A csípőízületi artrózis

Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca
A cikk írója: dr. Petre Mureşan

Mi a csípőízületi artrózis?

A csípőízületi artrózis egy degeneratív (elkorcsosuló, elfajulásos, "kopásos") folyamat, a csípő ízületeit, a coxo-femurális ízületet, képező struktúrák megrongálódási folyamata. Ez lehet egy- vagy kétoldali. Csakúgy, mint más ízületek esetében, a coxo-femurális ízület alap–„kelléke” a hialin porc. Ezt 95%-ban víz, valamint endomembrános csontosodás, és 5%-ban kondrociták (porcsejtek) alkotják. Ezeknek a kondrocitáknak van a szervezet sejtjei közül a leghosszabb sejtciklusa, tehát a leghosszabb helyreállási ciklusa is. Ezért nagyon fontos, hogy ez a betegség minél előbb kezelve legyen. Egy adott pillanatban a csípő ízülete már nem bírja el a nagy megerőltetéseket, amelyeknek ki van téve, megkezdődnek a megrongálódási folyamatok, és megjelenik az, amit mi csípőízületi artrózis-nak nevezünk.

Milyen tünetek jelennek meg a csípőízületi artrózis esetében?

Ezt a betegséget az érintett csípő ízületének szintjén megjelenő bizonyos merevség jellemzi, ami folyamatosan erősödik. Ebben a szakaszban jelennek meg az ízület szintjén a kattogások vagy pattogások. Ezen tény következtében csökken a mozgás mértéke, és a helyváltoztatás lehetősége. Egy idő után megjelenik a fájdalom is, ami lágyéki szinten, a far szintjén lokalizálható, sőt akár a térdek szintjén is érezhetővé válhat. Ez egy zavaró tényező lehet, és elvezethet a csípőízületi artrózisnak a gonartrózissal vagy a térd artrózis- (porckopás-)-ával való összetévesztéséhez. Ezért egy pontos diagnózisra van szükség ahhoz, hogy a megfelelő kezelésre kerülhessen sor. A fájdalom válik majd a fő tünetté, eleinte járás közben jelentkezve, majd aztán, ahogy a betegség előrehalad, nyugalmi állapotban is éreztetni fogja jelenlétét. Reggel, az első néhány lépés nagyon fájdalmas lehet, de amint a mozgás folytatódik, a fájdalom enyhülhet. Eleinte csak nappal jelentkezik a fájdalom, utólag azonban éjjel is előjöhet, ami a betegség súlyosabbá válásának a tünetét képezi.

Ha a betegség nincs megfelelően kezelve, a degeneratív folyamat előrehalad, és az ízületközi folyadék csökkenésének, valamint a megrongálódás következtében beálló ízületi porc elvékonyodásának köszönhetően, az érintett láb megrövidül és megjelenik a sántitás.

Hogyan diagnosztizálják a csípőízületi artrózist?

Mindeddig ennek a betegségnek egy igen elterjedt diagnosztizálási módszere a radiográfia (röntgenezés) volt, azonban ennek igen sok hátránya van, melyek közül csak azt említem meg, hogy


sugároz, vagyis nem ismételhető meg annyiszor, ahányszor szükséges lenne, és nem használható bármilyen kategóriájú beteg esetében, és bármilyen helyzetben.

A MEDREFLEX LINE Orvosi központ egy nagyon jó, forradalmi diagnosztizálási módszerrel rendelkezik, amit bármelyik pillanatban használni lehet, annyiszor, ahányszor csak szükséges, és bármilyen kategóriájú beteg esetében, beleértve az állapotos nőket is. Ez a diagnosztizálási módszer magában foglal egy termografikus szkennelést, amit egy ultrahangos szkennelés erősít meg. Ezen két kivizsgálási módszer által szolgáltatott információk lehetővé teszik egy helyes diagnózis megállapítását, ugyanakkor pedig a betegség fejlődési stádiumának, valamint a megfelelő orvosi rekuperációs kezelés megállapítását is. Itt pontosítani akarom, hogy az említett két típusú szkennelés közül bármelyik használható egyedül is, de mindkettő külön-külön is elég lenne egy helyes diagnózis felállításához.

Termografikus felvételek, amelyek a csípőízületi artrózist hangsúlyozzák ki

jobboldali normális coxo-femurális ízület

baloldali normális coxo-femurális ízület
   

 csípőízületi artrózis a jobboldali ízületnél

csípőízületi artrózis a baloldali ízületnél

Az orvosi központuk által alkalmazott technika, a két módszer kombinálásával, nagymértékben növeli a pontosságot, és igen értékes adatokat szolgáltat, melyek a diagnózis, a kezelés és a kezelés nyomon követésében nagyon hasznosak. Ez azért lehetséges, mert ugyanazon módszer használata a diagnózis felállításában és a kezelés megállapításában, az általa mért és a betegség fejlődéséről szolgáltatott paraméterek által, lehetővé teszi az alkalmazott orvosi rekuperációs kezelés hatásainak a nyomon követését.


Jobboldali coxo-femurális ízület csípőízületi artrózisJobboldali coxo-femurális ízület csípőízületi artrózis


 

Ha több információt szeretne kapni, kérjük, tanulmányozza a következő oldalakat: Termográfia, Általános ultrahangos (ekográfia) vizsgálat, Szervek szintjén végzett ultrahangos vizsgálat.


Hogyan kezeljük a csípőízületi artrózist?


Ennek a betegségnek az esetében is, csakúgy, mint bármely másik esetében, igencsak érvényes az az elv, hogy egyszerűbb és olcsóbb megelőzni, mint kezelni. A termográf is sokat segít ilyen értelemben, mert képes felismerni egy még nem létező, de a jövőben bekövetkező csípőízületi artrózist. Jó lenne tehát, ha akkor, amikor a termográf a csípőízületi artrózis kialakulására való hajlamot, adottságot jelzi, az illető páciens elvégezne egy, az ezen betegség által fenyegetett ízületre vonatkozó karbantartási, és a betegség beágyazódásának megelőzésére vonatkozó kezelést. De közülünk hányan tesszük meg ezt? Egyre többet kellene gondoljunk a karbantartási, megelőzési orvostudományra.

Mivel azonban, sajnálatosan, ez a dolog nem igen történik meg, a betegség folytatja útját, s diagnosztizáláskor különböző fejlődési fázisokban találjuk. Ezen fázisok függvényében állítjuk fel a kezelési sémát és a szükséges orvosi rekuperációs ülések számát. Abban az esetben, ha nem tudunk elvégezni egy megelőző kezelést, milyen jó lenne, ha nem szalasztanánk el a lehetőségeket, egyik alkalmat a másik után, s már az első fájdalmak idején jelentkeznénk az orvosnál egy megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A MEDREFLEX LINE Orvosi központban a csípőízületi artrózis esetének kezelésére összetett orvosi rekuperációs üléseket alkalmazunk, melyekhez hozzátartozik a reflexterápia és gyógymasszázs, melyeknek önmagukban is terápiás hatásuk van, de emellett van még egy fontos tulajdonságuk: előkészítik a terepet a következő kezelési szakasz, éspedig az infiltrációk számára, melyek periartikulárisan naturista termékek által regeneráló hatással vannak a porcra.

Az egyetlen lehetőség arra, hogy reális módon, s nem csak annyi ideig, amennyit egy fájdalomcsillapító tart, elérhessük a fájdalom csillapítását, s az egyetlen út a mozgás javulásának elnyeréséhez mindaddig, amíg teljességében visszaszerezhetővé válik a helyváltoztatás szabadsága, a helyreállítás, az ízületi porc regenerálása. Csak említeni szeretném, hogy ennek a porcnak megvan a maga regenerálódási ritmusa, s ezért különösen fontos, hogy minél előbb jelentkezzen a termografikus szkennelésre. Egy előrehaladott csípőízületi artrózis, valamint egy nagyon megrongálódott porc esetében a helyreállítási, regenerálódási idő hosszabb, s a fájdalom, amit el kell szenvedjen, nagyobb. Ezért intézem Önhöz itt is a buzdítást: ne halogassa, jelentkezzen az orvosnál, végezzen el egy helyes, a betegség stádiumának megfelelő orvosi rekuperációs kezelést, s a helyreállás lehetővé válik.

Dr. Petre Mureşan


Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: