Lumbális spondilózis

Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca
A cikk írója: dr. Petre Mureşan

Mi a lumbális spondilózis?

A lumbális spondilózis egy elfajulásos folyamat, amely a gerincoszlop lumbális szintjén bontakozik ki. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezen folyamatok kialakulását és fejlődését a gerincoszlop lumbális szintjén, kérem, nézze át a Csigolyaközi porckorong megbetegedések-re vonatkozó témát.

Termográfiai szempontból a lumbális spondilózisnak is 5 fejlődési szakasza van:

 

1. stádium, helyi

azon fejlődési fok, amely egyetlen csigolyaközi porckorong szintjén bontakozik ki, s ennek következtében a megjelenő helyi fájdalom kisebb vagy nagyobb intenzitású lehet. Itt is elmondom, hogy nagyon jó lenne, ha az érintett személy termografikus szkennelésre jelentkezne, ahol megállapítják a diagnózist, és az ennek megfelelő rekuperációs kezelést ajánlják a számára. Egy ebben a fázisban alkalmazott kezelésnek nagy lehetősége van a gyors sikerre, az eredmények látványosak lehetnek, s ezáltal sok utólagos szenvedés elkerülhetővé válik.

 

2. stádium, izomtónusos

azon fejlődési fok, amelyben a patológikus folyamat több csigolyaközi porckorongot fog át, magában foglalva a csigolyák melletti izomzatot, amely összehúzódik és fájdalmassá válik. Ebben a stádiumban a fájdalom nagyobb intenzitású, hosszabb lefolyású, és kiterjedésében is nagyobb. Ha legalább ebben a fázisban lenne alkalmazva egy megfelelő kezelés, sok utólagos szenvedés elkerülhetővé válna. Ha ez nem történik meg, a betegség folytatja útját, és a következő stádiumhoz érkezik: 3. stádium - iritatív

 

3. stádium, iritatív

amelyben a folyamat kiterjedésében nagyobb, előrehaladottabb, s amelyben azon idegek is iritálva vannak, amelyek a gerincoszlop lumbális szintjéről indulnak ki, különösen az isiász ideg. Az isiász ideg megbetegedéséről, kérem, olvassa el az ISIÁSZ fejezetet. Ebben a szakaszban a rekuperáció nehezebb, küzdelmesebb, de lehetséges. Különben a betegség következő stádiumához jutunk: 4. stádium, gyökeres

 

4. stádium, gyökeres

amelyben a patológikus folyamat kiterjed az érintett ideggyökerek mentén, és amelyben a fájdalom a gerincoszlop megtámadott lumbális zónájától való nagy távolságra kiérződik, eljutva akár a láb és a talp szintjéig. Ebben a stádiumban az isiász súlyosabbá, nagyobb kiterjedésűvé, valamint tüneteiben erőteljesebbé válik. Ebben a stádiumban a hőmérsékletgradiens elérheti a 2,5ºC-t. Mi a hőmérséklet-gradiens? Egy egészséges és egy beteg szövet közötti hőmérsékletkülönbség. Ennek segítségével fel lehet állítani egy betegségdiagnózist, egy betegségstádiumot, de az ajánlott kezelés alatt levő betegség fejlődését is követni lehet. (Lásd TERMOGRÁFIA)

 

5. stádium, sorvadásos

amelyben minden elfajulásos tünet kihangsúlyozódik és a kórtünet súlyosbodik. A termogramon a helyi hőmérsékletcsökkenés és a helyi struktúrák megrongálódásának súlyosbodási jeleként megjelenik egy csökkent hőmérsékletű zóna a gerincoszlop mellett.

Hogyan diagnosztizálják a lumbális spondilózist?

Csakúgy, mint a nyaki spondilózis esetében egy nagyszerű diagnosztizálási módszer a Termográfia. Miért? Azért, mert nem-sugárzó, különösen értékes adatokat szolgáltat a diagnosztizáláshoz és az alkalmazott kezelés követéséhez (olvasson részletesebben a termográfiáról)

Hogyan kezelik a lumbális spondilózist?

Ebben az esetben is az orvosi központunkban nagyon jó eredménnyel alkalmazzuk az összetett orvosi rekuperációs üléseket, melyeknek összetevői a reflexterápia, és a gyógymasszázs, amelyek előkészítik a terepet a következő módszer számára: termografikus szkennelés által végzett infiltrációk. Éppen amiatt, hogy a termográfot használjuk a kezelésben is, ezen infiltrációk pontossága és hatékonysága nagyon megnövekszik. A kezelési ülések számát a vizsgálaton állapítják meg akkor, amikor felállítják a diagnózist, és elkészítenek egy kezelési tervet. Az elején az üléseket naponta tartják az orvos által előírt számban, majd áttérnek a hetenként egyszer tartott fenntartási ülésekre azért, hogy a helyreállási folyamat folytatódjon, és a kívánt eredmény elérhetővé váljon. Abban az esetben, ha általában a gerincoszloppal, de különösen a lumbális résszel vannak próblémái, várjuk az orvosi központunkba egy természetes, fájdalommentes, regeneráló hatással rendelkező és megkérdőjelezhetetlen hatékonyságú eszközökre alapuló szakkezelésre.

Dr. Petre Mureşan
 


Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: