A gonartrózis

 Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca

A cikk írója: dr. Petre Mureşan

Mi a gonartrózis?


 
A gonartrózis-nak nevezett betegséget Dr. Petre Mureşan bemutatta és elmagyarázta egy tévéadás keretén belül, melyet a TVR3 csatorna közvetített. Ahhoz, hogy egy jobb információs képet kaphasson, meghívjuk, hogy nézze végig az adás felvételezett változatát is.

 
A térd artrózisának is nevezett gonartrózis egy degeneratív, leépülési folyamat, ami a térd ízületi szintjén megy végbe. Általánosan beszélve az artózisról elmondhatjuk, hogy ez a legyakoribb ízületi betegség és tünetmentesen (tünetek nélkül) kezdődik az életútnak már a második vagy harmadik évtizedében. Ettől fogva folyamatosan fejlődik, és ha az ízület nincs ápolva, sőt, túl van terhelve, az artrózis egy adott pillanatban szimptomatikussá (tünetivé) válik, miközben megjelenik a fájdalom, és vele együtt minden más jel és szimptóma, amelyek a artrózis jellegzetes egységét alkotják.

 
A gonartrózis egyenlő mértékben érint férfiakat és nőket, azonban a betegség mégis hamarabb kezdődik a férfiaknál, valószínűleg munkájuk jellegzetessége és túlterhelésük miatt. Érdekességként meg akarom említeni azt a tényt, hogy az artrózis jelen volt az őskori állatoknál is: dinozauruszoknál, kétéltűeknél, halaknál, madaraknál, barlangi medvéknél. Az artózisos betegség megjelenik minden gerincesnél, kivéve a denevéreket, azon állatokat, amelyek fejjel lefelé lógnak.

 

Mi történik a gonartróziskor?


 
A térd ízületeinek egyik legfontosabb alkotója a hyalin (üvegszerű) porc. Ez 95%-ban vízből és endomembrános csontosodásból, 5%-ban pedig porcszövetből (kondrocita) áll. A térd ízületének normális működése során, amikor az ízületre nyomás van gyakorolva, a hyalin porc kiengedi azt a vizet, amit tartalmaz, az ízületek közötti részbe, valamint a szomszédos kapillárisokba és vénulákba, amikor pedig az a nyomás megszűnik, a hyalin porc visszaszívja magába azt a vizet, amit kiengedett, túltelitődik vízzel, s ezennel magába szívja azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van. Akkor, amikor egy adott pillanatban, az ízület nagyobb erőfeszítésnek van kitéve, mint amekkorát el tudna hordozni (hosszú lábonállás, túlzott gyaloglás, súlyos terhek hordozása a kezekben vagy a háton, túlsúly, obezitás és néha a traumák – esések, ütések, balesetek), megkezdődnek a degenerációs és leépülési folyamatok. Végül az történik, hogy a porc szintjén diszkontinuitások jelennek meg, porc-szakadozások, eróziók, szabálytalanságok a hyalin porc felszínén, amelyek folyamatosan előrehaladnak, s kialakul egy fekélyesedés, majd pedig a porc teljes elvesztése következik be az ízület bizonyos részeiben. Egyszerűen olyan zónák jelennek meg, ahol a csont teljesen szabaddá válik a hyalin porctól úgy, ahogy az a bemutatott ultrahangos képeken is látható. A betegség által módosított hyalin porcok darabjai letörnek és szabadon úszkálnak a térd ízületének belsejében, megjelenve az ún. „ízületközi egerek”, amelyek nagymértékben károsan érintik az ízület jó működését, nagy és nagyon nagy fájdalmakhoz, valamint az ízület mobilitásának csökkenéséhez vezetve, el egészen az ízület mozgáskorlátozásáig és megbénításáig.

 
Itt is látható, hogy milyen fontos az az elv, amelyhez annyira ragaszkodok (az eddigi tapasztalatok és megfigyelések alapján), éspedig az, hogy egy betegség (jelen esetben a gonartrózis vagy a térd artrózisa), lehetőségek szerint, minél előbb kezelve legyen, mivel ilyen esetben igen megnő annak a lehetősége, hogy az ízület teljesen helyreállítható legyen. Kimutatásaimban szerepelnek olyan személyek, akik időben jöttek és helyesen kezeltették magukat, és 7 – 10 éve semmi bajuk sincs és teljesen normális életet élnek.

 

Milyen szimptómák jelennek meg a gonartrózis esetében?


 
Kezdetben bizonyos hangok jelennek meg, pattogások a térd ízületének szinjén, ún. ropogások, amelyek az első jelei annak, hogy az ízület szenved és a továbbiakban egyre jobban szenvedni fog. Aztán, lassan, megjelennek a fájdalmak, amelyek egyre erősebbek és zavaróbbak lesznek, tapintásra, érintésre az ízület érzékennyé, vagy nagyon érzékennyé válhat. A fájdalmak távolabbra is kisugározhatnak, a térd ízületétől felfelé vagy lefelé.

 
Ha a betegség nincs kezelve, előrehalad, és olyan mértékben, ahogy az ízületi porc fogy, a környező ínszalagok lazábbak, gyengébbek lesznek, az ízület pedig instabilabbá válik. Ebben a szakaszban jelenik meg azon érzet, hogy a térd „kihagy”. A következő szakaszokban a porc tovább rongálódik, és odáig jut, hogy bizonyos, a betegség által módosított porcdarabok (ún. ízületközi egerek) leszakadnak és az ízület belsejében elkezdenek úszkálni. Ezáltal az ízület fájdalmasabbá, merevebbé válik, eljutva az ízület megbénulásáig.

 

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLJÁK A GONARTRÓZIST?


 
Az orvosi központunkban használt egyik nagyszerű diagnosztizálási módszer a TERMOGRÁFIA (részletekért lásd a TERMOGRÁFIA fejezetet). Miért nagyszerű? Mert amellett, hogy nem sugárzik és az illető fejezetben felsorolt minden más előnnyel rendelkezik, van még egy hatalmas előnye: jóval hamarabb lát egy artrótikus folyamatot (jelen esetben a gonartrózist vagy a térd artrózisát), mint hogy az tünetileg megnyilvánulna, ami a kezelésben egy hatalmas előnyt jelent.

 
Gonartrózis– –a kezelés előtt

Gonartrózis–a kezelés után

 
A gonartrózist már „pólyában” lehetne kezelni, s akkor nem jutnának el olyan tragédiákhoz, mint amilyeneket egyes betegeknél átélni láttam. A betegséget lehet ebben a fázisban kezelni, és nagyon jó dolog lenne, ha a gonartrózis-gyanús személy elfogadná azt, hogy már akkor elvégezzen egy kezelést, mielőtt megjelennének a fájdalmak. Miért mondom ezt? Mert voltak olyan eseteim, amikor egy személy egy, a gonartrózistól teljesen eltérő problémával jött szkennelésre, s mivel én általános szkennelést végzek, a TERMOGRÁF kimutatta, hogy az illető személynél egy térdartrózis, tehát egy gonartrózis, van kialakulóban. Megkérdeztem, hogy vannak-e fajdalmai, és felhívtam a figyelmét arra, hogy mi történik, és egy megelőző kezelést ajánlottam, de mivel még nem voltak fájdalmai, nem kezeltette magát, úgy tartva, hogy más prioritásai vannak. Egy év elteltével visszajött, és azt mondta: „Egy évvel ezelőtt voltam Önnél, és azt kérdezte tőlem, hogy fáj-e a térdem, én meg azt válaszoltam, hogy nem. Hát, most fáj. Honnan tudta?”

 
Hát, honnan? Nem onnan, hogy a jövendőmondás erejével rendelkeznék, hanem, mert a TERMOGRÁF időben jóval hamarabb mutatja már, hogy ott, valahol a szervezetben, ki fog alakulni egy patológikus folyamat. De vajon elhisszük-e? Vajon el akarunk-e végezni egy megelőző kezelést?

 

A gonartrózis kezelése?


 
Egy artrózis által érintett ízület igazán reális lehetősége abban rejlik, hogy a kezelés minél előbb elkezdődjön, amikor az orvosi helyreállítás teljes lehet. De ehhez az szükséges, hogy azonnal elmenjen egy orvoshoz, amint az első jelek megjelennek. Még akkor is, ha a rongálódási folyamat már eléggé előrehaladott, amikor az első tünetek megjelennek. Ideális az lenne, ha évente legalább egyszer végeztetnénk egy termografikus szkennelést, amikor még egészségesnek gondoljuk magunkat, s ha azt mondják nekünk, hogy a következőkben gonartrózis fog nálunk kialakulni, azonnal elvégeznénk egy megelőző kezelést. De vajon megtesszük-e ezt?

 
A MEDREFLEX LINE orvosi központunk keretében kifejlesztettünk egy nagyon jó és hatékony kezelési módszert. Összetett orvosi rekuperációs üléseket tartunk, amikor is szakembereink által speciális reflexterápiás, orvosi masszázsos eljárásokon és mobilizálásokon keresztül előkészítjük a terepet, ami után az ízületi porcra regeneráló hatással bíró naturista termékekkel bizonyos ízületközi és ízületkörüli infiltrációk elvégzése következik. Az eredmények pedig nagyon jók. Személyek, akik azelőtt nem tudtak felkelni az ágyból, most az utcán járnak, és örvendenek a normális élet varázsának és örömeinek. Csak akkor, amikor egy rövidebb vagy hosszab ideig beteg voltál, amikor nem tudtál járni, vagy nagyon-nagyon nehezen jártál, érted meg, hogy milyen nagy ajándék is egy ilyen egyszerű és természetes dolog: hogy egészségesen tudsz járni.

 

jobb térd oldalsó – Gonartrózis a kezelés előtt
 
jobb térd oldalsó – Gonartrózis a kezelés előtt


 jobb térd mediális – Gonartrózis a kezelés után
 
Ezért kérem, hogy ne halogassa, végeztessen el egy termografikus szkennelést és egy megfelelő kezelést, mivel egy idejében elvégzett kezelésnek látványos hatásai vannak. Orvosi központunkban, az alkalmazott módszeren keresztül, lehetséges az orvosi rekuperáció előrehaladott és nagyon előrehaladott esetekben is, de nehezebb, lassúbb, a porc masszív roncsolódása miatt, az Ön szenvedése pedig nagyobb. De soha ne essen kétségbe, tudja meg, hogy helyreállása lehetséges, és ha valóban meg akar gyógyulni, és elvégez egy, az Ön betegségi stádiumának megfelelő hosszúságú kezelést, újra visszaléphet a normális életbe.

 
Az orvosi rekuperációs ülések számát a termografikus szkennelés következtében állapítjuk meg, a termográf lehetőséget adván az alkalmazott kezelés hatásainak követésére. Az említett kezelések kezdetben napi rendszerességgel zajlanak, az orvos által javasolt számban, ami után a fenntartási ülések következnek, heti egy alkalommal azért, hogy a regenerálódási folyamat minél hosszabb időn keresztül folytatódjon, s így elérhetővé váljon a mindannyiunk által óhajtott eredmény.

 
Amire kérem, az a következő: ne halogassa, kezeltesse magát idejében, s az eredmények nagyon jók lesznek! Mi várjuk Önt, szimbolikusan, egy virággal, a reménység és a gyógyulás jelképével.
 

 
Dr. Petre Mureşan

Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: