Discus hernia/Porckorongsérv

Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca
A cikk írója: dr. Petre Mureşan 

Mi a Discus hernia/Porckorongsérv?

 
Ahhoz, hogy megértsük azt, hogy mi a porckorongsérv, emlékeznünk kell arra, hogy miből áll a gerincoszlop. A gerincoszlop több csigolyából áll, amelyek között a csigolyaközi porckorongok találhatók. Ezek a csigolyaközi porckorongok összetételükben egy zselatin-szerű, fehérjékből képzett húsos központi részt tartalmaznak, amelyik a porckorong rugalmasságát biztosítja és csillapítoként működik. A csigolyaközi porckorong rugalmassága teszi lehetővé mozgásunkat, előre-, hátra- és oldalrahajlásunkat. A húsos központi rész egy szorosan szálas gyűrű által van közrefogva, amelyik a központi részt rögzíti, és stabilitást ad a csigolyaközi porckorongnak.

 
Egy nagyon fontos tudnivaló az, hogy a csigolyaközi porckorong csak 7 éves korig élvezi a közvetlen vérellátást, ami után csak egy közvetett vérellátában részesül a környező véredények közvetítése által. Ez azt jelenti, hogy a porckorong már 7 éves kortól elkezdi az öregedési folyamatot, melynek azonban kevés ember van tudatában. Egy másik fontos jellemzője a csigolyaközi porckorongnak az, hogy a fent említett zselatin-szerű fehérjék által képes a víz megkötésére, majd szabadon engedésére. Ez a képessége adja azon lehetőséget, hogy csillapító funkcióját betölthesse. Amikor a hátgerincre nyomás van gyakorolva, a húsos központi részből a fehérjék gyorsan megkötik a vizet, és rugalmas párnaként kezdenek el működni, amikor pedig a gerincoszlopra való nyomás enyhül, ezek (a fehérjék) gyorsan szabadon engedik a megkötött vizet. Ahhoz, hogy ez a hidratálás-deszhidratálási folyamat megvalósulhasson, szükség van egy bizonyos időre, amikor pedig a gerincoszlopra való nyomás az időegységre nézve túl gyorsan, vagy túlságosan megnő, a hidratálás nem tud már időben megvalósulni, és emiatt a csigolyaközi porckorong szintjén károsodások jelennek meg. Így jelennek meg a hajszálrepedések, amelyek a porckorongsérv megjelenéséhez vezetnek.

 
A porckorongsérv megjelenésének és kifejlődésének 3 szakasza van:

 
1) A porckorong sérvesedése. Ebben a fázisban a húsos központi rész fehérjéi behatolnak a szálas gyűrű hajszálrepedéseibe. A porckorong megduzzad és túllépi a csigolyákat. Sokszor ebben a fázisban a gerincvelő és az idegvégződések nem érintettek, emiatt megtörténhet, hogy ne jelentkezzenek tünetek.

 
2) A porckorongtörés. Ebben a fázisban a középső rész belsejében levő anyag túllépi a szálas gyűrűt, károsodnak az idegvégződések és megjelennek a tünetek.

 
3) Szabad rész. Ebben a fázisban a középső rész egy darabja leszakad és a csigolyalyukban szabad résszé válik, ahol károsítja a velőt és az idegvégződéseket. A kórtünet jelentősen rosszabbodik.

 
Milyen tünetek jelennek meg a porckorongsérv esetében?

 
LUMBÁLIS porckorongsérv (a leggyakoribb)

 
 • a kezdeti fázisban akár tünetmentes is lehet akkor, ha egy idegvégződés sincs megtámadva
 • lumbális szinten kezdődő fájdalmak, melyek folyamatosan kiterjednek az egyik vagy mindkét lábra, egészen a lábfejig
 • viszketegségek és zsibbadások, melyek a farcsont szintjéről indulnak ki és a láb mentén terjednek el egészen a lábszárig és az ujjakig
 • gyengeség, amelyik a betegség súlyosságának függvényében, jelentkezhet az egyik vagy mindkét lábban
 • fájdalom az elülső oldalsó csípő szintjén
 • Lófarok szindróma, amelyik
-- mindkét lábbani gyengeségben
-- a vízhólyag kontrolljának elvesztésében, vizeletvesztésben
-- a végbél- és a székelés kontrolljának elvesztésében
-- a szexuális funkciók elállítódásában (mindkét nem esetében) áll.

 

 
Nyaki porckorongsérv

 
 • Nyaki fájdalom, a porckorong megbetegedésének fügvényében (kezdeti fázis)
 • A fájdalom kisugározhat a lapockába, vállba, karba, alkarba és ujjakba
 • A betegség súlyosbodásával az említett zónákban paresztéziák (zsibbadások) jelennek meg. Parézis és tetraparézis (mind a négy végtagbeli deficit) fejlődhet ki.
 • Motorikus deficit
 • Záróizom-zavarok

 
Hogyan diagnosztizálják a porckorongsérvet?

 
Orvosi központunk lehetőséget ad a TERMOGRÁFIA segítségével való diagnosztizálásra. Ezen módszer előnyei a következők:

 
 • A többi, nagyon sugárzó (röntgenezés, MR és CT) módszertől eltérően nem sugároz (legnagyobb előnye).
 • Minden korosztály és minden helyzet esetében alkalmazható (ideértve az állapotos asszonyokat is).
 • Annyiszor lehet megismételni, ahányszor szükség van rá (éppen amiatt, hogy nem sugároz).
 • Segít úgy a diagnosztizálásnál, mint ezen betegség kezelésében.
 • Előre látja azt a veszélyt, amikor egy személy hajlamos a porckorongmegbetegedésre (jelzi a gerincoszlop megrongálódását, és kimutatja a megbetegedés rizikóját).
 • A termográf segítségével meghatározható a kezeléshez szükséges ülések száma.
 • A kezelés esetében pontosságot kínál (termografikus szkennelés által történik).
 • A termográfia segítségével követni és értékelni lehet a betegségre alkalmazott kezelés hatását, és meg lehet határozni, hogy mindezt mikor kell megismételni.
 • A módszer olcsóbb és egyszerűbb kivitelezésű.

 


 
HOGYAN KEZELIK a porckorongsérvet?

 
A porckorongsérvek alig 5%-a kerül operáció alá. A többit orvosságokkal lehet kezelni, ha a beteg időben jelentkezik az orvosnál, helyesen és gyorsan van felállítva a diagnózis, és a megfelelő kezelés van megállapítva.

 
Orvosi központunk a természetes alpú orvosi rekuperációs kezelésekre összpontosít. Dr. Petre Mureşan vezetése alatt különleges eredményeket értek el ezen megbetegedés kezelésében. A kezelést alkalmazó orvos és a páciens (aki a vizsgálat ideje alatt, majd pedig az egész kezelés folyamán tett utasításokat pontosan be kell tartsa) közötti nagyon jó közreműködés által több operálásra jelölt páciens esetében sikerült elkerülni a beavatkozást.

 
Orvosi központunkban a porckorongsérv kezelésére a következő módszereket alkalmazzák:

 
REFLEXTERÁPIA (további információkat a reflexterápiá-nak szentelt cikkben talál)
A reflexterápia a gerincoszlopra és a porckorongsérvre gyakorolt különösen jótékony hatásai mellett, előkészíti a terepet a következő kezelési módszerek használatához is: infiltrációk.

 
HELYI INFILTRÁCIÓK – termografikus szkennelés által történnek, pontosan azokban a pontokban, amelyeket a termográf kimutat, ezáltal is megnövelve pontosságukat és hatékonyságukat. Személyesen
Dr. Petre Mureşan végzi ezeket használva a természetes alapanyagú orvosságokat, melyek regeneráló hatással vannak általában a gerincoszlopra és különösen az érintett porckorongra.

 
A termográf segítségével meg lehet állapítani a diagnózist, a szükséges kezelési ülések számát, követni lehet az alkalmazott kezelés hatékonyságát, és meg lehet határozni, hogy az adott kezelést mikor kell megismételni.

 
Ha egy nagyon hatékony és ellenhatások nélküli természetes kezelési módszert akar alkalmazni, bizalommal apellálhat orvosi központunkhoz, illetve kezelési és rekuperációs módszereinkhez.

 
Dr. Petre Mureşan

 


Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: