite. Se poate ajunge la pareze si tetrapareze (deficit in cele 4 membre)
- Deficit motor
- Tulburari sfincteriene
Diagnosticarea herniei de disc
In cadrul centrului nostru medical va oferim posibilitatea de diagnosticare cu ajutorul TERMOGRAFIEI. Aceasta metoda imagistica are mai multe avantaje, printre care amintim:
- Nu iradiaza (un mare avantaj pentru pacienti). Spre deosebire de celelalte metode imagistice pentru depistarea afectiunilor coloanei (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata) care iradiaza puternic pacientii, termografia este un tip special de fotografie care nu emite nici un fel de radiatie spre pacient ci capteaza radiatia infrarosie emisa de caldura corpului pacientului.
- Se poate aplica la orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide)
- Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (tocmai pentru ca nu iradiaza)
- Ajuta atat in diagnosticul cat si in tratamentul acestei boli
- Vede dinainte riscul unei persoane de a face hernie de disc (sesizeaza degradarea coloanei si indica riscul respectiv)
- Se pot stabili numarul de sedinte necesare pentru tratament
- Ofera precizie in tratament (se face sub scanare termografica)
- Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si cand trebuie repetat
- Este mai ieftina si mai usor de efectuat
Tratamentul herniei de disc
Doar 5 % dintre herniile de disc ajung sa fie operate. Restul se pot trata medicamentos cu conditia ca pacientul sa se prezinte rapid la medic, sa ii fie pus un diagnostic corect si sa se stabileasca un tratament corespunzator.
Centrul nostru medical s-a orientat spre tratamentele de recuperare medicala pe baza naturista. Sub indrumarea Dr. Petre Muresan, s-au obtinut rezultate deosebite in tratarea acestei afectiuni. Printr-o foarte buna colaborare intre medicul curant si pacient (care trebuie sa respecte exact recomandarile facute in momentul consultatiei si mai apoi pe tot parcursul tratamentului), s-a reusit evitarea interventiei chirurgicale pentru multi pacienti propusi pentru aceasta metoda de tratament.
In centrul nostru medical se aplica un tratament complex a herniei de disc, tratament format din:
Sedinte de REFLEXOTERAPIE
Reflexoterapia, pe langa efectele sale extrem de benefice asupra coloanei si herniei de disc, pregateste terenul pentru aplicarea urmatoarei metode de tratament: infiltratiile.
INFILTRATIILE LOCALE –
Acestea se fac sub scanare termografica, exact in punctele pe care le indica termograful, prin aceasta crescand foarte mult precizia si eficacitatea lor. Sunt efectuate folosind remedii naturiste, cu efect de regenerare a coloanei vertebrale in general si a discului afectat in particular.
Pentru a exemplifica efectul tratamentului pe care il aplicam, va prezentam 2 termograme efectuate aceluiasi pacient: prima efectuata la inceputul tratamentului, iar cea de-a 2-a dupa 16 zile de la inceperea tratamentului pentru hernie de disc cervicala:
termograma #1: Hernie de disc lombara la inceputul tratamentului
Data efectuarii termogramei: 06.12.2010
termograma #2: Hernie de disc lombara dupa 12 zile de tratament
Data efectuarii termogramei: 18.12.2010
Cu ajutorul termografului se poate stabili diagnosticul, numarul de sedinte de tratament necesare, se poate urmari eficacitatea tratamentului aplicat si se poate determina cand trebuie repetat acel tratament.
Daca doriti sa aplicati o metoda de tratament naturista, foarte eficienta si fara efecte adverse, puteti apela cu incredere la centrul nostru medical si la metodele noastre de tratament si recuperare.
Emisiuni TV – înregistrări cu d-l dr. Petre Mureșan
Dr. Petre Mureșan
Centrul Medical Medreflex Line – Cluj Napoca
Va prezentam cateva cazuri reale ale unor pacienti care s-au adresat centrului nostru medical pentru tratamentul herniei de disc si altor afectiuni ale coloanei vertebrale
Metode de diagnostic pentru spondiloze
Centrul nostru medical dispune de metode moderne de diagnostic pentru spondiloze, si toate afectiunile coloanei vertebrale. Cel mai adesea in diagnosticul spondilozelor si durerilor de coloana vertebrala folosim metoda imagistica numita termografie medicala. Atunci cand este cazul, termografia este dublata de ecografia 3D pentru a obtine un diagnostic corect si precis.
Ce este termografia medicala?
Termografia medicala este o metoda imagistica de scanare in infrarosu. Practic, cu ajutorul termografului medical se „fotografiaza” o anumita zona din corpul pacientului si se obtin informatii valoroase referitoare la posibilele afectiuni care ar putrea afecta zona respectiva. Termograful lucreaza in spectrul de lumina infrarosie si capteaza radiatia infrarosie emisa de zonele calde ale corpului uman.
In continuare aceste informatii sunt analizate de medicul specialist si se poate pune un diagnostic precis al bolii si se poate stabili stadiul in care se afla aceasta boala. Tot pe baza datelor termografice se poate stabili cel mai potrivit tratament in cazul fiecarui pacient in parte. De asemenea, imaginile termografice se stocheaza si se poate determina in timp eficienta tratamentului aplicat.
Avantajele termografiei:
- Termograful nu iradiaza pacientul (cel mai mare avantaj), spre deosebire de celelalte metode imagistice medicale, foarte iradiante (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata)
- Se poate efectua pacientilor de orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide)
- Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (tocmai pentru ca nu iradiaza)
- Ajuta atat in diagnosticul cat si in tratamentul multor boli
- Prin faptul ca aparatul este deosebit de sensibil se poate determina in avans posibilitatea de aparitie a unei anumite boli (sesizeaza degradarea zonei sau a organului respectiv si indica riscul de imbolnavire cu mult timp inainte de aparitia primelor simptome)
- Cu ajutorul termografiei se poate stabili numarul de sedinte necesare pentru tratament
- Ofera precizie in tratament
- Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si se poate determina cand trebuie repetat
- Termografia este mai ieftina si mai usor de efectuat decat celelalte metode imagistice
De multe ori pacientii diagnosticati prin metoda imagistica a termografiei medicale au confirmat ca diagnosticul pus prin termografie a fost identic cu cel pus de alti medici specialisti prin metode radiologice (raze X, tomografie computerizata) sau prin examen RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara).
Spre deosbire de aceste examene radiologice sau RMN, termografia are avanteje incontestabile: nu iradiaza, nu are limita de expuneri, se poate face usor si la un cost scazut. Exista doar niste conditii pe care pacientii trebuie sa le respecte inainte de a incepe consultatia propriu-zisa. Mai multe detalii despre termografia medicala puteti afla vizitand site-ul www.termografie-ecografie.com
Tratamentul spondilozelor și a celorlalte afecțiuni ale coloanei
Tratamentul pe care il efectuam in cazul spondilozelor si durerilor de coloana provocate de afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale este un tratament naturist, cu eficienta dovedita in timp. Prin acest tratament urmarim regenerarea structurilor anatomice afectate de boala, aceasta fiind in conceptia noastra singura metoda de tratament care ofera rezultate garantate, care este in stare sa amelioreze durerile pacientilor si care isi pastreaza efectele in timp.
Alte tratamente care se axeaza exclusiv pe fizioterapie sau kinetoterapie sunt incomplete, lucru pe care pacientii il vor constata la scurta perioada dupa incetarea tratamentului. Alte metode care trateaza doar efectele si durerile provocate de spondiloze sunt atat ineficiente cat si periculoase pentru sanatate. O spondiloza care nu este tratata corect nu va stagna ci dimpotriva, ea va evolua dintr-un stadiu in urmatorul, cu dureri din ce in ce mai mari pentru pacient si cu risc tot mai mare de aparitie a complicatiilor mult mai grave pentru sanatate.
Medicamentele analgezice nu fac altceva decat sa alunge senzatia de durere pentru pacient. Pe langa ca sunt agresive cu sistemul digestiv, dau pacientului falsa impresie ca a scapat de boala, cel putin pentru un timp. In realitate, boala nu numai ca nu a disparut, dar ea a si avansat in timpul tratamentului cu analgezice.
Tratamentul naturist al spondilozelor
In cadrul centrului nostru medical aplicam o serie de metode naturiste de tratament pentru spondiloze si alte afectiuni ale coloanei vertebrale. Cu ajutorul termografului medical putem sa stabilim cu exactitate care este localizarea afectiunii si sa aplicam un tratament foarte precis, chiar in zona afectata de boala.
Tratamentul presupune efectuarea unor sedinte de reflexoterapie, kinetoterapie si masaj medical care mobilizeaza anumite zone ale coloanei si le pregatesc pentru infiltratiile cu remedii homeopate efectuate prin metoda mezoterapiei, care au efect de regenerare a structurilor distruse ale coloanei vertebrale. Dupa infiltratii se poate efectua dupa caz si o sedinta de tratament cu lumina polarizata.
Pe langa faptul ca aceste metode naturiste sunt foarte eficiente, ele nu au efecte adverse si sunt foarte bine tolerate de catre majoritatea pacientilor. Am avut mai multi pacienti care nu puteau face alt tip de tratament din cauza altor afectiuni pe care le aveau (boli de inima, hipertensiune arteriala, boli de ficat, de rinichi si altele). Acestia si-au gasit in metodele noastre naturiste de tratament o rezolvare favorabila a bolii lor, deoarece au suportat foarte bine tratamentul naturist aplicat. De aceea va recomandam cu caldura aceste metode de recuperare medicala, care s-au dovedit foarte sanatoase si foarte eficiente.
Deoarece spondilozele si celelalte afectiuni ale coloanei vertebrale se pot gasi in diverse stadii de evolutie, ele necesita tratamente diferite in functie de fiecare pacient in parte si nu exista un tratament standard pe care sa vi-l putem detalia in acest articol.
Tratamentul este compus de obicei din metodele prezentate mai sus si se va stabili de catre medicul specialist numai dupa efectuarea unei consultatii in centrul nostru medical. Pentru aceasta nu este nevoie sa aveti trimitere ci este suficient sa va faceti o programare. Va rugam sa folositi metodele de contact pe care vi le punem la dispozitie in pagina de contact pentru a lua legatura cu noi. In acest fel puteti obtine mai multe infotmatii si puteti stabili detaliile unei programari la consultatie.
Vă așteptăm cu drag!
Dr. Petre Mureșan
Centrul medical Medreflex Line – Cluj Napoca
Sfatul medicului în cazul spondilozelor și durerilor de coloană
Aveti dureri de coloana vertebrala? Cel mai bun sfat este acela de a va prezenta cat mai repede la un consult medical de specialitate. Asa cum am aratat si in paginile cu afectiuni din acest site, o afectiune degenerativa la nivelul coloanei vertebrale odata instalata nu va disparea de la sine ci va evolua dintr-un anumit stadiu in urmatorul, mai grav, si complicatiile nu vor intarzia sa apara. Cu cat va prezentati mai repede la medic, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, durata tratamentului este mai scurta si costurile sale sunt mai mici pentru pacient.
Emisiuni TV pe tema spondilozei cervicale:
Am postat pentru dvs. inregistrarile unor emisiuni TV la care a participat dl doctor Petre Muresan.
Emisiunea TVR Cluj din octombrie 2012 pe tema spondilozei cervicale:
In filmarea de mai jos putea descoperi multe raspunsuri la intrebarile dvs. urmarind si aceasta emisiune difuzata pe canalul TVR Cluj in Nov. 2011, la care a participat dl Dr. Petre Muresan. Pentru a vedea filmul, dati click pe imaginea de mai jos:
Ce medicamente sunt recomandate în cazul durerilor de coloană vertebrală?
Medicamentele alopate (clasice) sunt de cele mai multe ori cele din gama antiinflamatoarelor si analgezicelor. Ambele clase de medicamente au ca efect reducerea durerilor cauzate de inflamatia zonei atinse de boala. Totusi, cauza afectiunilor coloanei vertebrale este de cele mai multe ori mecanica, o distrugere a discului intervertebral, care irita nervii si vasele de sange din zona respectiva a coloanei vertebrale. De aceea, medicamentele de acest fel nu vor reusi sa vindece boala ci doar sa amelioreze simptomele pe termen scurt.
Ce trebuie să faceți în cazul în care începeți să aveți dureri de coloană
In primul rand, orice suprasolicitare a coloanei vertebrale trebuie complet evitata. Nu ridicati lucruri grele, nu efectuati miscari care va provoaca dureri.
Este imperios necesara corectarea cat mai precoce a pozitiilor vicioase ale coloanei cervicale din timpul activitatii profesionale.
Trebuie evitate pozitiile indelungate cu capul flexat. In cazul in care activitatea profesionala predispune la o asemenea pozitie, este bine sa executati periodic miscari de ridicare si rotire a capului.
Prevenirea apariției spondilozelor
Spondiloza este o afectiune care apare de obicei odata cu inaintarea in varsta. De obcei persoanele trecute de 40 de ani au o predispozitie mai mare sa faca o forma de spondiloza, insa in ultima vreme s-a constatat ca si persoanele mai tinere sunt tot mai afectate de spondiloza. Aceasta se datoreaza in primul rand modificarilor de postura determninate de statul indelungat in fata ecranului calculatorului, sedentarismului si obezitatii. Iata cateva sfaturi de prevenire a spondilozelor:
- Folositi o postura corecta a coloanei vertebrale in viata de zi cu zi.
Pozitia dreapta a coloanei vertebrale este cea care asigura repartizarea corecta a greutatii corporale si reduce la minim uzura discurilor vertebrale si fortele care solicita ligamentele intervertebrale.O postura corecta a coloanei vertebrale trebuie folosita inca din perioada copilariei. Pentru aceasta, trebuie evitata purtarea unor genti prea grele de catre copii si trebuie urmarita in permanenta pozitia pe scaun si in fata calculatorului. De asemenea, atunci cand va aplecati pentru a ridica obiecte, pastrati pe cat posibil coloana vertebrala dreapta si indoiti-va genunchii pentru a va lasa jos. - Greutatea corporala trebuie mentinuta in limite normale
Orice forma de obezitate este daunatoare coloanei vertebrale deoarece solicita suplimentar discurile intervertebrale si restul articulatiilor, provocand uzura lor timpurile. - Faceti exercitii fizice in mod regulat
O viata sanatoasa presupune practicarea unui sport sau macar efectuarea unor exerciti fizice in mod regulat. Acestea au rolul de a intari muschii spatelui si ajuta la mentinerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale. - Evitati traumatismele coloanei vertebrale
Cele mai importante cauze ale aparitiei spondilozelor sunt traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale. Traumatismele pot sa apara in urma unor cazaturi sau atunci cand se fac munci care suprasolicita coloana vertebrala (ridicari repetate de greutati, miscari improprii care pot sa produca leziuni la nivelul discurilor intervertebrale).
Aveti dureri de cap frecvente si nu le puteti gasi cauza?
Durerile de cap (cefalei, migrene) care apar uneori din senin si nu le puteti gasi o cauza evidenta (o viroza, o raceala, etc) sau cele ale caror cauza nu a putut fi stabilita cu precizie in urma altor investigatii medicale pot fi cauzate de afectiuni la nivelul coloanei vertebrale, indeosebi cele ale coloanei vertebrale cervicale. O serie de afectiuni ale coloanei vertebrale pot cauza dureri de cap foarte mari: discopatii cervicale, spondiloze cervicale, spondilita anchilozanta, ICVB, hipoxia cerebrala. In centrul nostru medical s-au obtinut rezultate remarcabile in depistarea si tratamentul acestor afectiuni, iar ca o consecinta a acestor tratamente au disparut si durerile de cap ale pacientilor nostri, pentru ca acestea erau cauzate direct de respectivele afectiuni.
Dr. Petre Mureșan
Centrul Medical Medreflex Line – Cluj Napoca
Spondiloza cervicala – tratament spondiloza cervicala in centrul Medreflex Line din Cluj Napoca
Ultimele apariții media și emisiuni TV