Vertebrobaziláris keringési elégtelenség

Dr. Petre Muresan - Centrul Medical MEDREFLEX LINE - Cluj Napoca
A cikk írója: dr. Petre Mureşan

Mi a Vertebrobaziláris keringésielégtelenség?

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy mi a Vertebrobaziláris keringésielégtelenség, ajánlom, hogy nézze át a nyaki spondilózis-ról írt cikkünket. Ott bemutattuk, hogy a hátgerinc nyaki részének megrongálódási folyamatának 5 fejlődési stádiuma van.

 
A Vertebrobaziláris keringésielégtelenség a 3., iritatív stádiumban, de különösen a 4., gyökeres, nyomásos stádiumban jelenik meg. Ebben az esetben a C1, C2 és C3 csigolyák megbetegedéséről beszélünk.

 
A nyaki spondilózis 3., de különösen a 4. fejlődési stádiumában találkozunk a gerincoszlop oldalán megjelenő osteophyta kinövésekkel. Ezek nyomják az ezen a szinten levő környező véredényeket és idegvégződéseket (például a nyaki szimpatikus ideget). Ennek következtében az első fázisban ezen idegek iritálása történik meg (a 3. fejlődési stádiumban), majd pedig ezeknek az összenyomása (4. stádium), következményként pedig megjelenik a nyak hátsó izmainak akkut görcse, valamint több más edénymozgató ideg patológikus reakciója (egy vészkör van itt jelen: az osteophyta kinövések nyomják az idegeket, az idegek iritálódnak, ez az iritálás izomgörcsöt okoz, az izomgörcs pedig összenyomja az edényeket, és vertebrobaziláris keringésizavarok, vagyis a fejbe – csigolyaartériába és a baziláris törzsbe – irányuló vérkeringési zavarok jelennek meg).

 

Milyen tünetek jelennek meg a Vertebrobaziláris keringésielégtelenségben?

Úgy, amint azt már egy másik alkalommal is említettem, nagyon-nagyon jó lenne, ha az a személy akinek gondja van a gerincoszlopának nyaki részével, ne szalassza el egyik lehetőséget a másik után, egyik vonatot a másik után, hanem kezeltesse magát a spondilózisnak már az első stádiumától kezdődően, vagy hogyha ezt már lekéste, akkor legalább a második stádiumtól, mert a harmadik stádiumhoz érve a problémák összetettebbé válnak, s megjelennek a Vertebrobaziláris keringésielégtelenség jellegzetes tünetei, amelyek nem is kevesek, nem is egyszerűek, nem is kockázatmentesek, hanem ellenkezőleg, ha már ebbe a fázisba jutott, egy különösen kellemetlen, sőt nagyon kockázatos helyzetnek teszi ki magát, s meglátja, hogy miért.
Felsoroljuk azokat a legfontosabb tüneteket, amelyek ebben a betegségben jelennek meg:

 
 • kényelmetlenség- majd nyomás-érzet, s végül nyakszirti (okcipitális) fájdalom
 • fejfájás, szédülés (ez a szédülés lehet forgó, vagy rendszertelen és rövid ideig tartó)
 • agyi oxigénhiány (az agy nem kap elég oxigént) és megjelennek a
 • fáradtság, hangsúlyozott lágyultság
 • érzékszervi zavarok (paresztéziák--zsibbadás a kezekben és lábakban)
 • parézis, hemiparézis
 • motilitás-zavarok (nehézségek a járásnál és a kezek mozgatásánál)
 • az alsó végtagok izomzatának hirtelen fogyása olyannyira, hogy a beteg hirtelen térdre esik (drop-attack jelenség)
 • magas vérnyomás, főként nehezen uralható, ingadozó magas vérnyomás
 • szívritmus-zavarok
 • kényelmetlenség, nyomás, majd okuláris fájdalom
 • a látás folyamatos (homályos látás) vagy hirtelen romlása
 • a hallás romlása, zörej, hangok, zúgás a fülben
 • az emlékezőtehetség romlása (az illető személy egyre inkább tudatosítja, hogy felejt)
 • iszkémiás agyvérzés fokozott kockázata
 • ezen utolsó pontot különösen ki szeretném hangsúlyozni, és fel szeretném hívni a figyelmet arra a tényre, hogy ha Önnél a felsorolt tünetek jelen vannak amellett, hogy különösen zavaróak, nagyon nehezen elviselhetőek, s amelyek a mindennapi életbe egy valóságos fogyatékot hoznak, nagyon komoly vészjelzőknek is kell lenniük arra nézve, hogy agyvérzés érheti, s így tehát egy percnyi vesztegetni való ideje sincs arra való tekintettel, hogy elmenjen s egy megfelelő kezelésben részesítse magát.

 

Hogyan diagnosztizálják a Vertebrobaziláris keringésielégtelenséget?


 
A MEDREFLEX LINE Orvosi központban ennek a betegségnek a diagnosztizálását, több más betegség mellett, egy általános termografikus szkennelés által végzik (Lásd TERMOGRÁFIA).

 
Abban a pillanatban amikor a termográf azt mutatja, hogy a spondilózis a 3., majd pedig a 4. stádiumba jutott, tudjuk, hogy minden anatómiai és működési feltétel kialakult ahhoz, hogy megjelenjen a Vertebrobaziláris keringésielégtelenség. Az a tény, hogy a páciensünk elmondja a számunkra, hogy a fentebb felsorolt tünetek nála jelen vannak, nem tesz mást, mint hogy igazolja még egyszer azt, hogy egy Vertebrobaziláris keringésielégtelenség előtt állunk. Tanácsolom és ajánlom Önnek, hogy ne engedje magát ebbe a különösen kellemetlen és kockázatos helyzetbe jutni!
 

 

Hogyan kezeljük a Vertebrobaziláris keringésielégtelenséget?


 
A Vertebrobaziláris keringésielégtelenség kezelése a nyaki spondilózis 3. vagy 4. fázisának a kezelését jelenti. Lásd a nyaki spondilózis-t! Erre a betegségre olyan gyógyszert adni, amelyik javítja az agy vérellátását, nem helytelen, viszont nem teljes, nem elégséges. Nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy ennek a betegségnek külső okozója van, vagyis azok a csontkinövések – oldalsó osteophyta-k – amelyek a véredényeket és idegeket nyomják, olyan külső okozók, amelyek nem oldhatók meg a véredények belsejében ható orvoságokkal anélkül, hogy semmit se tegyünk azon csontkinővések csökkentéséért vagy megszüntetéséért, amelyek kívülről hatnak, iritálva, majd nyomás alá helyezve az említett struktúrákat.

 
Az Orvosi központunkban ennek a betegségnek és a szükséges kezelésnek egy helyes és összetett megközelítését végezzük el. Abból a gondolatból indulunk ki, hogy mindaddig, amíg a nyaki spodilózis és az említett csontkinövések nincsenek helyesen kezelve, nem kaphatunk reális és tartós eredményeket, az említett személy pedig nem tudja igazából folytatni a tevékenységét. A gyakorlat már alátámasztotta ezt a kijelentést a módszereink által kezelt Vertebrobaziláris keringésielégtelenség sok esetében, amikor is nagyszerű megoldásra jutottunk helyreállva az érintett személy megszokott tevékenysége és visszakapva tónusát és életkedvét.

 
A kezelés a gerincoszlop regenerálására és az említett csontkinövések megsemmisítésére ható, természetes alapanyagú termékekkel, szigorú termografikus kezelés alatt történik. A kezelés üléseinek számát a vizsgálat keretén belül határozzuk meg a termográf által továbbított nagyon hasznos információk segítségével.

 
Igazán nem éri meg, hogy szenvedjen, és különösen, hogy annyi említett kockázatnak tegye ki magát. Következésképp, várjuk diagnosztizálásra és kezelésre!

Dr. Petre Mureşan


Articolele publicate pe site-ul web www.medreflexline.ro sunt articole originale, protejate de Legea dreptului de autor. Este interzisa preluarea integrala sau in parte a continutului articolelor fara a obtine acordul scris de la autorul lor. Nu este permisa preluarea articolelor de pe site fara acordul autorului nici in cazul in care se indica sursa de unde au fost copiate!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kérjük, használja az alábbi űrlapot, hogy küldje el nekünk az üzenetet: