Nyaki spondilózis

Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca
A cikk írója: dr. Petre Mureşan

Mi a nyaki spondilózis?

A nyaki spondilózis egy elfajulásos folyamat, amely a nyaki csigolyákat érinti, s melynek keretén belül a csigolya- és a csigolya melletti struktúrák megrongálódási tünetei kapnak helyet. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezen folyamatok kialakulását és fejlődését, kérem, nézze át a Csigolyaközi porckorong megbetegedésekről írt cikket.

Termográfiai szempontból a nyaki spondilózisnak 5 fejlődési szakasza van:

 

Spondiloza cervicala stadiul 1 - termograma

A nyaki spondilózis 1. stádiuma, helyi

Azon fejlődési fok, amikor a megrongálódási folyamat megkezdődik a csigolyaközi porckorong szintjén; így tehát beszélhetünk csak egy porckoronghoz kötött tünetekről. Azt lehet modani, hogy ebben a stádiumban csak egy csigolyaközi porckorong megbetegedéséről van szó úgy, ahogy erről a Csigolyaközi porckorong megbetegedések-ről szóló cikkben írtunk.

Kórtünetként, a spondilózis ezen szakaszában egy olyan fájdalomról van szó, amelyik lehet kisebb vagy nagyobb intenzitású, de amelyik helyi, csak egy beteg csigolyaközi porckorong szintjén van jelen (csigolyaközi porckorong megbetegedés/discopathia). Az pedig nagyon okos dolog lenne, ha azok, akik ilyen jellegű fájdalmat éreznek, azonnal jelentkeznének az orvosnál egy termografikus szkennelésre egy helyes diagnózis és az ennek megfelelő kezelés érdekében. Ebben a fázisban a helyreállítás gyorsabb és olcsóbb. Ha pedig ez nem történik meg, a betegség előrehalad és beáll a következő stádium.

 

Spondiloza cervicala in stadiul 2 - termograma

A nyaki spondilózis 2. stádiuma, izomtónusos

Azon fejlődési fok, amikor az elfajulásos folyamatok két vagy három csigolyaközi porckorongot, valamint a környező struktúrákat érintik. A folyamat tehát átlépi a gerinc nyaki zónáját, és magában foglalja a csigolyák melletti izomzatot is. Ezen oknál fogva nevezik izomtónusos-nak.

A spondilózisnak ebben a fázisában a fájdalom nagyobb intenzitású, és nagyobb kiterjedésű zónát foglal magában, általában lehúzódva a C 7-es csigolya szintjére. Azon esetben pedig, ha az érintett elvesztegette az első figyelmeztetést és lekéste a termográfhoz, valamint az orvosi központunkban alkalmazott megmentő kezelés felé vezető első vonatot, ajánlott lenne meghallgatnia legalább a második figyelmeztetést, s elkezdenie az egészségi problémájának megoldására irányuló kezelést. Másként a betegség folytatja útját, érintve a gerincoszlop nyaki részének struktúráját és ellenállóképességét, s a 3. stádiumhoz érkezik.

 

Spondiloza cervicala in stadiul 3 - termograma

A nyaki spondilózis 3. stádiuma, iritatív

A spondilózisnak ebben a szakaszában a gerincoszlóp nyaki zónájából kiinduló idegek is érintve vannak, ahogy ez a mellékelt termografikus képen is látható. A fájdalom intenzitása növekszik és kiterjed a vállak területére is. Nagy hibát követett el az, aki nem kezeltette betegségét még a második stádiumban, vagyis egy megállóval hamarabb. Most a dolgok elbonyolódnak, és ebben a fázisban újabb bántalmak jelennek meg, éspedig:

  • Scalenus-nyakizom szindróma
  • A váll és a lapocka izületi gyulladása
  • Neurovegetatív disztónia
  • Raynaud szindróma
  • Magas vérnyomás

Didaktikai okokból, valamint a szisztematikus megközelítés miatt ezek – a gerincoszlóp nyaki spondilózisa alapján megjelenő – betegségek külön lesznek kezelve, mindegyik a neki megfelelő fejezetben. Nem lett volna-e jobb, ha az érintett személy legalább a második fázisban kezeltette volna magát, és így elkerült volna ennyi szövödményt? Azonban vannak olyan személyek is, akik még ebben a szakaszban sem mennek orvoshoz, hanem várnak és szenvednek, a betegség pedig követi útját és elérkezik a következő stádiumhoz.

 

Spondiloza cervicala in stadiul 4 - termograma

A nyaki spondilózis 4. stádiuma, gyökeres

Ebben a stádiumban a nyaki spondilózis azon ideggyökerek kompressziós tüneteiben körvonalazódik, amelyek erről a szintről indulnak ki, ami azt jelenti, hogy a kórtünet azon egész területre kiterjed, melyet az illető idegvégződés táplál. Ha a C1-C3 szintek ideggyökereinek bántalmáról van szó, kifejlődik a Vertebrobaziláris keringési elégtelenség szindróma (ICVB), amit a megfelelő fejezetben fejtünk ki. Természetesen minden kompressziós szintnek jellegzetes termografikus jelei vannak, amelyeket a Termográfiát alkalmazó orvos felderít és értelmez, s amelyeket itt most nem említünk meg, azért hogy az ismertetést ne nehezítsük meg (ezek inkább technikai szempontok lévén).

Ha a 4. stádiumba jutott nyaki spondilóza felületesen, nem megfelelően és túl késön van kezelve, akkor tovább fejlődik, és bekövetkezik:

 

Spondiloza cervicala in stadiul 5 - termograma

A nyaki spondilózis 5. stádiuma, sorvadásos

Ebben a spondilózis-szakaszban jelennek meg a megtámadott gerincoszlóp-rész sorvadásos zavarai. Az egész, eddig említett kórtünet eleinte kihangsúlyózódik, súlyosabbá válik, és a legtöbb esetben szövődményekhez vezet. A gerincoszlóp három szegmense között – nyaki, háti, ágyéki, különbségek lehetnek, ami a spondilózis fejlődését illeti. Az egyik gerincszegmensben a spondilózis egy bizonyos fejlődési stádiumban lehet, míg a másikban egy előrehaladottabb szinten, és fordítva, miszerint még nem érte el azt a stádiumot. Ez attól függ, hogy az évek során a szervezet milyen mértékben van igénybe véve.

Hogyan diagnosztizálják a nyaki spondilózist?

Egy nagyszerű, pontos, nem-sugárzó, és a felkínált információmennyiségben és -típusban nagyon fejlett diagnosztizálási módszer a Termográfia. Ennek minden jellemvonásának felfedezése érdekében meghívom, hogy olvassa el a termográfiá-nak szentelt cikket.

Hogyan kezelik a nyaki spondilózist?

A Medreflex line orvosi központban egy nagyon fejlett és hatásos kezelési módszert használunk, amely a felmutatott komoly előnyök mellett: pontosság, hatásosság, a gerincoszlóp nyaki részére való regeneráló – és nem csak nyugtató –, más módszerek által is nyert hatása mellett egy másik nagy előnye is van, ami őt valóban forradalmi módszerré teszi, éspedig az, hogy nincsenek ellen- és másodlagos hatásai, tehát nem károsít más részeket és szerveket. Ez a módszer tiszteletben tartja a már az ókorban megállapítot elvet: „primum non nocere”, vagyis elsősorban ne tegyen rosszat, ami az Orvostudomány egyik alapelve.

De konkrétan miben is áll ez a kezelési módszer? Abban, hogy összetett orvosi rekuperációs üléseket alkalmaznak, melyeknek összetevői: reflexterápia, gyógymasszázs, amelyek amellett, hogy önmagukban is gyógyhatásuk van, még egy pozitív hatással rendelkeznek: előkészítik a terepet az orvosi rekuperációs kezelés koronájának használatára: regeneráló hatással rendelkező természetes termékekkel való infiltrációk, amelyek szigorú termografikus felügyelet alatt nagyon nagy pontossággal, és nagyon jó hatásfokkal vannak alkalmazva. A Termográf nem csak egy nagyon fejlett, valóságosan forradalmi kezelési módszer alkalmazását teszi lehetővé, de arra is lehetőséget ad, hogy az alkalmazott kezelés hatásossága ellenőrizhetővé válljon.

A kezelési ülések száma a termografikus szkenneléskor a betegség súlyosságának függvényében van megállapítva. Az elején az üléseket naponta tartják az orvos által meghatározott számban, majd áttérnek a hetenként egyszer tartott fenntartási ülésekre azért, hogy lehetőséget adjanak a gerincoszlopnak arra, hogy minél jobban regenerálódjon. Most egyetért azzal, hogy nagyon fontos az a pillanat, amikor jelentkezik az orvoshoz, és amelyben elkezdi a kezelést? Nem mindegy, hogy az első stádiumban, vagy az ötödik stádiumban kezdjük el azt.

Ezért, kérem, ne hagyja elmenni a vonatokat egymás után, ahogyan képletesen igyekeztem bemutatni azt a tényt, ahogyan egyesek halogatják az orvosnál való jelentkezés idejét, hanem legyen éber, és dolgozzon a saját maga javára. Jöjjön a Medreflex line Orvosi központunkba azért, hogy mindannyian, Ön is, és mi is, az Ön egészségének és boldogságának szolgálatába állhassunk! Ne felejtse el, hogy, szimbolikusan, egy virággal várjuk!

Dr. Petre Mureşan


Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: